V tednu dni več kot 86.000 napovedi prihodov iz tujine, plaža na Korčuli pa onesnažena s fekalijami

D.Ži, 4.6.2020
Vojislav Bercko

Nič kaj razveseljivi niso rezultati preverjanja kakovosti vode ob priljubljeni hrvaški plaži.

Na korčulski plaži Prižbi je prišlo do onesnaženja morja s fekalnimi vodami, zato iz dubrovniško-neretvanske županije opozarjajo, da kopanje do nadaljnjega tam ni priporočljivo, piše Dalmatinski portal.

Na Hrvaškem v tednu dni več kot 86.000 napovedi prihodov iz tujine, največ iz Slovenije
Na Hrvaškem v tednu dni več kot 86.000 napovedi prihodov iz tujine, največ iz Slovenije. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na današnji seji hrvaške vlade dejal, da so v tednu dni od odprtja spletne strani za epidemiološko prijavo potnikov prejeli 86.636 napovedi obiskov, največ iz Slovenije. Poudaril je, da so po uvedbi posebne spletni strani pospešili pretok potnikov pri vstopu na Hrvaško. Božinović je spomnil, da so spletno stran entercroatia.mup.hr odprli 28. maja. Do 6. ure danes je svoj prihod napovedalo 86.636 oseb. Največ je državljanov Slovenije, Nemčije in Avstrije, je dejal. Povedal je, da potniki uspešno uporabljajo spletni obrazec za napoved obiska ter da so zahvaljujoč aplikaciji skrajšali čakalne dobe za vstop v Hrvaško. Hrvaška je prejšnji teden opustila ukrepe za prehod meje za državljane desetih članic Evropske unije, tudi Slovenije, ki jih je uvedla zaradi pandemije. Hkrati so obdržali epidemiološki nadzor nad potniki, ker na meji ob imenih in priimkih potnikov zabeležijo tudi njihov naslov na Hrvaškem, telefonsko številko in elektronski naslov. (STA)

Obveščena je tudi inšpekcija za zaščito okolja in ostale inšpekcije. Da z vodo nekaj ni v redu, je pokazala analiza vode, ki so jo izvedli med drugim letošnjim preverjanjem v okviru programa ugotavljanja kakovosti vode na tem območju. Mejne vrednosti intestinalnega eterokoka in bakterije escherichia coli so bile presežene. Do preklica in boljših rezultatov je kopanje na tem območju odsvetovano.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku