Muzikoterapija in demenca

Filip Matko Ficko, 25.1.2019
FIlip Matko Ficko

Glasbeno-izobraževalni večer v Domu starejših občanov Radenci.

"Glasba je ena od najpomembnejših oblik doživljanja sveta okoli nas in je stara toliko, kot naš svet na tem planetu. Glasba narave – petje ptic, šum vetra, enakomerni ritem udarjanja valov ob skale – ki jo sprejema človek v svojem vsakdanu, zavestno ali podzavestno vpliva na njegovo vedenje in doživljanje. Elementi glasbe pripadajo zgodnjemu komunikacijskemu svetu človeka (ritem, gib). Glasba in njena sporočila ne poznajo meja, saj ima glasba svoj specifični način govora – skozi ritem, melodijo in harmonijo ki ga razumemo vsi, ne da bi ga bilo treba prevajati. Glasba govori preko emocij…" je v uvodu glasbeno-izobraževalnega večera dr. med. Irena Trojnar Budak poudarila besede znane slovenske muzikologinje Vide Celarec iz Ljubljane.

image
FIlip Matko Ficko Glasbenik in predavateljica, zakonca Budak.
 

Kajti v predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je Društvo "Zdravje in glasba" v četrtek, 24. januarja zvečer, pripravilo glasbeno-izobraževalni večer pod naslovom "Muzikoterapija in demenca". Ob dr. med. Ireni Trojnar Budak (specialistka splošne medicine) je sodeloval z igranjem na klavir njen soprog, prof. glasbe Berislav Budak, ki je tudi predsednik imenovanega društva. Zaigral je številne različne melodije med posameznimi sklopi predavanja. To so bile Chopinove mazurke, Rahmaninov Cesile dion, odlomki iz musicala Cats, filmska glasba (Casablanca, Ouer the Rainbow, La vie en Rose, Besame mucho), skladbe skupine "Abba" (Dancing queen, Mama mia, Ferna noo) in skupine The Beatles (Yesterday, Hey Jude, Let it be).

image
FIlip Matko Ficko Predava dr. med. Irena Trojnar Budak.
 
image
FIlip Matko Ficko Številno občinstvo v predprostoru knjižnice DOSOR-ja.
 

Ves čas je predavateljica dr. med. Irena Trojnar Budak opominjala na pomen zaznavanja demence pri posamezniku s strani svojcev ter da je ob tem vsekakor potreben čimprejšnji skupni pogovor pacienta, svojcev in osebnega zdravnika. Slednji bo tedaj lahko presodil, kakšne preiskave so pri pacientu potrebne in če ga je treba napotiti k specialistu: psihologu ali nevrologu. In ob zaključku vsekakor lahko pritrdimo muzikologinji Vidi Celarec, ki pravi: "Tam, kjer se neha moč besede, ima svoje mesto glasba."

image
FIlip Matko Ficko Sprostitev občinstva ob glasbi.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku