Petanjci: Dnevi poezije in vina 2018

Filip Matko Ficko, 27.9.2018
Filip Matko Ficko

Prireditve letošnjega že 22. festivala »Dnevi poezije in vina« (Days of Poetry and Wine), ki se je pričel danes, se ne bodo odvijale le na Ptuju, kjer je središčna točka, temveč v drugih krajih po vsej Sloveniji: v Ljutomerju, Ljubljani, na Janškem Vrhu, v Krškem, Lendavi, Majšperku, Mariboru, Mošnju, Ormožu, Petanjcih, na Ptujski Gori in Selcih, v Zgornji Kungoti in Žalcu ter v sosednji Avstriji (Potrna – Laafeld) in sosednji Hrvaški (Varaždin).

»Dnevi poezije in vina« na Ptuju so eden najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in etnološko umetnost in obiskovalcem ponudi pesniška, etnološka, kulinarična, glasbena, vizualna ter številna druga nepozabna doživetja. Častna gosta letošnjega že 22. tovrstnega festivala bosta Agi Mistrol, ena izmed najbolj prepoznavnih izraelskih pesnic ter Michael Krüger, nemški pesnik, urednik ter predsednik Bavarske akademije lepih umetnosti. Skupno bo na festivalu na Ptuju letos poleg njiju sodelovalo še 19 pesnic in pesnikov iz 15 držav.

image
Filip Matko Ficko V vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.
 

Tako so na večeru poezije 19. avgusta zvečer v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih poleg treh poetskih gostov iz Španije nastopili slovenska poetinja in poeti: Glorijana Veber, Tibor Hrs Pandur, Andrej Medved in Aleš Šteger. Istočasno je bil večer poezije v ljubljanski Metelkovi, kjer so sodelovali Sanita Fejzic (Kanada) ter Ivo Svetina in Dragica Čarna (Slovenija). Petanjskemu podobni predvečer poezije je bil 20. avgusta zvečer v Splošni knjižnici Ljutomer ter 21. avgusta zvečer na Ptujski Gori. V Krškem (Mestni park) so se 21. avgusta zvečer predstavili Joanna Klink (ZDA), Bartlomiej Majzel (Poljska) in Wang Yin (Kitajska).

image
Filip Matko Ficko Gostje iz Španije na Petanjcih.
 

Posebna pozornost bo letos namenjena slovenskemu pesniku Juretu Deteli (1951 – 1992), kajti pri Založbi Beletrina so prav letos izšla njegova zbrana dela, kar so predstavili na vseh srečanjih.

image
Filip Matko Ficko Zbrana dela pesnika Jureta Detele.
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku