Lepotni eliksirji, ki napenjajo kožo

Urška Kereži, 2.1.2019
Profimedia

Zakaj se nekatere ženske starajo počasneje kot druge? Je res vse v genih ali obstajajo hitri triki do velikih rezultatov?

Staranje kože je kompleksen proces, ki poteka v vseh plasteh. Tako imajo na pojav gub in izgubo tonusa poleg tanjšanja povrhnjice velik vpliv tudi tanjšanje podkožja, maščobnega tkiva in zmanjšanje volumna ter preoblikovanje obraznih kosti. Gube na obrazu, vratu, prsnem košu imajo zato več vzrokov, ki jih ne moremo odpraviti samo z vlaženjem površine s kremami. Pretirano uporabo mimičnih mišic lahko uspešno zavremo z botulinskim toksinom, izgubljenega volumna pa ne. Prava rešitev zanj so kožna polnila.

image
Profimedia

Trajna ali začasna?

Idealno kožno polnilo ne bi smelo povzročati alergije, otekline, vnetja ali rdečine, prav tako se po postopku ne bi smelo premikati. Učinki bi morali biti ponovljivi, dolgotrajni, uporaba enostavna, neboleča in okrevanje po posegu minimalno. A takšnih v resnici ni. Še najbolj se jim približajo začasna polnila, med katerimi je zelo razširjena hialuronska kislina, v zadnjem času pa tudi stimulacijska iz kaprolaktona, mlečne kisline in kalcijevega hidroksiapatita. Prednost prvih je, da njihov učinek sčasoma izgine, medtem ko imajo druga dve veliki pomanjkljivosti: če migrirajo, jih lahko odstranimo samo s kirurškim posegom, prav tako jih ne moremo dodajati v nedogled, saj zaradi tanjšanja povrhnjice in drugih starostnih sprememb videz postopoma postaja vse bolj umeten. In prav zato trajna polnila skorajda niso več v uporabi.

Polnila iz hialuronske kisline (HA)

Hialuronska kislina je del medceličnine kože in je v mnogih tkivih v telesu. Njena biološka funkcija je zapolnjevanje prostora med celicami, vlaženje, zaščita pred mehanskim trenjem, uravnava delovanje imunskih celic ter deluje kot antioksidant. V mladosti je njena koncentracija visoka, a se z leti zmanjšuje. Ker zelo hitro razpade, v dveh do štirih dneh, jo ves čas tvorijo keratinociti in fibroblasti. V polnilih je seveda uporabljena nekoliko spremenjena - s posebnimi prečnimi vezmi med dolgimi verigami HA postane namreč odpornejša proti razgradnji encima hialuronidaza, zato je njen obstoji z nekaj dni podaljšan tudi do leta in pol.

Niso vsa enako gosta

Hialuronska polnila so najprimernejša rešitev za gube okoli ustnic ali povečanje njihovega volumna pa tudi volumna lic, brade in predela pod očmi. Po sestavi se razlikujejo v velikosti molekul HA, viskoznosti, dodanih sestavinah, kot so antioksidanti ali anestetiki, ter drugih fizikalnih lastnostih. Takšna z malimi molekulami HA se lahko uporabijo bolj površinsko, z večjimi za obnavljanje volumna podkožja. Gostejša so namenjena področjem, kjer pri delovanju mimičnih mišic delujejo večje sile, npr. pri gubah ob ustih, na licih in bradi, redkejša pa se uporabljajo za glajenje gub okoli oči.

Stimulacijska polnila iz mlečne kisline, kaprolaktona ali kalcijevega hidroskiapatita imajo poleg delovanja na nadomeščanje izgubljenega volumna še dodaten odličen vpliv: vse tri v bližini kožnih celic fibroblastov namreč spodbujajo nastajanje novega kolagena, elastina in hialuronske kisline. Razgradnja traja od enega do štirih let, učinek pa je viden dve do pet let. Ne povzročajo alergij in redko se pojavijo posamične podkožne zatrdline. Primerna so za nadomeščanje večjih izgub volumna obraza, vratu, kože na prsnem košu ali hrbtiščih rok.

Guba ni enaka gubi

Ker je, kot rečeno, gubanje obraza posledica več dejavnikov, je pred postopkom obvezno treba odkriti vzrok in ga odpraviti, saj le tako lahko povrnemo mladosten videz. Mnogi denimo opazijo gube pod usti, ki v osnovi to sploh niso, temveč so kožni prelomi, ki so normalen del obraza. Na njihovo globino vpliva genetika, tako jih imajo nekateri že v mladosti, drugi nikoli v življenju. Drži pa, da se zaradi zmanjšanja maščobnega tkiva na stranskih delih obraza z leti večinoma poglabljajo. Zato bi dodajanje polnil zgolj v gube ob ustih, brez poprave volumna na stranskih delih obraza, povzročilo nenaraven videz, kar bi mnogi opazili kot očitno spremembo in ne kot harmonično pomladitev.

Z uporabo polnil koži vrnemo tudi napetost, zato se ob ustih guba manj in ne "visi" na spodnjem delu obraza ter se ne lomi. Obnovljeno napetost zaznajo tudi fibroblasti, ki se prebudijo in začnejo proizvajati več medceličnine. Koža zasije, zmanjšajo se površinske gube in poveča se vlažnost. Takšnim učinkom ni kos nobena kozmetična krema. S kožnimi polnili tako lahko resnično vplivamo na staranje in ga nadzorujemo.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku