Nekaj koristnih nasvetov za varno pot v gore

Urška Kereži, 15.9.2019
Shutterstock

Gore so čudovito nasprotje poletnega življenja ob morju. Mir, tišina, hlad, aktivno življenje in prijazni pohodniki. Včasih je res tako fino oprtati si nahrbtnik, obuti pohodniške čevlje in jo mahniti na vrh kakšnega vršaca.

Slovenija je prepredena z več kot 10.000 planinskimi potmi, ki se vijejo po visokogorjih, sredogorjih in nižinah. Zaradi takšne naravne danosti nam je planinstvo tudi položeno v zibelko in rek, da nisi pravi Slovenec, če nisi bil na Triglavu, ni iz trte izvit. Kljub temu še vedno delamo osnovnošolske napake, zato nekaj koristnih nasvetov za varno pot v gore.

Osnove

Kot pri večini stvareh je ključ v dobrem načrtovanju. Izberite turo, primerno fizični in psihični pripravljenosti, ter jo prilagodite najšibkejšemu členu skupine. Pred odhodom še enkrat preverite vremensko napoved in radarsko sliko padavin. Na pot se odpravite dovolj zgodaj in ne začnite prehitro. Pustite telesu, da se ogreje postopoma. Če s seboj jemljete otroke, se prilagodite njihovemu tempu, ne oni vašemu. Hodite enakomerno in si vsako uro vzemite nekaj minut premora. Na pot vzemite lahko prebavljivo hrano (denimo sestavljene ogljikove hidrate), ki med naporom ne bo obtežila želodca. Skrbite za redno hidracijo, izogibajte se gaziranih pijač in alkohola. Pijte v manjših požirkih in ne čakajte, da vas žeja, saj ste takrat že rahlo dehidrirani. Tudi jejte sproti in po malem.

Ko opešamo ali nas preseneti vreme

Če se počutite izčrpane, če vas stiska v prsih, se nemudoma ustavite in ocenite, ali je smiselno iti naprej ali je bolje ob pomoči sestopiti. Razlog za slabost sta lahko tudi podhladitev ali višinska bolezen. Če potrebujete zdravniško pomoč, pokličite 112, kjer vas bodo povezali z gorskimi reševalci.

Ne pozabite na sončno kremo, kapo, rokavice, kos toplega oblačila, anorak, rokavice, zavitek prve pomoči in hrano z visoko energijsko vrednostjo. Vse to zlahka stlačite tudi v manjši nahrbtnik. A vse, kar vzamete, prinesite tudi nazaj v dolino.

Če vas ujame nevihta s strelami, čim prej poiščite zavetje v planinski koči ali bivaku. Če to ni mogoče, sestopite z izpostavljenih grebenov. Ture ne nadaljujte. Ker ste na čistini lahka tarča, je najbolje počepniti, da ste čim bolj pri tleh. Umaknite se od kovinskih in ostrih predmetov, a tudi od dreves, najbolje za približno 20 metrov, saj lahko ob udarcu strele v drevo le-to raznese in vas poškoduje.

Popolna telovadba
Pohodništvo odlično oblikuje mišice na nogah. A tudi trebušnim in hrbtnim ne dovoli počivati, če uporabljate palice, pa se precej utrudijo še roke.

Oznake

Planinske poti v slovenskih gorah so označene s Knafelčevo markacijo (belo piko v sredini obkroža rdeč kolobar), glede na tehnično zahtevnost pa razvrščene na lahke, zahtevne in zelo zahtevne, med njimi je 50 kilometrov zelo zahtevnih in 81 kilometrov zahtevnih, medtem ko so preostale kategorizirane kot lahke planinske poti. Prav tako se razlikujejo glede količine in vrste nameščenih varoval. Zato je, kot rečeno, zelo pomembno, da pred odhodom v gore o poti pridobimo čim več informacij, najzanesljivejši vir so planinski vodniki.

Po dogovoru Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA) pa se tudi v Sloveniji tehnična zahtevnost poti označuje na usmerjevalnih tablah, kjer prazen trikotnik pomeni zahtevno in trikotnik s klicajem zelo zahtevno planinsko pot; če teh dveh znakov ni, je planinska pot lahka. Tehnična zahtevnost poti je označena tudi na vseh planinskih zemljevidih, kjer polna rdeča črta predstavlja lahko planinsko pot, črtkana zahtevno in pikčasta zelo zahtevno.

Še nekaj hitrih napotkov

Ne zahajajte na brezpotja. Če se izgubite, se vrnite po isti poti in poiščite zadnjo markacijo, ki ste jo videli, ne nadaljujte v neznano. Tudi v tem letnem času so lahko na posameznih delih poti zaplate snega z nevarnim iztekom, kot so skalni skoki ali dolga pobočja, ki jih je mogoče varno prečiti le z uporabo cepina in derez. Brez te opreme se je zaradi nevarnosti zdrsa bolje obrniti. V kopnih razmerah pa do zdrsa lahko pride zaradi kamnov ali zemlje na skalni podlagi, zato moramo biti povsod, ne glede na tehnično zahtevnost poti, zelo zbrani pri hoji, pravilno izbirati stopinje, še posebej pri sestopu. Tudi lahek odsek lahko namreč postane zahteven zaradi vplivov narave ali preobremenjene poti in si je treba marsikdaj pomagati z rokami, se pri tem vedno obrniti k podlagi in pri gibanju upoštevati pravilo treh opornih točk, se pravi, da sta v stiku s podlago obe roki in noga oziroma obe nogi in roka. Zdrs je namreč najpogostejši vzrok nesreč in je predvsem posledica neprimerne obutve, neizkušenosti in utrujenosti, zato se moramo zavedati, da smo na vrhu šele na polovici poti, naš cilj je varna vrnitev v dolino.

Ideje za prijetne izlete z otroki:
Slivnica iz Cerknice - Dom na Slivnici (pa potem še bonus sprehod okoli Cerkniškega jezera)
Slavnik (Turnova koča) - po položni poti iz vasi Podgorje
Blegoš - iz Črnega Kala
Vršič - Slemenova špica
Pokljuka - planine Lipanca, Zajamniki, Uskovnica
Velika planina (Planšarski muzej)
Topol pri Katarini - Sv. Jakob Vremščica
Pri Rupah (Pokljuka) - do Blejske koče (za starše, ki imajo izkušnje za hojo v visokogorju), podaljšamo pot do Debele peči - sestop čez Brda
Malo daljša tura - izhodišče Planina Blato do Koče na Planini pri Jezeru - lahko podaljšamo do Koče pri Triglavskih jezerih (izberemo pot čez Prode)
image
Shutterstock

Da ne boste utrujeni

Hitrost hoje naj bo takšna, da se lahko še normalno pogovarjate. Ko se ogrejete, najverjetneje po 15 minutah, se slecite, da se ne pregrejete, nato poskušajte hoditi vsaj uro pred prvim pravim počitkom. Med vsakim korakom iztegnite zadnjo nogo do konca in pri prenosu sprostite mišice. Uskladite dihanje s koraki. Izbirajte varna mesta za počitek, kjer ni nevarnosti zdrsa, padajočega kamenja in niste neposredno na soncu.

Na poteh, kjer ste izpostavljeni morebitnemu padajočemu kamenju ali trku z glavo v skalo, si obvezno nadenite čelado. Uporabljajte jo tudi pri vzponih in sestopih na poteh, speljanih po meliščih. Če hrano kupite v planinskih kočah, se izognete težkemu nahrbtniku. Med turo pa uživajte energijske ploščice ali sveže oziroma suho sadje.

Uporabljajte aktivno perilo in oblačila iz sodobnih materialov, ki se prilegajo telesu, da se izognete možnostim za zapletanje in s tem povečate tveganje za padec. Izogibajte se bombažu, ki je hladen in slabo odvaja znoj. Skupina naj ostane skupaj do konca.

image
Shutterstock

Nujno z mobilnim telefonom!

Pred turo napolnite baterijo telefona in po možnosti s seboj vzemite rezervno. Ne trošite je po nepotrebnem, med turo po visokogorju je celo najbolje, da je telefon ugasnjen, spravljen v vodotesni vrečki in na toplem. Z energijo varčujete tudi, če med uporabo izklopite prenos podatkov. Uporabite ga lahko tudi, če ne poznate PIN-kode, saj je klic na 112 (in 113) mogoč brez njenega vpisa. Če ne morete poklicati, poskusite na številko 112 poslati kratko sporočilo. V imeniku telefona imejte spravljeni dve številki oseb v obliki npr. "ICE1 Janez Novak" in "ICE2 Špela Marela". Številka bo v pomoč reševalcem, da lahko o nesreči obvestijo svojce in pomeni "In Case Of Emergency" (v primeru nesreče).

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku