Obrtno-podjetniška zbornica s predlogom za vnovični zagon nekaterih dejavnosti. Preverite, katerih ...

STA, A.L., 8.4.2020

OZS predlaga, da se v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom določi nekatere nove izjeme. Med te bi uvrstila gradbena dela, avtoservisne delavnice, trgovine s tehničnim blagom, lokale s prehrano za prevzem, kozmetično dejavnost, frizerske salone, parkovno vrtnarstvo in kemične čistilnice.

"Varnost in zdravje ljudi sta na prvem mestu. Ocenjujemo pa, da bi lahko del gospodarstva, sicer v omejenem obsegu, ponovno zagnali po velikonočnih praznikih. Vse dejavnosti bi se morale izvajati v skladu s priporočili vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh.

Kot so pojasnili v OZS, predlagajo zagon gradbenih del, ki se izvajajo na zunanjosti objektov, kot so zunanja ureditev, fasaderska dela in delo na strehi. Izjema naj velja tudi za objekte s stanovalci. Za zagotavljanje varnosti v prometu pa naj po njihovem zaživijo mehanične, električne, kleparske, ličarske in vulkanizerske delavnice.

Ob upoštevanju vseh navodil in priporočil, ki veljajo za trgovine z živili, naj se odprejo trgovine s tehničnim blagom do določene kvadrature, predlagajo. To naj velja še za gostinske obrate s prehrano z možnostjo priprave obrokov na lokacijah in prevzemom hrane potrošnikov pred lokali. Pri tem bi prevzemi hrane po njihovem lahko potekali posamično.

V kozmetični dejavnosti predlagajo ponovno opravljanje storitev, ki so nujne za določene skupine ljudi, kot so denimo vraščeni nohti in otiščanci. Ob upoštevanju vseh ukrepov bi odprli tudi frizerske salone in kemične čistilnice, dovolili pa bi tudi urejanje in vzdrževanje zelenih površin in okolice, saj so ta delovišča na prostem in brez neposrednega stika s potrošniki.

"V OZS smo skupaj s pristojnimi ministrstvi pripravljeni pomagati pri opredelitvi posebnih protokolov, ki jih morajo podjetja upoštevati, da zagotovijo ustrezno varnost in zaščito tako za sebe kot tudi za potrošnike," so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku