Ogrevanje s peleti: Predelava ogrevalnega sistema

Sanja Verovnik, 3.1.2019
Osebni Arhiv Gmk

Mnogi uporabniki kurilnega olja vidijo lesne pelete kot možno rešitev za naraščajoče stroške ogrevanja, zato se odločijo za predelavo obstoječega oljnega kotla z gorilnikom za ogrevanje s peleti.

Ogrevanje s peleti je občutno cenejše kot ogrevanje s fosilnimi gorivi, hkrati pa je tudi bistveno bolj udobno kot ogrevanje s trdnim kurivom. Nakup novega ogrevalnega sistema je za mnoge precejšen finančni zalogaj, zato se predelava obstoječega sistema ogrevanja na ogrevanje s peleti zdi veliko cenejša rešitev.

image
Osebni Arhiv Gmk

Namesto stranice gorilnik

Prehod na uporabo peletov je možen pri večini kotlov na drva in pri 99 odstotkih kotlov na olje, pojasni Robert Gracej iz mariborskega podjetja GMK sistemi, ki se ukvarja s predelavo ogrevalnih sistemov. Po Gracejevih besedah predelava obstoječe ogrevalne naprave temelji na namestitvi peletnega gorilnika na kotel, skupaj z zalogovnikom za pelete in transportnim polžem za dovod peletov v gorilnik. "Pri oljnih kotlih se odstrani sprednja stranica, namesto te se namestijo vrata gorilne komore kotla. Oljni kotli namreč nimajo vrat. Predelava kotla na drva je nekoliko preprostejša, saj je treba zgolj zvrtati luknjo na vratih, kamor se vgradi gorilnik," razloži sogovornik. Obstajata dva gorilnika, ki ju je mogoče vgraditi v obstoječo napravo - manjši in večji. Manjši je, pove Robert Gracej, primeren prav za oljne kotle, saj večji po velikosti za to ni ustrezen.

image
Sanja Verovnik Robert Gracej, GMK: ”Predelava obstoječe ogrevalne naprave traja približno štiri ure, montaža pa dve do štiri ure.”

Štiri ure za predelavo

Ko se predelani sistem zažene, je treba nastaviti peletni gorilnik in spremeniti nekatere nastavitve regulacije ogrevanja. Z nastavitvijo gorilnika dosežemo prilagoditev le-tega na kotel, s čimer dosežemo potreben razpon moči in čim nižje emisije izgorevanja. Meritve emisij je treba izvesti najmanj pri nazivni moči in pri minimalni moči delovanja gorilnika, pojasni Gracej. In nadaljuje: "Predelava obstoječe ogrevalne naprave traja približno štiri ure, montaža pa dve do štiri ure, odvisno od želja oziroma vprašanj stranke. Vsakemu uporabniku je namreč treba tudi pojasniti, kako je bila njihova ogrevalna naprava predelana, kako odslej funkcionira, predvsem pa je treba razložiti, kako jo upravljati."

Kar nekaj prednosti predelave

Kot razloži Robert Gracej, je prednosti predelave obstoječega ogrevalnega sistema kar nekaj: "Če smo za ogrevanje uporabljali kurilno olje, potem vemo, da je to vedno dražji energent. S peleti bomo prihranili pri stroških za ogrevanje. Tisoč litrov kurilnega olja nas namreč stane približno tisoč evrov, dve toni peletov, kar je primerljivo s tisoč litri olja, pa 500 evrov."

"Tudi predelava ogrevalne naprave stane veliko manj kot denimo nakup novega ogrevalnega sistema. Če ponovno postrežemo s številkami, nas bo predelava sistema na ključ stala približno 1600 evrov, nova naprava pa ima ceno najmanj 2500 evrov. Pri tem je treba upoštevati še strošek za premontažo ter sanacija oziroma prilagoditev inštalacij pri kotlu in samega dimnika, kar znaša od 500 do 1000 evrov," opozori sogovornik. Po njegovih besedah se lahko uporabnik kadarkoli odloči, da bo začel ponovno uporabljati stari energent za ogrevanje, torej olje, če se bo to v prihodnje pocenilo, saj je namestitev oljnega gorilnika na napravo povsem preprosta.

image
Gmk Predelava obstoječe ogrevalne naprave temelji na namestitvi peletnega gorilnika na kotel, skupaj z zalogovnikom za pelete in transportnim polžem za dovod peletov v gorilnik.

Pazljivo pri nakupu peletov

Robert Gracej pravi, da je ogrevanje z biomaso uporabnikom veliko bolj prijazno, hkrati pa opozarja, da je pri nabavi peletov vendarle potrebna pozornost, saj vsi peleti niso zadovoljive kakovosti pa tudi cene včasih zavajajo, ko kupujemo pelete na paletah. "Zavajajo predvsem z nizko ceno, a če preračunamo količinsko, kalorično vrednost in upoštevamo kakovost, hitro ugotovimo, da smo plačali preveč. Predvsem se je treba izogibati peletom, ki so izdelani iz raznih odpadnih materialov, saj takšni niso škodljivi samo za ogrevalno napravo, temveč lahko škodo povzročijo tudi nam. Najboljši je čisti les oziroma peleti iz lesa smreke, ki lepo gorijo in dajejo ugodno toploto."

Preprosto vzdrževanje

Roberta Graceja povprašamo še o vzdrževanju predelanega ogrevalnega sistema: "Takšno ogrevalno napravo lahko z malo znanja vzdržuje kar uporabnik sam. Pomembno je, da so kurišče in fotocelica čiste, sicer pa je za večja vzdrževalna dela oziroma popravila najbolje poklicati nekoga, ki se na to spozna. Serviser bo natančno vedel, kaj se z napravo dogaja. Gorilnik s svojo elektroniko namreč vodi statistiko delovanja in javi tudi domnevno napako, serviserju na primer izpiše tudi, kdaj in kolikokrat se je naprava izklopila ..."

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku