Medgeneracijsko sožitje na Dunaju: Študenti in starostniki živijo pod isto streho

seniorji.info, 23.4.2019
Eurocom

Na Dunaju imajo študentke in študenti možnost, da namesto v študentskih domovih stanujejo v prostih sobah domov za starejše.

V zameno za ugodno najemnino se družijo s starostniki, se z njimi sprehajajo, pogovarjajo in igrajo družabne igre.

Že dve leti mesto Dunaj omogoča študentkam in študentom, da za 220 evrov najemnine bivajo v enem izmed osmih mestnih domov za starejše.

Tabea Hablützel, študentka iz Švice, je ena izmed 30 študentov, ki stanujejo v domovih za starejše na Dunaju. "Nisem oseba, ki bi ji ustrezal študentski dom. Ne maram hrupa in glasnih zabav. Iskala sem nekaj, kjer bi lahko imela svoj mir, a hkrati stik z drugimi ljudmi," je povedala za avstrijsko javno televizijo. "Na Dunaj sem prišla sama in stanovalci doma za starejše so bili sprva moj glavni kontakt. Od njih se res veliko naučim," pravi Tabea. Stanuje skupaj s 300 starostniki, ki so jo z navdušenjem sprejeli medse, sedaj pa se od nje s pridom učijo tudi uporabe računalnika.

image
Eurocom

Študentom so na voljo 50 kvadratnih metrov velika neopremljena stanovanja z dvema ločenima spalnicama, predsobo in kopalnico ter s skupno teraso ali balkonom. Ta stanovanja za dve osebi bi sicer ostala prazna, saj se zanje odloča vedno manj starostnikov. V zameno za ugodno najemnino pa morajo študenti v domu opraviti 20 ur na mesec prostovoljnega dela oziroma druženja s starostniki. Študentske zabave so tukaj prepovedane, imajo pa zato študenti zato veliko miru za učenje.

Pilotski projekt na Dunaju uspešno poteka že od marca 2017. Izkazalo se je, da sobivanje različnih generacij pod eno streho dobro deluje, saj imajo od tega korist vsi. "Mislim, da smo s tem projektom dokazali svoj pogum. Projekt spodbuja medsebojno razumevanje in popestri vsakdanjik naših stanovalk in stanovalcev. Mogoče bo spodbudil tudi ostale socialne ustanove, da zaženejo podoben medgeneracijski projekt," je povedala Gabriele Graumann, direktorica Kuratorija dunajskih domov za starejše.

V Ljubljani kmalu Dnevi Medgeneracijskega sožitja

V tednu vseživljenjskega učenja, bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani tri dni, od 14. do 16. maja, stičišče medgeneracijskega povezovanja. Vse tri dni bodo od 9. do 18. ure potekale aktualne razprave o trgu dela in upokojevanju, o možnostih učenja v vseh življenjskih obdobjih, primerih dobrih praks ter sodelovanja na področju kulture in kreativnega rokodelstva.

Teden vseživljenjskega učenja je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki ga usklajuje Andragoški center Slovenije. Na Dnevih medgeneracijskega sožitja so pripravili program Ministrstvo za javno upravo, Spominčica Alzheimer Slovenije, Agencija RS za varnost prometa, Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje in Evropski parlament Slovenije.

Vstop na prireditev je prost

V treh dneh se bo tako v Ljubljani odvila vrsta okroglih miz, katerih osrednje teme bodo družbeni in socialni položaj starejših in mladih. Hkrati pa je na programu kar nekaj delavnic in predstavitev primerov dobrih praks. Strokovni del prireditve se celostno posveča problematiki dela in upokojevanja: vstop mladih na trg dela, soočanje z negotovimi prekarnimi oblikami dela, prilagajanje sistema izobraževanja potrebam gospodarstva, potrebe starejših delavcev, ključen prenos znanj, potrebne priprave na upokojitev, primeri aktivnega staranja skozi vključenost v programe prostovoljstva ter ukrepi za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev.

Organizatorji so skupaj z lokalnimi društvi zasnovali tudi zelo pester kulturni program. Na odru sožitja se bo v treh dneh predstavilo prek 60 dramskih, vokalnih, folklornih in plesnih skupin iz vse Slovenije. V ustvarjalnem stičišču ZDUS bo potekala predstavitev rokodelskih izdelkov, prikaz rokodelskih znanj in veščin ter delavnice za obiskovalce.

Poglavitni namen tridnevnega dogodka je medsebojno povezovanje generacij, zmanjševanje socialne neenakosti, prenos znanj med generacijami ter aktivno vključevanje vseh generacij v ekonomsko, družbeno in politično življenje.

Organizatorja Dnevov sta Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, soorganizatorja pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za okolje in prostor.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku