Pohod na Kuk in ogled spodmolov

Večer, 1.11.2019
Ivan in Olga Kos

V soboto, 26. oktobra 2019, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi pridružila pohodnikom planinske sekcije Sokol PD Litija.

Avtocesto smo zapustili na izvozu za Črni kal, prečkali reko Rižano in se ustavili v naselju Gračišče v Gostilni domačija Ražman. Po kratkem postanku smo nadaljevali z vožnjo. Peljali smo se mimo vasice Smokvica in se pripeljali do table, ki označuje začetek naselja Movraž (214 m).

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Tam smo začeli pohod po asfaltni cesti navzgor v smeri Kuka in Slavnika. Šli smo mimo kapelice in vodnega zajetja, kmalu smo zavili levo, na stezo, ki je vodila čez travnik, skozi gozd, prečila melišče, nato pa se začela vzpenjati po pobočju Kuka. Pot je bila pretežno kamnita, deloma poraščena s travo in se je zmerno vzpenjala med rujem in posameznimi drevesi.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Ko smo šli proti vrhu pobočja, smo imeli lep pogled na vas Movraž in Movraško valo (dolino), ki je kraško polje dolgo približno 3,5 km in široko od 200 do 800 m. Z vrha travnate planote smo imeli lep razgled na Slavnik, Kojnik, Črnokalski viadukt, Trst, grad Miramare, ... Prišli smo do razpotja na višini 497 m, kjer desna pot vodi proti vasi Zazid, levo proti Lačni, naravnost na Kuk ali Ščukovec (498 m), kamor smo bili namenjeni.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Na vrhu je bila pred nami skupina osemnajstih pohodnikov iz PD Polzela in pet pohodnikov iz Zagorja ob Savi. Tri pohodnice so prišle iz vasi Zazid in so nabirale "marele". Na vrhu smo se razgledali po okolici, imeli malico, nato se vrnili do smerokazov. Pohod smo nadaljevali po travnati planoti v smeri vasi Zazid. Hodili smo po kolovozu med pašniki kar nekaj časa, tako da nas je sonce kar dobro grelo. Šli smo mimo odcepa za Zazid in Tri učke. Nekaj časa smo hodili skozi gozd in prišli do ceste Movraž - Rakitovec, nato pa sestopali po strmem kolovozu proti vasi Dvori in mejnemu prehodu Sočerga. Nekaj časa smo hodili po delu Naravoslovne učne poti. Blizu mejnega prehoda Sočerga smo prečkali cesto in prišli do smerne table na odcepu za sv. Kvirik (213 m). Od tam smo se vzpenjali po pobočju Veli Badin. Najprej smo prišli do naravnega mosta, ki ima šest metrski skalni lok, kmalu za tem pa do treh večjih spodmolov. Največji je globok 13 m in visok 12 m.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Glavna posebnost apnenčastega ostenja Veli Badin so spodmoli, ki spadajo med največje v Sloveniji. Spodmolom pravijo "ušesa Istre ".Veli Badin spada pod Kraški rob in je varovano območje narave Natura 2000. Tu gnezdijo skalni golob, krokar in puščavec.

Vrnili smo se po isti poti do odcepa za sv. Kvirik, potem pa hodili po makadamski cesti po zahodnem robu Movraške vale do avtobusa. Cel pohod s postanki je trajal štiri ure in pol. Tudi tokrat je vodnik Borut Vukovič pripravil zanimiv pohod.

Odpeljali smo se do Gračišča, kjer smo imeli naročeno kosilo.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku