Obisk porodnišnic s strani politikov je "neprimerna praksa", pravijo v zdravstveni negi

P.K., 28.11.2019

V okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami, ki jih obeležujemo od 25. novembra do 10. decembra, je Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi na okrogli mizi praznični obisk porodnišnice politikov označila "za neprimerno prakso, za nepotreben populizem politikov, za motenje zasebnosti ter kršenje pravic pacientov (tako matere kot novorojenčka) in zaposlenih".

Delovna skupina, ki deluje pod okriljem Zbornice – Zveze, je pripravila okroglo mizo z naslovom Obiski politikov ob novoletnih praznikih po slovenskih porodnišnicah. Udeleženci so v multidisciplinarni razpravi vsak s svojega strokovnega zornega kota, tako s stališča babiške in zdravstvene nege, medicine, kot tudi z družboslovja in družinske psihoterapije, opozorili na različne vidike te vsakoletne in vedno bolj pogoste prakse obiskovanja porodnic in novorojenčkov na novoletni dan s strani politikov, županov, predsednika države in drugih političnih funkcionarjev. Strinjali so se, da gre za prijazno, dobronamerno ter v javnosti in medijih praviloma všečno gesto, ki pa ima tudi številne sporne vidike.

Razlogi so v prvi vrsti higienski

Kot so poudarili strokovnjaki, so argumenti proti obiskovanju porodnic in novorojenčkov prvenstveno higienski. Z vstopom v bližino porodne sobe oziroma bolniške sobe porodnice in otroka se poveča možnost okužb, zlasti obolenj dihal in gripe v zimskem času. Obisk politikov, ki jih spremlja večje število ljudi, kot so novinarji, fotografi, snemalci in predstavniki varstva bolnišnice, te možnosti še dodatno poveča. Porodnišnice praviloma omejujejo obiske porodnice in novorojenčka na zgolj najožje družinske člane, pri obiskih politikov pa se teh omejitev in pravil ne spoštuje, so opozorili na okrogli mizi.

Ob tem so izpostavili še psihološko-socialne argumente, ki govorijo proti takšni praksi, "saj gre za vdor v intimo in zasebnost matere in otroka, ki zmoti potreben mir, navajanje na sožitje in tudi dojenje. Gre za obdobje, ko sta oba – tako mati kot otrok – najbolj ranljiva," sporočajo iz Zbornice – Zveze.

Zbornica – Zveza je enovito strokovno in reprezentativno telo izvajalcev zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, ki si prizadeva zagotavljati sodobno, kakovostno ter varno zdravstveno in babiško nego za vse prebivalce Republike Slovenije ter ščititi strokovne interese članic in članov.

Čeprav porodnica formalno privoli v obisk, je ta privolitev lahko sporna, je poudarila Irena Špela Cvetežar, predsednica Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi. "Saj porodnica v hierarhiji zdravstvenega zavoda in v luči svoje poporodne ranljivosti, predstavlja najšibkejši člen. Zato je prostovoljnost njene izbire obiska politika, fotografiranja, dajanja izjav itd. lahko upravičeno postavljena pod vprašaj. Še toliko bolj pa to velja za novorojenčka, ki nima nikakršne možnosti lastne opredelitve do takšnih posegov v svojo intimo in življenje," je pojasnila.

Bolnišnični zavodi naj tem ugotovitvam prilagodijo strokovna pravila

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi poziva vodstva porodnišnic ter izvajalce zdravstvenega varstva, tako babice in medicinske sestre kot zdravnike, zlasti specialiste porodništva in ginekologije, k nujnosti drugačnega odnosa do opisanega problema ter k sprejetju ustreznih strokovnih pravil in pravil zavodov, še sporočajo iz Zbornice – Zveze.

"Hkrati delovna skupina poziva splošno javnost in medije, s tem pa tudi politike, župane in druge, da razmislijo o spornih vidikih opisane prakse, saj je dolžnost stroke skrbeti za strokovnost, etičnost, zasebnost, dostojanstvo in psihofizično dobro počutje mater in otrok," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku