Podaljšek doma na prostem: Aluminij je med najbolj uporabnimi materiali za terase, vrt in okolico

Jasna Marin, 2.5.2020
Djd/Bondex

Za tiste, ki bivajo v hiši, je v tem obdobju vrt dragocen prostor za umik, stik z naravo in različne dejavnosti. Če je ob hiši urejena terasa in če parcelo obkroža skladna ograja, s katero se ujemajo tudi drugi zunanji elementi, je lahko bivanje na prostem še prijetnejše.

Čeprav se človekove zahteve do vrta skozi čas spreminjajo, pa zunanji prostor vselej ostaja podaljšek življenja v hiši. Ograje, vrtne ute, terase, nadstreški, vrtno pohištvo - vse to so elementi, ki imajo svojo funkcijo. Z njimi si lahko zagotovimo več zasebnosti in udobja, nudijo nam tudi prostor za posedanje, klepet, varno spravilo orodja. Priporočljivo je, da so našteti elementi usklajeni s hišo in tudi med seboj. Lahko so iz različnih materialov, a že pogled po naši slikoviti deželi razkrije, da sta med najpriljubljenejšimi les in aluminij.

Test z vlažno gobico
Če niste prepričani, ali je čas, da obnovite premaz na lesu, Zvone Gradišnik iz podjetja Grama svetuje, da naredite enostaven preizkus: na leseno površino prislonite vlažno gobo. Les, ki po nekaj minutah potemni, je vase sprejel vlago. To je znak, da je skrajni čas za obnovo premaza. “Interval obnavljanja je odvisen od vrste in kvalitete premaza in izpostavljenosti lesene površine in je lahko dolg od enega do sedem ali osem let. Vsekakor stanje lesene površine med samimi intervali večkrat preverite. Kadar se lotite zaščite lesa, zmeraj upoštevajte priporočila proizvajalca.”

Lahka in trajna kovina

Matjaž Elšnik iz podjetja Alu ograje - Guardi Slovenija, pojasni, da je aluminij danes med najbolj uporabnimi materiali za dom, vrt in okolico. "Iz aluminija se izdelujejo stavbno pohištvo, dvoriščne in balkonske ograje, nadstreški, vrtne lope, okrasni zabojniki za smetiščne posode in celo talne obloge za terase." Kaj je razlog, da je aluminij tako močno zastopan v arhitekturi in vrtnem prostoru? "Je trajen, lahek in ga je možno zelo dobro obdelovati, poleg tega zagotavlja dovolj močno konstrukcijsko trdnost. Iz aluminija lahko naredimo praktično vse izdelke, ki se sicer izdelujejo iz tradicionalnih materialov, kot sta les in železo, a s to razliko, da aluminij kasneje ne potrebuje posebnega vzdrževanja," pojasni Elšnik. Tako denimo ograj, izdelanih iz aluminija, ni treba obnavljati ali barvati. Hkrati pa aluminij dopušča izdelavo ograjnih in drugih elementov v najrazličnejših slogih: od modernega prek tradicionalnega z videzom kovanih ograj do podeželskega sloga, saj je možno aluminij obdelati in prebarvati tako, da dobimo recimo ograjo z videzom lesa; zato se poda v vsako okolje.

image
Shutterstock Les, ki bo izpostavljen vremenskim vplivom, je dobro najprej zaščititi pred napadom škodljivcev. Za to izberite impregnacijo, ki se ne bo spirala z vodo in se bo čim globlje vpila v les. Šele na osušeno impregnacijo nanesite lazuro.

Skladnost z arhitekturo in okolico

V Sloveniji je urejenost hiš, dvorišč in okolice na precej visoki ravni, meni Matjaž Elšnik. "Pri obnovi ali novogradnji tako večina ljudi išče estetske rešitve, usklajene s celotno podobo arhitekture in okolice. Večinoma kupci iščejo točno določene sloge in barvne kombinacije. Za Slovenijo je značilno, da se kljub majhnosti slogi precej razlikujejo po posameznih regijah. Tako je recimo na Gorenjskem zelo pogost podeželski oziroma alpski stil ograj v videzu lesa. V zadnjih letih so v porastu sodobne vodoravne linije zlasti v sivih in antracitnih odtenkih," poudarja sogovornik. A pri ograjah se oblikovanje zunanjega prostora še zdaleč ne konča. "Za celovito, estetsko usklajeno podobo je možno v sklopu dvoriščne ograje iz aluminija izdelati tudi steber z vgrajenim poštnim nabiralnikom, aluminijasto balkonsko ograjo ter vse skupaj zaokrožiti z elegantnimi koriti za rože in čelno balkonsko obrobo, ki jih stilno in barvno uskladimo z balkonsko ograjo. K urejenosti celotnega dvorišča svoje prispeva tudi estetsko dodelan zabojnik za smeti," našteva Elšnik.

Pogled v zgodovino
Zaščita lesa sega že v čase starega Egipta, antičnega Rima in antične Grčije. Takrat so lesene elemente obžgali, jih impregnirali z olji ali pa jih pred montažo prepojili z morsko vodo. Pred požarom pa so lesene elemente zaščitili z apnom in glino. Človek je z razvojem kemije naravne sestavine na različne načine predeloval in izboljševal. Pred več kot 150 leti so za zaščito pred škodljivci uporabili baker oziroma njegove okside in sulfate. Kmalu so nastale oljnate barve na osnovi firnežev in kasneje alkidni premazi na osnovi umetnih smol, sledili so eno- in dvokomponentni sistemi zaščite. Najbolj naravna zaščita lesa je bila tudi v preteklosti pravilno ravnanje z lesom, vse od poseka do vgradnje.
Za lesene konstrukcije in objekte najprej izberite zdrav in primerno suh les, ki je očiščen lubja in ima čim manj grč. Nato poskrbite za pravilno konstrukcijsko zaščito lesa, kar pomeni naslednje:
• les ne sme biti v neposrednem stiku z zemljo oziroma podlago (uporabimo distančnike);
• horizontalne površine naj bodo zaobljene, da na njih ne bi zastajala voda in sneg;
• površina naj ima čim manj prečnih rezov, sicer pa naj bodo ti zaščiteni, denimo z zaključnimi varovalnimi letvami;
• na okna vgradimo odkapnike;
• opažne deske naj bodo položene tako, da voda ne zastaja v utorih.

Vzdrževanje z vodo kot pri avtomobilu

Edinstvena odlika izdelkov iz aluminija je ta, da sta njihova nega in vzdrževanje zelo preprosta. Izkušnje kažejo, da lahko ob pravilni negi in uporabi izdelki iz aluminija trajajo tudi več desetletij. Dodatna prednost je ta, da je aluminij možno v celoti reciklirati. "Material je trajen in ne rjavi, izdelki iz aluminija so danes prašno barvani in s tem učinkovito zaščiteni. Vse, kar potrebujejo za pravilno nego, je, da izdelke iz aluminija po potrebi sperete z vodo. Za čiščenje lahko uporabite tudi visokotlačni čistilnik, a bodite pozorni, da ne poškodujete vrhnjega sloja barve. Prašne barve so zelo trajne in obstojne, vendar se lahko z nepravilnim ravnanjem vrhnji sloj poškoduje in je barva videti motna. Pritisk vodnega curka naj bo zato enak ali manjši kot pri pranju avtomobilov," še svetuje sogovornik iz podjetja Alu ograje.

image
Bondex Les mora biti pred premazovanjem optimalno pripravljen, kar pomeni, da je čist, suh in primerno obdelan, razpoke ali poškodbe pa pravilno zakitane in obrušene.

Naravna toplina lesa

Mnogi ljudje so zapriseženi ljubitelji lesa. To je material, ki daje naraven in topel videz domu in okolici. Vendar pa vsak les ni primeren za uporabo na vrtu. Zvone Gradišnik iz podjetja Grama (Bondex), poudarja, da v Sloveniji v glavnem izberemo vrste lesa, ki rastejo v našem okolju. To so smreka, bor, jelka, macesen, hrast, bukev, kostanj. "Najbolj pogosto uporabljamo smreko. Seveda je trajnost odvisna od gostote lesa, vendar je pomembno tudi, da poznamo njegove fizikalne lastnosti, saj so nekatere vrste lesa na prostem, na primer bukev, konstrukcijsko nestabilne. Od slovenskih vrst lesa sta na prostem najtrpežnejši hrastovina in macesnovina," razkriva sogovornik.Za čim daljšo obstojnost lesa na prostem je bistveno, da ga pravilno vgradite. Lesena konstrukcija naj bo zasnovana tako, da bo les čim manj izpostavljen vremenskim vplivom. Zato les zmeraj postavite in montirajte tako, da voda z njega čim prej odteče, svetuje Gradišnik.

image
Alu Ograje - Guardi Slovenija Okrasni zabojnik za smetiščne posode je zgolj ena od številnih rešitev, ki jih je mogoče izdelati iz aluminija. To je namreč material, ki dopušča zelo natančno in raznoliko obdelavo.

Dodatna zaščita, da ohrani trdnost

O razlogih, zakaj les na prostem običajno potrebuje dodatno zaščito, strokovnjak za zaščito lesa pove: "Vse vrste lesa so na prostem izpostavljene UV-žarkom in vlagi. UV-žarki uničujejo površino lesa in povzročijo odmiranje lesnih vlaken. Les posivi in izgublja trdnost. Dež, rosa in vlaga povzročajo širjenje lesa. Toplota in veter ga izsušujeta, zato se ta zopet krči. Pojavijo se razpoke, v katere se lahko naselijo glive in plesni, zaradi česar les začne trohneti." Ker je les močno izpostavljen zunanjim pojavom, ga moramo ustrezno zaščititi. "Z zaščitnimi premazi boste preprečili neposreden stik lesene površine z negativnimi vplivi iz okolja. Nekatere vrste lesa, kot sta macesen ali hrast, so bistveno odpornejše, vendar jih je kljub temu treba ustrezno zaščititi," opozarja Gradišnik.

image
Alu Ograje - Guardi Slovenija Tudi tla na terasi so lahko iz aluminija. Rebrasta oblika poskrbi, da se barva ne poškoduje, saj se pri obremenitvi obrabi zgolj konica reber, na preostali ploskvi pa barva desetletja ostane nespremenjena.

Priprave pred premazovanjem

Ko nastopi čas za obnovo premaza na lesu, se dela lotite sistematično. Najprej očistite leseno površino. "Odstranite vse delce, ki se luščijo. Površino razmastite z nitroceluloznim čistilom. Popravite morebitne poškodbe in zakitajte razpoke. Nato površino obrusite z brusnim papirjem zrnatosti 180-200 ali s fino brusno gobico. Prah odstranite s sesalnikom ali krpo. Na tako pripravljeno površino nanesite zaščitni premaz po navodilih proizvajalca," svetuje sogovornik in doda, da lahko po potrebi prej uporabite tudi premaz proti škodljivcem in glivam. Kaj pa tisti, ki ne želijo uporabljati lazure ali debeloslojnega premaza za les in bi raje material zaščitili z oljem? Gradišnik pove, da se zaščitna olja uporabljajo v glavnem za zaščito teras ali fasad. "Lahko pa z oljem zaščitimo tudi druge vrste lesenih konstrukcij. Uporaba olj je enostavnejša od lazure, vendar so intervali obnavljanja po naših izkušnjah bistveno krajši. Seveda je vse odvisno od izpostavljenosti lesene površine. Zato je tudi pri uporabi zaščitnega olja bistveno, da se o primernosti in pogostosti premazovanja za določeno vrsto lesene konstrukcije držite nasvetov proizvajalca," sklene Zvone Gradišnik.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku