Obisk gora: Markacija je najboljša navigacija

Zvezdana Bercko, 12.7.2020
Andrej Petelinšek

Najpomembnejša izmed obvezne planinske opreme sta preprost kompas in nov planinski zemljevid. GPS-naprave in aplikacije na mobilnem telefonu lahko služijo zgolj kot dodatna opora.

Planinska in gorniška sezona je v polnem razmahu. Letos, ko bolj kot prejšnja leta dopustujemo doma, so bolj obiskane tudi naše gore. Verjetno bo številka 1,7 milijona obiskov, kolikor jih povprečno letno preštejejo v slovenskih gorah, presežena.

Več obiska gora pa pomeni tudi več dela za gorske reševalce. Ti so vedno, ob vsakem času in vsakem vremenu, pripravljeni prihiteti na pomoč, a vse prevečkrat se zgodi, da morajo v akcijo zaradi malomarnosti in nepazljivosti planincev, ki se sami spravijo v težave.

Tako je bilo tudi minulo nedeljo, ko je ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenske vojske rešila dva planinca, ki sta pod Veliko planino obtičala na nedostopnem in strmem terenu z visokimi travami, na katerih zelo drsi. Tja ju je privedla navigacija na telefonu, ki sta ji slepo sledila.

Če je pot samo v telefonu

Elektronski pripomočki so lahko tudi gorah zelo koristni, a le, če uporabljamo preverjene aplikacije. "Opozarjamo na veliko previdnost pri uporabi navigacij na telefonih, ker vse ne rišejo varnih poti v gorah in lahko močno zavedejo," so po omenjenem posredovanju na Veliki planini sporočili s Policijske uprave Kranj. In dodali še v jeziku, bolj razumljivem uporabnikom moderne tehnologije: "V hišo greš skozi vrata in ne skozi steno. Enako je v hribih. Ne rini nekam, kjer ni poti. Če je pot samo v telefonu, na ️terenu je pa ne vidiš, potem je ni, a ne?"

Ne rini nekam, kjer ni poti

Dejansko stanje na terenu in zapis v navigaciji se lahko precej razlikujeta. Najboljša in vedno zanesljiva navigacija na planinski poti je še vedno markacija. "Če ni poti in markacij, je nekaj narobe," sporočajo s policije in dodajajo, da se, kadar v gorah zaidete s poti, takoj ustavite, preverite svoj položaj in ne silite naprej, ker boste lahko prišli do točke, ko ne bo šlo ne naprej in ne nazaj. "Če boste šli po poti, ki je ne poznate, se o njej pozanimajte iz zanesljivih virov. Navigacije naj bodo le pripomoček," še dodajajo.

Seveda se lahko izgubimo tudi na markirani poti. Kot pravi gorski reševalec Jani Bele, se ljudje celo najpogosteje izgubijo prav na markiranih poteh. Spregledajo markacijo, morda je bila na drevesu, ki so ga posekali, morda jih zavedejo sledi predhodnikov, in hitro se znajdejo na mestu, kjer ne vedo, kako naprej, ali, še huje, kjer ne morejo naprej in tudi nazaj ne. "Pravilo je, da če hodimo pet minut, ne da bi opazili markacijo, se vrnimo po isti poti nazaj, dokler ne najdemo markacije, in od tam naprej iščimo naslednjo."

Da se do planinskih koč oziroma planinskih ciljev ne boste izgubili, je poleg opreznega branja markacij potrebno osnovno znanje branja zemljevidov. "Če se izgubimo, se najprej ustavimo. Podrobno proučimo območje okrog sebe in prehojeno pot. Potem poskušamo določiti svoj položaj. Če nam to ne uspe, se vrnimo na kraj, kjer smo nazadnje še vedeli, kje smo bili, ter ponovno proučimo svojo načrtovano pot. Najpomembnejša izmed obvezne planinske opreme sta preprost kompas in nov planinski zemljevid. GPS-naprave in aplikacije na mobilnem telefonu lahko služijo zgolj kot dodatna opora ali informacija pri iskanju stojne točke in prave poti. Najosnovnejša veščina orientacije je orientiranje planinskega zemljevida (sever v naravi se poravna s severom na zemljevidu) s kompasom ali na podlagi znanih markantnih točk v okolju. Prepoznavanje oblik v naravi in na planinskem zemljevidu pa je veščina, ki jo bi moral znati vsak izmed nas tudi za vsakdanje življenje," osnove razlaga strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

V nahrbtnik vedno kapo in rokavice

V želji, da bi bilo v gorah čim manj nesreč, pri Planinski zvezi Slovenije znova opozarjajo na pomen dobre priprave na turo. Letošnje leto je posebno tudi zato, ker je bila zaradi epidemije okrnjena dejavnost markacistov in zgodi se lahko, da naletimo na poškodovano pot, ki nam oteži ali celo onemogoči napredovanje proti cilju. Letošnja specifika je tudi v tem, da je zaradi posebnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije v planinskih kočah manj razpoložljivih prenočitvenih kapacitet, zato je nujno dobro načrtovati izlet in pravočasno rezervirati za prenočevanje. V nahrbtnik seveda sodita tudi maska in razkužilo.

"Še posebej moramo pri pripravi na turo biti previdni pri izbiri ture in načrtovanju časovnice, če so z nami otroci ali starejši planinci. Razmere v gorah so kot vedno čudovite. Seveda pa nas lahko na posameznih planinskih poteh preseneti krajše snežišče, predvsem na osojnih in severnih pobočjih. Temperature v dolini naj nas ne zavedejo in imejmo v nahrbtniku vedno topla oblačila, tudi kapo in rokavice. S poletnimi meseci se prebudijo nevihte in z njimi strele. Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koči," svetujejo pri PZS.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku