Oreščki so energijske bombice

Barbara Gavez Volčjak , 3.1.2019
Shutterstock

Vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin, vlaknin in beljakovin, prav tako je v njih veliko vitaminov in mineralov, zato so zdrav in okusen prigrizek.

V naglici delovnega dne pogosto posegamo po prigrizkih, ki nas začasno nasitijo in nas napolnijo z energijo. Velikokrat so to priročno zapakirane čokoladice privlačnega videza, s katerimi se mimogrede še malo potolažimo. Namesto tega bi bilo veliko bolj pametno izbrati mešanico oreščkov, ki ji je pogosto dodano še suho sadje. Napis "študentska hrana" na vrečki nas ne bi smel zavesti, saj je njena vsebina primerna tudi za vse druge generacije. Izraz se je na nemškem govornem območju v 17. stoletju uveljavil za mešanico rozin in mandljev, za katero so verjeli, da krepi in prežene mačka. Pozneje so se suhemu sadju pridružili indijski oreščki, arašidi, orehi in lešniki. Ker so bile te sestavine večinoma uvožene v Evropo in ne ravno poceni, so si mešanico dejansko lahko privoščili bogatejši sloji, plemiči in duhovščina.

image
Shutterstock

Iz domačih in tujih logov

Časi so se na srečo spremenili, posebno orehi in tudi lešniki rastejo tudi na naših vrtovih in v nasadih, ob primernih vremenskih razmerah pa bogato obrodijo. Kdor jih ima doma, je torej vedno dobro založen z zdravim posladkom. V trgovini so na voljo še makadamija, pistacije, brazilski oreščki in ameriški ali pekan orehi. Najmanj priporočljivi za zdravje naj bi bili arašidi, ki so v bistvu stročnica, sicer pa oreščki po mnenju prehranskih strokovnjakov dobrodejno vplivajo na naše zdravje. Vsebujejo namreč veliko nenasičenih maščobnih kislin, vlaknin in beljakovin, prav tako je v njih veliko vitaminov in mineralov, na primer B2, B3 in kalcij. Oreščki so okusen dodatek jedem ali samostojen prigrizek, ko se oglasi lakota. Čeprav so jih dolgo preganjali, češ da redijo, je danes znano, da večkratno nenasičene maščobne kisline v oreščkih pozitivno učinkujejo na raven maščobe v krvi, blažijo vnetja in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilna obolenja. Prehranski strokovnjaki svetujejo, naj na dan zaužijemo vsaj za pest mešanice oreščkov, ki nam v trenutku povrnejo energijo. Ker so popolnoma rastlinskega izvora ter bogati z beljakovinami, magnezijem in cinkom, so primerni tudi za vegansko prehrano.

Olje naj bo hladno stisnjeno
Posebna delikatesa sta tudi orehovo in lešnikovo olje, čeprav zaradi razmeroma visoke cene nista zelo razširjeni. Najbolj kvalitetni sta hladno stisnjeni, saj se tako ohranjajo dragocene hranilne snovi in avtentičen okus. Tudi uporabljata se najpogosteje pri hladni pripravi hrane, na primer kot preliv za solato.
image
Shutterstock

Priprava na več načinov

Oreščke radi zobamo surove, brez kakršnih koli dodatkov, toda v kuhinji jih je mogoče uporabiti na več načinov. Zjutraj jih lahko dodamo žitnim kosmičem, smutiju ali jogurtu, bodisi cele, nasekljane bodisi zmlete. Prava specialiteta je kruh z orehi, namazan z maslom.

Pri glavnih obrokih, kosilu ali večerji, se odlično podajo k jedem, ki jih pripravimo v ponvi ali voku, tako z mesom kot brez njega. Mlete oreščke lahko posipamo tudi čez testenine namesto sira, paziti je treba le na količino, ker je taka jed zelo nasitna. Sveže pražene orehe lahko posujemo čez solato in ji dodamo zanimiv pridih. O oreščkih v sladicah pa tako ni treba izgubljati besed.

Oreščke v vodo
Ovojnice oreščkov vsebujejo fitično kislino, ki povzroča izločanje vitalnih hranil iz telesa in zavira absorpcijo esencialnih mineralov, kot so kalcij, magnezij, baker, železo in cink. Izločimo jo z namakanjem oreščkov, najbolje čez noč.
Prav tako oreščki vsebujejo encimske inhibitorje, to so snovi, ki ščitijo rastlino, zmanjšujejo encimsko aktivnost in preprečujejo prehitro kaljenje. Ko oreščke namakamo, začnejo ti kaliti in njihova hranilna vrednost se poveča. Obenem postanejo tudi laže prebavljivi.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku