Levičarji so izjemni ljudje

Bojan Tomažič, 2.12.2018
Canstockphoto

Da Vinci, Michelangelo, Beethoven, Einstein, Goethe so pisali, risali in jedli z levo roko, Jimi Hendrix in Kurt Cobain sta imela kitaro obrnjeno na desno stran, a levičarji še vedno za nekatere veljajo za levake.

Med vsemi ljudmi na svetu je (le) deset odstotkov takšnih, ki so spretnejši z levo roko. Miti o levičarjih so nastali tako kot o drugih posebnežih, ki so kreativni. Zakaj so ljudje desničarji in levičarji, je misterij, čeprav se je znanost temu veliko posvečala. Bolj kot to, zakaj se na milijone ljudi vsako jutro zbuja z občutkom, da je vse obrnjeno, postavljeno napačno, je za levičarja pomembno, kako naj čim bolje funkcionira v svetu, kjer je vse narejeno za tiste, ki so spretnejši z desno.

image
Canstockphoto

Znanost pravi, da je desna roka povezana z levo stranjo možganov, leva z desno, tako deluje motorika. Da človek že v maternici postane levičar zaradi genetskih in drugih razlogov. To, katera roka bo prevladujoča, se dokončno oblikuje do četrtega ali petega leta starosti. Več moških kot žensk ima prevladujoči levo roko in nogo, več v zahodnem svetu kot na Kitajskem. Arheologi so na podlagi izkopanin zaznali, da je bil človek desničar že pred 30 tisoč leti, eni so celo dokazovali, da je tako že 200 tisoč ali celo 1,9 milijona let.

Michelangelo je Davida ustvaril z levo roko

Inuiti so levičarje imeli za potencialne vrače in čarovnike, Inki so verjeli, da imajo zdraviteljske sposobnosti, pri severnoameriškem plemenu Zuni je veljalo, da levičarstvo prinaša srečo. Levičarji veljajo za zelo kreativne osebe, so odlični umetniki, posebno glasbeniki. Levičarji so bili Julij Cezar, Aleksander Veliki, Napoleon, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Mozart, Beethoven, Bach, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Charlie Chaplin, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Mark Twain, Marie Curie, Gandhi, Kafka, Hans Christian Andersen, James Clerk Maxwell, Picasso, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, z levo roko pišejo in jedo Bob Dylan, Paul McCartney, Bill Gates, Robert de Niro, Robert Redford, Julia Roberts, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Jean-Paul Gaultier, Rafael Nadal, Barack Obama. Levičarja sta bila tudi Jack Razparač in Osama bin Laden, a to ne pove o levorokih nasploh dosti tehtnega, kajti velika večina morilcev in kriminalcev je desničarjev.

Ameriški predsedniki levičarji
Šest predsednikov ZDA je bilo levičarjev ali ambideksterjev, ljudi, ki so z levo roko tako spretni kot z desno, poleg Obame in Clintona tudi mlajši Bush in Ford. Predsedniki resda niso prepričljiv dokaz, da so levoroki bolj kreativni in sposobni širšega razmišljanja, prej bi zanje rekli, da so, to so statistike tudi pokazale za levičarje, trpeli za pomanjkanjem pozornosti in imeli motnje razpoloženja, kar je statistično slabost levičarjev. So pa zelo pozorni analitiki opozorili na njihovo prednost na televizijskih soočenjih, mahanje z levo, slabšo roko se na ekranu vidi na boljši, desni strani.
Pa še to: ambideksterjev, oseb, ki enako uporabljajo levo in desno stran možganov, je na svetu en odstotek. Imajo enake motorične sposobnosti z levo in desno stranjo telesa. Velika večina se takšna rodi, med njimi so tudi z muko priučeni levičarji, čeprav to vseeno ni enako.

Simboli so bili v zgodovini zmerom pomembni, tudi prostor levo, desno, spredaj, zadaj ima moralno simbolni pomen. Desna roka simbolizira moško energijo, leva žensko, in tudi zato so posebneže v preteklosti poskušali iztrebiti in prevzgojiti, celo zakoni so obstajali, da se levičarji ne smejo poročati med seboj, na Japonskem se je mož lahko ločil od levoroke žene. Obtožbe, zaradi katerih so bili levičarji obsojeni, so bile krutim časom primerne: levičarstvo je dokaz, da je človek povezan s hudičem, razgalja nevrotičnega človeka, kriminalca in homoseksualca (kar je bilo v preteklosti kaznivo). Po islamu, budizmu in hinduizmu je samo desna roka čista. V arabskem svetu, kjer pišejo z desne proti levi, bi celo bilo bolje, ko bi pisali z levo roko, a so kljub temu vztrajali pri uporabi desne roke.

Levičar naj bi bil levak, čeprav ni

Še zdaj v mnogih jezikih uporabljajo besedo levak kot slabšalnico, nastalo od levičar. Nemški linkisch pomeni čuden, nespreten, mancino je pri Italijanih pokvarjen, oznaka levja je pri Rusih tudi žalitev. Življenje levičarjev torej tudi zdaj ni enostavno, ker je večina orodij, športne opreme, glasbenih instrumentov, šolskih miz in pripomočkov, računalniških komponent in drugega, kar uporabljamo pri vsakdanjih opravilih, narejena za uporabo desničarjev. Še nedavno so otroke tudi v naših šolah silili uporabljati pravo, torej desno roko. Tako maltretirani so bili oropani za razvijanje talentov, ki jih imajo levičarji, po statistiki, več od desničarjev.

MED MITOM IN RESNIČNOSTJO
Pri levičarjih je bolj razvita desna stran možganov, ki jo povezujejo s kreativnostjo, temperamentom in hitrim razmišljanjem.
Če sta starša levičarja, obstaja petdeset odstotkov možnosti, da bo levičar tudi otrok.
Štirideset odstotkov boksarskih šampionov je imelo močnejšo levo roko.
Levičarji prej zaznajo menjavanje zvokov kot desničarji.
Levičarje napake, ki jih naredijo, bolj prizadenejo kot desničarje.

Če bi levoročnost pomenila prednost, bi evolucijsko postajala pogostejša, a bi tudi izginila, če bi bila hendikep, to je seveda treba reči. Imajo pa levičarji v mnogih tekmah z desničarji eno pomembno prednost: presenečenje. Desničar je bolj vajen reagirati na desničarja kot levičarja, tako je v športu, še posebno pri tenisu, mečevanju in boksu, in tudi v vsakdanjem življenju. Levoroki otroci so temperamentni, nemirni, bolj aktivni, levičarjev je več med otroki z višjim inteligenčnim kvocientom. Da lahko imajo težave zaradi alkohola, ker je desna stran možganov zanj manj tolerantna, je opozorilo. Levičarji so za 15 odstotkov bogatejši od desničarjev. Ker so povezave med levim in desnim delom možganov pri levičarjih hitrejše, se hitreje prenašajo informacije, zaradi česar znajo biti hitrejši pri iskanju odgovorov, čeprav so praviloma bolj zadržani, sramežljivi.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku