Podpora državnega zbora: Bodo trgovine ob nedeljah vendarle ostale zaprte?

Sanja Verovnik, 28.5.2020
Foto: Arhiv Večera

Poslanci so včeraj prižgali zeleno luč predlogu nedeljskega zaprtja trgovin, zato je v nadaljevanju obravnave pričakovati usklajevanje med socialnimi partnerji.

Potem ko je vlada pred dnevi nasprotovala predlogu Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah tudi po koncu omejitvenih ukrepov, češ da trenutne gospodarske razmere v državi zaradi posledic koronavirusa temu predlogu niso naklonjene, je državni zbor včeraj s 65 glasovi za in 12 proti presodil, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva nedeljsko zaprtje trgovin in ga je v državni zbor na podlagi poziva sindikata vložila Levica, primeren za nadaljnjo obravnavo. V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) v poslanici pred praznikom dela, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Večina poslancev izrazila podporo zakonu

Luka Mesec in Željko Cigler iz Levice sta opozorila, da so se državljani že leta 2003 na referendumu izrekli za nedeljsko zaprtje trgovin. Za zaprtje trgovin je glasovalo 57,5 odstotka udeležencev referenduma. Poudarila sta, da imajo delavci v trgovini pravico, da je tudi zanje nedelja prost dan, in da potrošniki nedeljskih nakupov ne bodo pogrešali, saj da je mogoče vse nakupe opraviti v prvih šestih dneh tedna.

Velika večina zaposlenih za zaprtje
Kar 95 odstotkov vprašanih delavcev v trgovini je odgovorilo pritrdilno na vprašanje, ali podpirajo zaprtje trgovin ob nedeljah, četudi to pomeni manjši mesečni zaslužek, je pokazala anketa Sindikata delavcev trgovine Slovenije. To pomeni, da grožnja z upadom mesečnega zaslužka nima skoraj nobenega vpliva na njihovo odločitev o zaprtju trgovin ob nedeljah, so sporočili iz sindikata. Po njihovem mnenju skoraj enoglasna odločitev delavk in delavcev v maloprodaji, da se raje odpovedo nedeljskemu zaslužku kot prostemu dnevu, nakazuje na izredne delovne obremenitve, ki med drugim vplivajo tudi na njihovo zdravje. (dr)

Z zaprtjem trgovin ob nedeljah se strinjajo tudi v SD, pri čemer pravico do nedeljskega počitka po besedah Meire Hot izpostavljajo kot eno ključnih pravic delavcev. V LMŠ pa ovir za potrditev zakona ne vidijo, če se zaposleni v trgovinah z zaprtjem strinjajo, kot so dejali. Pozivi k socialnemu dialogu

Slišati je bilo mnoge pozive k socialnemu dialogu. V SD Levici očitajo, da predlog zakona tega ni bil deležen. Na to so opozorili tudi v SDS, kjer menijo, da takšnega zakona brez obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu ne bi smeli sprejeti. V SDS predlog sicer podpirajo. Podporo nedeljskemu zaprtju pa je že nekajkrat izrazil tudi premier Janez Janša. Opozoril je, da evropske države, ki imajo trgovine ob nedeljah zaprte, delujejo povsem normalno in so v glavnem bogatejše od Slovenije. Manj enotni so v Desusu, kjer naj bi predlog po besedah Roberta Polnarja podprli trije poslanci, dva pa sta mu podporo že odrekla. V SMC in SNS predloga ne podpirajo. V SMC se zavzemajo za svobodno gospodarsko pobudo, prepričani, da takšnih sprememb ne bi smeli uvajati v takšnih razmerah, kot so zaradi koronavirusne krize zdaj.

V TZS razočarani, v sindikatu spet upajo

K socialnemu dialogu so pozvali tudi največji nasprotniki predlaganega nedeljskega zaprtja trgovin, Trgovinska zbornica Slovenije (TZS). Predsednica TZS Mariča Lah je dejala, da mora predlog v nadaljevanju obvezno v obravnavo na Ekonomsko-socialni svet, generalnega sekretarja Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislava Rožiča pa so že pozvali k socialnemu dialogu. Prepričani so, da se le tako lahko doseže razumna rešitev. Rožič je izrazil upanje, da bo politika podprla predlog novele zakona o trgovini in da bo prevladal zdrav razum. Pravi, da je prepričanje TZS, da so v primeru nedeljskega zaprtja trgovin ogrožena številna delovna mesta, povsem neutemeljeno.

Močan padec prihodkov v trgovini na drobno
Prihodek v trgovini na drobno, ki je marca na mesečni ravni upadel za 12 odstotkov, je aprila še nadaljeval s padcem in se v primerjavi z marcem zmanjšal še za 8,8 odstotka in je bil najnižji po letu 2006. Trgovine so omejitve obratovanja za zajezitev epidemije močno prizadele, saj so imele na letni ravni za skoraj četrtino manj prihodkov. Prihodki so najbolj upadli v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 9,5 odstotka), kažejo podatki statističnega urada. Znižal se je tudi realni prihodek od prodaje živil (za 5,5 odstotka), ki je v marcu še beležil 1,6-odstotno rast. Prihodek od prodaje v trgovini na drobno z neživili se je, po 26,1-odstotnem padcu v marcu, znižal za dodatne 3,1 odstotka. (sta)

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku