Leto 2019 bo v znamenju živahne koralne barve

Tina Recek, 25.1.2019
Profimedia

Družba Pantone vsako leto razglasi barvo leta, ki naj bi narekovala smernice v notranjem oblikovanju in modi.  

Ni treba zamenjati stare sedežne z novo, da je dom v trendovski barvi. Kupimo okrasne blazine, prt, zavese ali prepleskajmo stene in že smo trendovsko osvežili interier.

image
Profimedia Barva leta 2019 je živahni odtenek koralne.

Arhitektki Mateja Katja Vrtovec Jerančič in Nina Štajner iz podjetja Lesnina uvodoma povesta, da sta pri opremljanju doma koralna in medena barva posebno dobrodošli, saj prostor poživita ter mu vdahneta toplino. Prav tako omenjeni barvi navdušita s svojo nevsakdanjostjo in sporočata o drzni naravi posameznika. Henri Štruklec iz podjetja Spekter Žalec pa priporoča, da dom odenemo v obe barvi. "Dejstvo je, da se posamezniki bolj nagibajo k odtenku koralne rdeče. Je živahna barva, ki človeka napolni z energijo. Kar je v sodobnem tempu bistvenega pomena."

Trendi se spreminjajo
Henri Štruklec iz podjetja Spekter Žalec pojasnjuje, da se trendi spreminjajo s časom. Pred leti so bili zelo močni intenzivni odtenki skoraj v vseh domovih - srečevali smo limonino rumeno, oranžno, rumeno-zeleno ... Ta trend se je v zadnjih letih umiril. Zdaj so modni topli, zemeljski, pastelni odtenki, ki se bodo po njegovem mnenju še vsaj nekaj časa nadaljevali.

V koralno in medeno barvo lahko odenemo stole, sedežne garniture, tabureje, predvsem pa lahko v koralni barvi izberemo hišni tekstil in manjše dekorativne dodatke. Sogovornici izpostavita, da denimo z izborom posteljnine, zaves, odej, okrasnih vzglavnikov, brisač in kopalniških preprog ali namiznega prta na preprost in finančno ugoden način poskrbimo, da dom zažari v trendovskih barvah. Ko se barve naveličamo, dodatke enostavno zamenjamo.

image
Profimedia Leto 2019 bo v znamenju živahne koralne barve, ki so jo v družbi Pantone razglasili za barvo leta.

Z okrasno blazino v korak z modo

Med pomembne kose pohištva zagotovo sodi sedežna garnitura. Četudi njena barva ni po zadnjih modnih smernicah, si lahko omislimo v trendovski barvi okrasno blazino ali počivalnik. Sicer, kot razlaga Irena Žakelj Gašperin iz podjetja Žakelj, je sedežna garnitura kos pohištva, ki ga kupujemo za daljše časovno obdobje in predstavlja velik del bivalnega prostora. Zato so modne bolj nevtralne barve oziroma barve v zemeljskih odtenkih. Priljubljeni so tudi svetlejši odtenki, kot so svetlo siva, peščena, ter toplejše barve, recimo pastelne barve različnih odtenkov (roza, modra, zelena) in temnejše barve (granitno siva, čokoladno rjava). "V trendu pa so sedežne garniture iz tkanega blaga in usnja, manj aktualne so sedežne garniture iz mikrotkanin. Kakovost in vzdržljivost tkanin je namreč bistveno boljša, kot je bila včasih. Prav tako je čiščenje in vzdrževanje precej lažje, ker so določene tkanine obdelane s posebnim nanosom. Tudi izbira tkanin je veliko večja. Zato lahko vsak najde material, ki mu je všeč," še pojasni glede sodobnih materialov sedežnih garnitur Irena Žakelj Gašperin.

Razbit krožnik razlog za nov jedilni servis
Arhitektki Mateja Katja Vrtovec Jerančič in Nina Štajner iz podjetja Lesnina pojasnjujeta ozadje nakupa dodatkov: “Pogosteje se odločamo za menjavo dodatkov, ki se obrabijo. Na zavesah pri prhi se običajno kmalu pozna vodni kamen, ki je lahko izgovor za stilsko osvežitev kopalnice. Brisače, preproge, odeje in sedežne blazine so prav tako elementi, ki jih velja ob znakih obrabe zamenjati. Razbit krožnik je lahko razlog za zamenjavo jedilnega servisa, menjava žarnice pa za nakup novega svetila ...”

Zemeljski odtenki se ujamejo s pohištvom

V trendovsko barvo lahko dom le z nekaj truda in domišljije spremenimo s pleskanjem sten. Pri tem velja osnovno pravilo: svetle barve naredijo prostor večji in svetlejši, temne ali intenzivne pa ga navidezno pomanjšajo. Henri Štruklec meni, da je od posameznika odvisno, ali bo trendovske odtenke uporabil v več prostorih. Po njegovih besedah domove v zadnjih letih pleskamo v pastelnih, toplih odtenkih, večina je zemeljskih, ki se tudi najlažje ujamejo z ostalim pohištvom. Manjše prostore še vedno pleskamo v belo oziroma v rahlo obarvane svetle tone, medtem ko večje prostore radi odenemo v temnejše odtenke, pri čemer smo pozorni na notranjo opremo. Štruklec doda, da običajno pleskamo v prostoru vse stene, a le eno steno poudarimo z močnejšim, intenzivnejšim tonom. To so ponavadi stene za televizijskim ekranom, stene z nizkimi regali oziroma stene, na katerih imamo več slik.

image
Wallsauce.com

Sogovornik na vprašanje, katero barvo izberemo, odvrne, da v osrednjem bivalnem prostoru barvni odtenki skorajda nimajo meja. "Kot že rečeno, poudarimo eno steno in pri tem uporabimo eno od dekor tehnik. V ta namen uporabimo specialne akrilne barve, ki so namenjene dekoraciji notranjih zidnih površin. Gre za nekakšno briljantno strukturo iz svetlečih kristalov, ki dajejo polni učinek barve."

image
Akzo Nobel Ne glede na to, katera barva je letos modna in katera bo prihodnje leto, svoj dom odenemo v odtenke, ki so nam všeč.

Izberimo si svoj trend

Za hodnike uporabimo vsaj polpralne, če že ne pralne barve. Kar pomeni, da lahko z njih madež odstranimo z vodo in izbran odtenek ostane na naši steni nespremenjen. Če imamo v hodniku keramiko, lahko pri izbiri barve izhajamo iz nje in si v izbranem odtenku omislimo kombinacijo temnejša tla - svetlejše stene. V spalnicah si po besedah Štruklca lahko damo duška in se odločimo za barve od črne z zlatimi vzorci do rdeče, ki nas poživi. Za otroške sobe pa velja, da tu domišljija nima meja, še posebej, če si jih otroci lahko izbirajo sami. V otroških sobah večinoma kombiniramo dva izbrana odtenka - temnejši in svetlejši ton. Pri tem smo pozorni, da sta polna življenja. "A ne glede na to, katera barva je letos modna in katera bo prihodnje leto, svoj dom odenemo v odtenke, ki so nam všeč in v katerih se dobro počutimo. Enostavno izberimo svoj trend in svojo barvo. Bodimo sami unikat,“ sklene Henri Štruklec.

image
Žakelj Priljubljene so sedežne garniture enostavnih oblik s premičnimi vzglavniki ali takimi, ki so že vgrajeni v sedežno garnituro.
image
Akzo Nobel Stena, obarvana v trendovsko medeno barvo. Z njo prostor oživi. K temu pripomorejo tudi okrasne blazine v topli barvi.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku