Pohod na Kavčič, Nadglavinjak in Golič

Ivan in Olga Kos, 13.5.2019
Ivan in Olga Kos

V torek, 7. maja 2019, smo šli Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi na pohod od vasi Rakitovec na Golič in od tam do vasi Zazid.

Pripeljali smo se do Kozine, kjer nas je pričakal naš znanec, vodnik Vojko iz PD Slavnik. Nadaljevali smo vožnjo skozi zaselek Kubed, Gračišče, Movraž, kjer se je naša šoferka Ema zelo izkazala, ko je vozila skozi zelo ozke uličice. Prečkali smo železniško progo Zazid - Rakitovec - Buzet in se ustavili v vasi Rakitovec pri kalu (520 m).

image
Ivan in Olga Kos

Tam se je začel naš pohod. Pot nas je vodila najprej skozi vas, nato skozi gozd, kjer se je pot zmerno vzpenjala vse do planote Plasa. Ob poti smo občudovali modre perunike in rdeče divje potonike, na planoti pa narcise in zlati koren.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pot nas je vodila mimo previsne skalne pečine, nato skozi skalni usek na travnato planoto, tik ob hrvaški meji. Do našega prvega vrha Kavčiča (883 m) ni bilo več daleč. Travniki so bili polni planinskega cvetja. Izstopali so gorski kosmatinci, gorske logarice in kukavičevke ali divje orhideje. Razglede z vrha smo imeli na Žbevnico, vas Brest, Planik, Učko, Koper, Trst, Kojnik, Slavnik ...

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Z vrha smo malo sestopili, potem pa se vzpenjali po travnatem pobočju mimo cvetočih šmarnic in planinskega encijana, na naslednji vrh Nadglavinjak (876 m). Pod nami smo videli vrh Lipnika, nas pa je pot vodila naprej na prvi vrh Goliča (890 m), od tam pa še na drugi vrh Goliča (889 m). Na vrhu je raslo veliko netreska. Na tabli je pisalo, da tam poteka Sakomanova pot od Goliča do Žbevnice, nekoč znana kot Istrska planinska pot. Od tam smo imeli pogled na eno uro oddaljeni vrh Kojnik (802 m) in na mejni prehod Podgorje. 

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Na vrhu smo imeli postanek za malico in lepe razglede. V dolino smo šli čez travnike, potem pa po kolovozu skozi gozd. Od daleč smo si ogledali ostanke obzidja gradišča. Ustavili smo se na razgledni točki Nad Stražo, od koder je bil lep razgled na slikovito gručasto vas Zazid in na viadukt Črni kal. Še vedno smo se spuščali po kolovozu, kjer je ob poti cvetel francoski lan in prišli do ruševin bivše železniške postaje v Zazidu (521 m). Na tej postaji so včasih izstopali planinci, ki so hodili na Lipnik in Golič. Prečkali smo železniško progo Divača - Pula, od koder je do Zazida še 20 minut hoda. Ko smo prišli v Zazid (387 m), pod Kraškim robom, smo se sprehodili skozi vas do avtobusa, kjer nas je čakala šoferka Ema. Pohod je trajal pet ur  skupaj s postanki.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Domov smo se peljali skozi Podpeč, Črni kal do Kozine, kjer se je v baru Fontana poslovil vodnik Vojko. Z njegovim vodenjem smo bili zelo zadovoljni.

Anketa

Kam greste poleti najraje na oddih?

Sudoku