Najuspešnejša dieta: Pazite, kaj jeste, in telovadite

Urška Kereži, 8.8.2019
Profimedia

Še vedno najuspešnejša in najbolj zdrava dieta.

Mit o popolnih, mladih in vitkih telesih se je iz medijev počasi, a vztrajno zavlekel v naše pore. Ne mine dan, da pogovor ne nanese na diete. Katera je najbolj učinkovita? Je takšna, da ni treba stradati in bog ne daj še telovaditi? Le kako je sosedi uspelo tako hitro?

Hollywood na pohodu

Če se je mogoče zrediti skorajda čez noč, se žal ne da tako tudi shujšati. Kljub temu diete, ki se na veliko oglašujejo čez lužo in obljubljajo čudeže, nenehno prihajajo tudi k nam. Vprašanje, ki se zastavlja, pa je, kakšne posledice imajo na telo in zdravje? Držijo se jih namreč predvsem zvezdniki, ki ob podpori osebnih trenerjev in nutricistov, bodisi zaradi medijskih pritiskov bodisi zaradi filmskih vlog, pazijo na videz. Tako je diet skoraj toliko kot filmskih zvezd in vsaka zagotavlja maksimalen uspeh, porok zanjo pa je kakšna znana "sivolasa najstnica", denimo Eva Longoria, Jennifer Aniston, Angelina Jolie, Demi Moore, Victoria Beckham in podobno.

Ekstremno hujšanje oslabi imunski sistem

Ob strogo odmerjenih, do grama natančno stehtanih obrokih, sestavljenih po točno določenih pravilih, redni, z osebnim trenerjem vodeni vadbi, masažah in ne nazadnje neomejenih možnostih fotošopiranja kljubujejo času ter nam vzbujajo občutek manjvrednosti. In prav tukaj tiči težava, saj marsikatera gospodinja, ki žal ne more živeti na veliki nogi, rada pa bi imela vsaj tako suhe noge, takoj seže po tovrstnih hitih rešitvah ter se brez strokovnega posvetovanja loti hujšanja tako, da si z interneta sname jedilnik tipa: eno kuhano jajce, skodelica nastrganega surovega rdečega zelja, skodelica dušenega paradižnika in kozarec posnetega mleka. Kmalu, zaradi neuspeha, pa prehranjevalne navade ponovno zapelje v stare tirnice, dodatno obtežena s kilogrami in občutkom krivde.

Ne da bi mignili s prstom

Med najbolj priljubljenimi dietami med hollywoodskimi zvezdniki so še zmeraj tako imenovana beljakovinska in posebej v poletnih mesecih dieta s presno prehrano ter njune številne različice. Tako zelo sta "in" iz preprostega razloga, ker sta hitro učinkoviti, pri beljakovinski pa celo ni treba stradati in si strogo odmerjati količin. A porajata kar nekaj vprašanj, predvsem: ali res izgubljamo odvečno maščobo, ki nam greni življenje? Nutricisti odgovarjajo, da je v prvih desetih do štirinajstih dneh po spremembi prehranjevalnega režima padec teže zmeraj največji, toda 80 odstotkov izgube predstavlja voda, medtem ko gre preostalo na račun maščobe in mišic. Maščobne celice namreč niso napolnjene le z maščobo, kopičijo tudi do 30 odstotkov vode. Več "junka", torej procesirane, industrijsko predelane in hitre hrane je na krožniku, več vode bo telo zadrževalo, takoj ko začnete dieto, pa pride do tako imenovanega resetiranja.

Zgolj oblike stradalnih manevrov

To pomeni, da se nakopičena voda začne na različne načine odvajati, zato se tudi uspešno prodaja večina diet in priljubljenih shujševalnih dodatkov, čeprav že navadna dehidracija hitro zbije nekaj kilogramov, ne da bi mignili s prstom. Dobesedno. Pač ne pijemo. Zelo dober primer te prakse so športniki, ki tekmujejo v disciplinah, omejenih s telesno težo po posameznih kategorijah (recimo borilni športi). Dan pred tekmo pospešeno hujšajo, bolje rečeno, se izsušijo. Tik pred tekmovanjem, ko je tehtanje že mimo, sicer popijejo kar nekaj tekočine, a dehidracije se na hitro ne da odpraviti. Kako se to izraža v tekmovalni sposobnosti borca v ringu, je druga zgodba, v kateri se nemalokrat pojavijo omotica, nenadne šibkosti in pomanjkanje moči za končni udarec. A borci v ringu so telesno vrhunsko pripravljeni ter si takšne napade na zdravje do določene mere lahko privoščijo, kot si zdravi z bistveno manjšo škodo privoščijo na eni strani številne prehranske pregrehe in na drugi različne stradalne manevre. Večina diet ni namreč nič drugega kot oblika stradalnega manevra, ki ga praviloma spremlja še enostranski vnos hranil. To podhranjevanje poznamo iz vseh zgodovinskih obdobij.

Odločilen pospešen metabolizem

Dietno podhranjevanje je za telo vsekakor naporno, kadar traja dlje časa in je vnos energije ter hranil prenizek celo za osnovne potrebe. Ker je zalog maščevja še največ, ga pravzaprav najmanj prizadenemo. Pač pa zelo hitro prizadenemo zaloge mišičja, kar nam zniža bazalno presnovo tudi po dieti, zato se prej ali slej začnemo rediti oziroma teža stoji, pa če smo še tako pridni. Pri tem je celo vseeno, katero metodo smo izbrali, jojo efekt je posledica vsake diete, v kateri smo pokurili preveč mišic zaradi agresivnega hujšanja.

Prav tako je velika zmota, da bomo izgubili manj mišic, če bomo jedli samo proteine. Visokoproteinske diete res malenkost bolj zaščitijo izgradnjo telesnih struktur, vendar se veliko aminokislin v proteinih pretvori v energijo, in namesto da bi jih uporabili za gradnjo ter obnovo telesa, jih pokurimo za preživetje. Stranski produkti, ki pri tem nastajajo, lahko hitro, zlasti če smo dehidrirani in res pretiravamo s proteini, povzročijo okvaro ledvic. Sokovi s slavnimi imeni sicer obljubljajo številne prednosti velikega vnosa antioksidantov, a ob pitju marsikdo prej dobi drisko kot vitamine in minerale. Pot do dehidracije boksarskega tipa je nato zelo hitra, kar smo izgubili, pa vsekakor ni maščevje.

Američani bi še Eskimom prodali sneg

Pri tako imenovanih ekstremnih dietah se začnejo v telesu dogajati še škodljivi procesi. Propadati začnejo predvsem funkcionalne strukture in zelo hitro je na udaru imunski sistem. Posledice se pri mladih pokažejo čez leta, pri starejših in bolnih pa zelo hitro, ker se zaradi stresnih presnovnih sprememb telo ne more prilagoditi na stradanje in ves čas pospešeno kuri prav mišice ter druge funkcionalne strukture, tudi srce in organe.

Pred vsako spremembo se je zato dobro posvetovati, informirati in pripraviti, saj ne gre zgolj za jedilnik, temveč za način življenja. Šele ko imamo na prvem mestu v mislih zdravje, lahko namreč govorimo, ali je izbrana dieta ustrezna ali ne. Gre za ključno vprašanje in pomembno razliko. Nekdo, ki skrbi za zdravje, že tako ali tako skrbi za videz, obratno ne velja - z izključno skrbjo za videz zdravju morda celo škodimo.

Popolnost, kot jo prodajajo mediji, pa ne obstaja brez konkretne digitalne obdelave, specialnih efektov, maskerjev, in cilj popularnih oziroma trendovskih diet je zmeraj enak: gre za poskus hitre rešitve problema, ki ga je trajno mogoče rešiti samo postopno. A če zna kdo prodajati sneg Eskimom, so to Američani in ne glede na to, kaj bomo izbrali, bodo na tržišču kmalu ponudili novo prodajanje megle.

Ne pretiravajmo

Hitrost izgubljanja teže, ki sledi po prvih desetih do štirinajstih dneh, tako praviloma ne sme biti večja od 500 gramov na teden. Izjema so ljudje, ki imajo 30 in več kilogramov preveč ter lahko v prvem mesecu hujšajo hitreje. Če omejitev presežemo, gre namreč vedno večji delež na račun mišic, kar je za trajni rezultat, kot rečeno, pogubno. Edini sprejemljiv pristop je tudi, da dieta traja maksimalno mesec, zatem obvezno uvedete zdrav in uravnotežen režim prehranjevanja, ki po potrebi vključuje zmeren (zdrav) kaloričen deficit. A nobenega smisla ni, da telo obremenjujete z ekstremnimi dietami, raje izberite "normalen" obrok in telo izzovite z lahkotnimi rekreativnimi treningi, njihov vpliv bo ob zadostnem počitku za telo celo zdravilen. In boljša ko bosta fizična pripravljenost in kondicija, hitreje se bo z gibanjem porabljala maščoba. Po slabem mesecu redne vadbe bo tudi vnos hrane lahko spet višji, kar žal ni najhitrejši, a je zagotovo najtrajnejši način izgube odvečnega bremena maščobe.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku