Plesna predstava, ki raziskuje gib in glas starostnikov. Kje in kdaj?

mh, 28.7.2020
Drago Videmšek

Premierno bo uprizorjena plesna predstava Stičišče srečanj, v kateri nastopajo neprofesionalne plesalke, starejše od 65 let.

V petek, 31. julija, bo v Plesnem Teatru Ljubljana (PTL) in hkrati v dvorani La Granja na Tenerifu Pri bbo premierno uprizorjena plesna predstava Stičišče srečanj, v kateri nastopajo neprofesionalne plesalke, starejše od 65 let. Soproducenta sta Cabildo Tenerife & Auditorio Adam Martin ter PTL. Glavne protagonistke predstave so neprofesionalne plesalke, starejše od 65 let. Režiserka in koreografinja je Carlota Mantecón v sodelovanju z oblikovalko zvoka Luz Prado Codina in Tamaro Ascanio. Dramaturginja predstave je Urša Adamič.

Španka s Kanarskih otokov Carlota Mantecón, pedagoginja sodobnega plesa, improvizacije in učiteljica joge, se pri ustvarjalnem delu osredotoča na raziskovanje telesa v gibanju, v dialogu z drugimi umetniškimi zvrstmi. Podiplomski študij sodobnega plesa je končala na London Contemporary Dance School. Od leta 2016 se aktivno ukvarja predvsem s starejšo generacijo na Kanarskih otokih.

Kot so zapisali o predstavi Stičišče srečanj (Dance, no goal) v PTL, se telesa plesalk povežejo v razpršeni koreografiji, s katero vplivajo na razumevanje plesne zgodovine. Stičišče srečanja postane skupni prostor podob skozi objektiv, ki se prepletajo s premikajočimi telesi v živo. Starostniki so obravnavani kot homogena, enotna skupina ljudi, oropana lastnega individualnega izraza. V predstavi Stičišče srečanj je v ospredju njihova ustvarjalnost. Predstava raziskuje gib in glas starostnikov, vsak od njih je svoja zgodba. Skozi serijo vaj so nastopajoče razvile lastna izrazna orodja, da spregovorijo o sebi.

Vzporedno z ustvarjanjem plesne predstave nastaja tudi dokumentarni film, ki ponuja vpogled v njeno zakulisje, nastopajoče pa spremlja tudi v njihovem zasebnem življenju. V obdobju, v katerem aktivno doživljajo starost, se veselijo vsakega dne in ga zajemajo s polno žlico. Film ilustrira lepoto življenja skozi oči njihovih osebnih izpovedi, ko se ne le na odru, pač pa tudi v svojem novem življenjskem obdobju podajajo v neznano.

Dokumentarni film z naslovom Gospe, gospodje in oblaki nastaja v režiji Katarine Nikolov, v produkciji Iridium filma in koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana, s podporo Slovenskega filmskega centra.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku