Na kaj je treba paziti pri prehrani, da ohranite zdravo prostato?

Urška Kereži, 29.11.2019
Profimedia

Izbirajte živila, ki krepijo vaše zdravje. Alkohol omejite na minimum in s tem zmanjšajte vnetne procese v telesu. Zakaj bi podžigali ogenj tam, kjer to ni potrebno?

A če se moški od tod preseli na zahod in se začne prehranjevati s hrano, bogato z maščobami, je zanj verjetnost težav enaka kot pri zahodnjakih, zato je povezava med prehrano in povečano prostato vsekakor vredna premisleka.

Največ obolenj prostate je v zahodnem svetu, denimo v Združenih državah Amerike in Angliji, najmanj pa v Aziji, na primer v Singapurju.

Vpliv zelenjave

Ameriška študija prikazuje, da moški, ki redno uživajo veliko zelenjave in stročnic, tvegajo manj obolenj. Spet druga študija pa kaže, da uživanje štirih ali več porcij zelenjave dnevno zmanjša tveganje za povečano prostato kar za 32 odstotkov, medtem ko ga uživanje bolj mastne hrane za toliko povečuje, uživanje rdečega mesa pa za 38 odstotkov.

Vzemite to kot vzpodbudo in v prehrano vključite čim več zelenolistnate zelenjave, sladke koruze, sadje in zelenjavo rumene in oranžne barve, kot so paprika, kivi, grozdje. Odlična izbira so tudi brokoli, cvetača, brstični ohrovt, zelje, ohrovt, koleraba, vodna kreša, redkvice, por, česen in čebula. Možnosti, kako okusno popestriti obrok, je torej res veliko. Nasičene maščobne kisline, predvsem tiste živalskega izvora, zdravju že nasploh škodijo, zato se jim še posebej izogibajte, če imate težave s prostato. Poskrbite tudi za vnos zdravih maščob, ki jih vsebujejo oreščki, semena in ribe.

image
Shutterstock Neugodno delovanje ima tudi čezmerna telesna teža.

Ostali ukrepi

Zelo pomembna je še hrana z veliko cinka. Vsebujejo ga lupinarji, bučna semena, pinije, pekan orehi, ribe, jajca, ostrige, oves, grah, ječmen, mandlji, ajda, rjav riž, fižol adzuki, jabolka, čebula. Ne pozabite na esencialne maščobne kisline, ki pomagajo zmanjševati vnetja v prostati. Dober vir so oreščki in semena, pomagate si lahko tudi z uživanjem omega 3 maščobnih kislin v obliki prehranskih dodatkov. Bučna semena vsebujejo tako cink kot esencialne maščobne kisline, zato si jih čim večkrat privoščite za prigrizek.

Alkohol omejite na minimum in s tem zmanjšajte vnetne procese v telesu. Zakaj bi podžigali ogenj tam, kjer to ni potrebno? Ob alkoholu vnetno delujejo še kofein, visoko procesirana hrana, rafiniran sladkor, kajenje. Ko boste opustili ali omejili omenjene škodljive razvade, se bo tudi stanje prostate lahko izboljšalo. Neugodno delovanje ima tudi čezmerna telesna teža. In vsaj ena stvar, ki vas bo razveselila: privoščite si aktivno spolno življenje in doživite orgazem ob vsakem spolnem odnosu. Pomanjkanje obojega naj bi prav tako prispevalo k nastanku povečane prostate.

Možnosti zdravljenja
Ko je potrjeno, da imate povečano prostato, vam bo zdravnik pojasnil možnosti, ki so v glavnem naslednje:
• Pazljivo se opazujte. Zdravljenje ni potrebno pri vsakomur, ki ima povečano prostato. Pri nekaterih moških se pojavi le nekaj znakov ali jih sploh ni. V tem primeru je najboljši ukrep, da se pozorno opazujete in čakate, da se stanje spremeni.
• Zdravljenje s sinteznimi zdravili, ki zdravijo povečano prostato. Dobite jih na recept v lekarni, po posvetu z zdravnikom.
• Zdravniki predlagajo operacijo, če imate resne znake povečane prostate. Hkrati vas napotijo k urologu v najbližjo bolnišnico.
• Med zdravili rastlinskega izvora je v ospredju gosti izvleček plodov palmeta (serenoa repens). Ker so na voljo v lekarnah tako zdravila, kot prehranska dopolnila iz iste rastline, se prepričajte, da vzamete zdravilo. Le ta imajo visoko koncentracijo z dokazanimi učinki in s strani Javne agencije za zdravila nadzorovano farmacevtsko kakovost.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku