Molji: Znebite se jih na naraven način

L. P. L., 9.5.2019
Profimedia

Hitro se lahko zgodi, da se vam v kuhinjskih omaricah ali garderobnih omarah zaredijo mali škodljivci, molji. Dobro je vedeti, da molji ne marajo vonja cedre in sivke.

Hišni molji se delijo na dve skupini, enim so ljubše tkanine, drugi pa se zaredijo med živila. Obe vrsti povzročata škodo in uživata pri temperaturah, ki se gibljejo okrog 18 stopinj Celzija. Molji se izredno hitro razmnožujejo, ena samica lahko izleže tudi štiristo jajčec, škodo pa nam delajo ličinke, ki se prehranjujejo s tekstilom ali z moko, semeni in drugimi živili.

Če v oblačilih opazite drobne luknjice, ali če v živilih opazite drobne nitke, ki se vlečejo in ostajajo na vrečki, v kateri je živilo shranjeno, ga takoj zavrzite.

image
Profimedia Molji vam lahko naredijo veliko škode.

Če opazite eno ali drugo vrsto v stanovanju, sledi čiščenje. Oblačila iz omar, kjer so se zaredili molji, operite v pralnem stroju in dobro zlikajte, preoblecite posteljnino, dobro posesajte tepihe. Tudi v slednjih namreč lahko udobno živijo. Nato pa omare temeljito očistite z vodo in detergentom za pomivanje posode, uporabite lahko tudi kis ali sodo bikarbono.

image
Profimedia Shranjujte živila v neprodušno zaprtih posodah.

V kuhinji je potrebno narediti red. Zavrzite vsa živila, ki so odprta in priljubljena hrana moljev (moka, kosmiči, semena, kakav, polenta …). Temeljito očistite kuhinjske omarice, uporabite bombažno krpo, ki ste jo namočili v mešanico vode in alkoholnega kisa (v liter vode dodajte dva decilitra kisa). Ko boste shranjevali živila, jih dajte v neprodušno zaprte posode. Uporabite lahko tudi steklene kozarce, živilo pretresite vanj, dobro zaprite, na nalepko zapišite datum odprtja in rok trajanja.

Odženete jih lahko na naravni način

Ko bodo vaše omare spet čiste in brez nepovabljenih malih škodljivcev, poskrbite, da ti ne bodo več našli poti nazaj. Molji ne marajo vonja cedre in sivke. V majhen steklen kozarček nasujte sol, nanjo kanite deset kapljic eteričnega olja sivke ali cedre in postavite v omaro. Uporabite lahko tudi kosem vate.

image
Profimedia Moljem smrdi vonj sivke ali cedre.

V manjše platnene vrečke lahko daste koščke cedre ali posušeno sivko, zavežete z vrvico in položite v vsako omaro po en kos.

Moljem pa smrdi tudi vonj cimeta, nageljnovih žbic, mete, rožmarina, materine dušice in lovora.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku