Nekoliko drugačne blazine, priljubljene med vrtičkarji

Matic Sever, 16.4.2020
Matic Sever

Idealno mesto za mahovni kamnokreč je polsenčno, zadovoljivo pa se rastline obnesejo tudi na soncu in v senci.

Pri nas so med najbolj priljubljenimi okrasnimi pomladnimi trajnicami raznorazne blazinasto rastoče vrste. V precej širokem naboru malce bolj zahtevno vrtnarsko oko išče tisto najboljše, kakšno barvno posebnost, posebnost glede dolžina cvetenja, posebno lepo listje ... Ena od dobrih izbir je vsekakor mahovni kamnokreč​.

Mahovni kamnokreči se v prodaji pojavljajo pod imenom Saxifraga x arendsii, a ker gre za kompleksne križance, ki so nastali iz vrst, kot so S. hypnoides, S. moschata, S. rosacea in S. exarata, "x arendsii" opuščamo in pišemo zgolj ime sorte (namesto Saxifraga x arendsii 'Peter Pan' torej zgolj Saxifraga 'Peter Pan'). V to skupino je poleg omenjenih križancev vključenih tudi nekaj vrst, ki le redko zaidejo v ponudbo vrtnarij in vrtnih centrov.

Rastišče

Najraje imajo rahlo alkalna tla, izkušnje kažejo, da povsem dobro uspevajo tudi na nevtralnih in celo malce kislih tleh. Glede vode so najlepši v stalno vlažnih in odcednih tleh, prenesejo tudi krajša sušna obdobja, problematična pa je prevelika moča, saj jim še posebno v hladnem delu leta rad zgnije koreninski vrat.

image
Matic Sever Navadno so rastine že v prodaji zelo lepe in jih vsaj na začetku lahko uporabimo tudi za namizni okras namesto lončnice.

Sajenju na sončne lege se je treba izogibati, še posebno v krajih z vročimi poletji (večina Slovenije). Večina starševskih vrst teh križancev namreč izvira iz severnih krajev, nekatere celo iz notranjosti polarnega kroga. Se pa ob zadostni vlagi vseeno dokaj dobro obnesejo tudi na senčnih mestih. Ravno zato jih mnogokrat videvamo v zasaditvah po grobovih, kjer bodo lepi, če jih vsaj občasno zalijemo.

image
Matic Sever Sortna serija touran ima velike cvetove in zelo dolgo cveti, tudi do tri mesece.

Razmnoževanje

Večina križancev in tudi nekaj vrst je precej lahkih za vzgojo iz semena; posejemo jih na dobro prepusten substrat v manjših lončkih, ki jih namočimo v vodo, da se substrat napije od spodaj. Lončke lahko pokrijemo s PVC-vrečko, da preprečimo preveliko izhlapevanje in izsuševanje zgornje plasti. Semen ne smemo pokrivati s peskom ali čim drugim, ker za kalitev potrebujejo svetlobo. Čez kakšen mesec bi moralo vzkliti že kar nekaj rastlinic, ki jih počasi lahko prepikiramo drugam.

image
Matic Sever

Lahko pa se lotimo tudi vegetativnega razmnoževanja, najbolje po cvetenju. Stebelca posameznih rozet natremo s hormonom za ukoreninjanje, nato pa poskrbimo, da bo substrat, v katerega smo rozete posadili, stalno vlažen. Ko mlade rastlinice razvijejo dovolj korenin, da napolnijo celico v platoju, jih presadimo v manjše lončke.

Mahovni kamnokreč je dobra izbira

Zasaditve

Ker gre za nizke blazinaste trajnice, se krasno podajo na skalnjake, še posebno na mesta, kjer so vsaj del dneva zasenčeni. Lahko jih uporabimo tudi kot kompaktno obrobo na gredicah ali pa v senčnih vrtovih, kjer bodo blazinice sicer manj kompaktne, a nas bodo vseeno precej bogato razveseljevale z v senci zelo zaželenimi barvitimi cvetovi. Čudovito se podajo tudi v senčne suhozide, kjer se preraščajo po špranjah in čez skale.

Prav lično delujejo v zasaditvah v cvetličnih posodah, le da jih je treba v teh večinoma vsako leto razsaditi. S tem opravilom lahko na vrtu počakamo nekoliko dlje, saj blazinice večinoma ostanejo lepe nekaj sezon, se pa kje dogodi, da že prvo leto sredica prične odmirati in rjaveti, zato se moramo v takih primerih razsajanja lotiti prej.

image
Pixabay Cvet od blizu

​Rjavenje oziroma odmiranje sredice blazine je nekoliko tudi sortno pogojeno, ga pa pospešuje izbira nepravega rastišča za rastlino. Manj težav je običajno z bolj raščavimi sortami, ki jim tudi ob morebitnem pojavu rjavenja obrobni poganjki dokaj hitro prerastejo nastalo praznino.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku