Lenoba, zvesti ti bomo do groba

Urška Kereži, 27.1.2019
Shutterstock

Nedavna raziskava je pokazala, da so naši možgani morda nagnjeni k temu, da raje sedimo ali počivamo, kot se premikamo. In to tudi tisti, ki prisegajo, da brez fizične aktivnosti ne zdržijo.

Ali so naši možgani nagnjeni k lenarjenju, so si skušali priti na jasno raziskovalci iz Švice. Da bi hkrati odgovorili tudi na vprašanje, zakaj kljub ogromni želji, obljubljanju in priseganju, da jutri res začnemo telovaditi, tako pogosto najdemo izgovor in se spet zaležimo na kavču.

image
Shutterstock

Aktivni ali ne

Tako so zasnovali zanimivo študijo z merjenjem možganske aktivnosti, v kateri je sodelovalo 29 mladih odraslih. In čeprav so se vsi opredelili kot osebe z veliko željo po fizični aktivnosti, ni bilo nujno, da so se s športom tudi ukvarjali. Medtem ko so jim z napravo EEG merili možgansko aktivnost, so morali opravljati nalogo na računalniškem zaslonu. Upravljali so avatar, ki so ga morali na zaslonu čim hitreje približati drugim, fizično aktivnim, ter se čim hitreje oddaljiti od lenob, ki so sedele, ležale ali celo spale. Nato so dobili še nasprotno navodilo - v najhitrejšem času so se morali približati neaktivnim in se oddaljiti od aktivnih. Takšna naloga, trdijo raziskovalci, nam namreč lahko pokaže, kakšen je naš zavestni odnos do določenega.

Leni po naravi

Rezultati? Udeleženci so potrebovali manj časa, da so se približati fizično aktivnim kot neaktivnim. Zato lahko mirno sklepamo, trdijo strokovnjaki, da na zavestni ravni preferiramo fizično aktivnosti. Vendar pa je raziskava vključevala tudi snemanje možganske aktivnosti. Tako so EEG-rezultati pokazali, da porabimo veliko več energije, ko se želimo približati fizično aktivnim in se izogniti lenobam.

Kaj to pomeni na biološkem in evolucijskem nivoju, za zdaj le ugibamo. Ena ob možnih razlag je, da so naši predniki za preživetje morali paziti na zalogo energije, hrane na primer ni bilo na pretek tako kot danes, zato so bili njihovi možgani bolj zadovoljni, ko so lahko počivali. Evolucije naše potrebe morda še niso dohitele in tako je nekoč nujen mehanizem danes nefunkcionalen. A četudi so možgani morda res nagnjeni k lenarjenju, imamo sposobnost odločanja in se lahko v fizično aktivnost (vsaj tu in tam) tudi nekoliko prisilimo.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku