Pohod iz Adergasa na Štefanjo Goro

Ivan in Olga Kos, 1.7.2020
Ivan in Olga Kos

V soboto, 27. junija 2020, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi pridružila pohodniški skupini DU Litija. Letos so praznovali 28. obletnico obstoja.

Ves ta čas za njihov prevoz skrbi Rudi Turs. Tudi tokrat je vodnik Milan Amon organiziral zanimiv in ne pretežek pohod. Peljali smo se skozi Spodnji in Zgornji Brnik, skozi Češnjevek, do gručastega naselja Adergas (423 m), ki spada v občino Cerklje na Gorenjskem. Ustavili smo se pri Domačiji Vodnik, kjer smo imeli kratek postanek.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

V bližini smo si ogledali samostan Adergas in župnijsko cerkev, ki hrani najstarejši Marijin kip na Slovenskem. Sprehodili smo se tudi pod cerkvijo, skozi katakombe.

image
Ivan in Olga Kos

Sledil je pohod na Štefanjo Goro. Najprej po asfaltni cesti skozi vas, potem po stezi in kolovozu skozi gozd. Pot je označena in se zmerno vzpenja. Pot je vodila mimo označenega odcepa poti, kjer so ostanki gradu Kamen. Kmalu smo prišli do razpotja, kjer se priključita poti iz vasi Trata in od rezervoarja. Nato se je priključila še pot iz Velesovega. Pri kapelici in zvončku želja je Milan izbral lažjo pot, ki vodi mimo klopc. Leva pot je bolj strma in vodi mimo "šterne".

image
Ivan in Olga Kos

Iz gozda smo prišli na travnato pobočje. Po stezi, ob pašni ograji, smo se povzpeli do asfaltne ceste, jo prečili in skozi gozd prišli do kmečkega turizma Pri Mežnarju. Pohod smo nadaljevali  po stezi čez travnik in skozi gozd ter se povzpeli na vrh Štefanje Gore (748 m), kjer stoji cerkev Sv. Štefana.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Od cerkve smo imeli lep pogled na pogorje Krvavca. Sestopili smo po drugi stezi,  mimo kmetije in prišli nazaj do kmečkega turizma Pri Mežnarju, kjer smo imeli malico. Tudi kislo mleko in skutino pecivo se je prileglo.

image
Ivan in Olga Kos

V dolino smo odšli najprej po isti poti, po petnajstih minutah, pa po stezi, ki vodi direktno do Domačije Vodnik. V gostišču smo imeli naročen "Bedančev golaž". Z nami je bil harmonikar, ki je poskrbel za prijetno vzdušje.

Po kosilu smo se odpeljali do Dvorja, kjer je posestvo Strmol. Od Kavarne Strmol smo se sprehodili mimo gradu in ob jezeru, kjer so cveteli rumeni blatniki.

image
Ivan in Olga Kos

Prehodili smo del poti "Pot povezovanja pod krošnjami Adergas - Štefanja Gora - Grad - Dvorje".

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku