Pokojninske spremembe: 40 let pokojninske dobe ali starost 67 let

Tanja Fajnik Milakovič, 14.3.2019
Profimedia

Moškim bi se odmerni odstotek zvišal na 63 odstotkov v šestih letih. Za vsakega otroka dodatno 1,25 odstotka pokojnine. Starejšim bi se skrajšal čas prejemanja nadomestila za brezposelnost, višje spodbude za tiste, ki bodo delali po izpolnitvi pogojev za upokojitev.

Če ste začeli delati pri 26 letih, boste za pokojnino morali delati vse do svojega 66. leta, ko boste imeli 40 let pokojninske dobe. Po sedaj veljavnem pokojninskem zakonu se sicer lahko upokojite tudi prej, pri 65 letih, vendar z nižjo pokojnino. Po novem bo upokojitev, če ne boste prej dopolnili 40 let pokojninske dobe, kolikor let dela naj bi tudi v bodoče zadostovalo, možna šele pri 67 letih. Višja zahtevana starost za upokojitev pa ne bo začela veljati čez noč, na leto naj bi se postopno vsako leto zvišala za dva meseca, kar pomeni, da bi 67 let veljalo za tiste, ki se bodo upokojevali čez dobro desetletje, natančneje po letu 2034.

image
Profimedia
Upokojitev pri nižji starosti bo možna le, če boste prej dopolnili 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Če ste začeli delati pri 26 letih, boste za pokojnino morali delati vse do svojega 66. leta.

Dopolnjenih 67 let bo starostni pogoj za tiste, ki se bodo upokojevali po letu 2034.

Čez šest let pokojnine višje za osem odstotkov

To je le ena od predlaganih sprememb, ki jih je včeraj ministrica za delo Ksenija Klampfer predstavila novinarjem. Ob tem je poudarila, da kdor se bo želel upokojiti pri nižji starosti, bo to možno le, če bo prej dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

In kolikšne bodo pokojnine bodočih upokojencev? Predvideno je, da bi pokojnina za 40 let dopolnjene pokojninske dobe za moške in ženske znašala 63 odstotkov povprečja plač posameznika. Koliko bi torej po starem in koliko po novem znašala pokojnina, če se odmeri od 1000 evrov pokojninske osnove? Moški s tolikšno pokojninsko osnovo zdaj dobi okoli 572 evrov pokojnine, ker zanj velja odmerni odstotek 57 odstotkov, po novem bi dobil 630 evrov. Predvideno je, da bi se moškim odmerni odstotek postopoma zvišal na 63 odstotkov v naslednjih šestih letih, torej do leta 2025.

Ženska, ki zdaj dobi še 635 evrov, ker zanje velja višji ​odmerni odstotek, 63,5, pa bi po novem dobila pet evrov manj oziroma prav tako 630 evrov. Ob tem je treba pojasniti, da bi se po sedanji zakonodaji ženskam odmerni odstotek v naslednjih letih zniževal. Prihodnje leto bi tako dobile le 615 evrov pokojnine, leta 2023 pa samo še 602 evra. Po novem je zanje predvideno, da se zniževanje odmernega odstotka ustavi pri 63 odstotkih. Ministrica ocenjuje, da bi bile tako leta 2025 nove pokojnine starostnih upokojencev za 40 let pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov.

Kaj pomeni dvig odmernega odstotka za višino pokojnin
Povprečna starostna pokojnina za 40 let dela pri nas trenutno znaša okoli 800 evrov, kar pomeni, da bi bila po novem višja za okoli 64 evrov. Dvig odmernega odstotka pa bi pomenil tudi v povprečju med pet in 15 odstotki višje vdovske, invalidske in družinske pokojnine ter nadomestila iz invalidskega zavarovanja. Poleg tega bi se uvedel dodatek za skrb otrok v višini 1,25 odstotka za vsakega otroka, ki pa ga bo deležen le eden od staršev (tisti, ki je izkoristil starševski dopust), vendar največ za tri otroke. Pokojnina bi denimo staršu (večinoma ženskam), ki je skrbel za tri otroke, prinesla dodatnih 3,75 odstotka višjo pokojnino.

Polna pokojnina ob plači le ob določenih pogojih

Zaposleni, ki bodo izpolnjevali pogoje za upokojitev, bodo lahko podaljšali delovni staž in v prvih treh letih dela za polni delovni čas po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev prejeli še 50 odstotkov starostne pokojnine. Zdaj prejemajo zgolj 20 odstotkov pokojnine. Poleg tega bi se vsako leto odmerni odstotek pokojnine zvišal za dva odstotka namesto 1,25. Torej bi si s tremi leti dela po izpolnitvi pogojev za upokojitev lahko pokojnino zvišali za šest odstotkov. V četrtem letu in naprej bi upokojenec prejemal 100-odstotno pokojnino. A le, če bo najprej prekinil delovno razmerje in se upokojil ter ponovno zaposlil.

image
Profimedia Zaposleni, ki bodo izpolnjevali pogoje za upokojitev, bodo lahko podaljšali delovni staž.

Manj veseli bodo predlagane spremembe tisti, ki bi do zdaj lahko 25 mesecev pred upokojitvijo izkoristili pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost na zavodu za zaposlovanje. Po novem predlogu se bo za vse, starejše od 50 let, ki imajo več kot 25 let zavarovalne dobe, namreč čas prejemanja denarnega nadomestila skrajšal s 25 na 19 mesecev. Se bo pa predvidoma zvišal najnižji znesek denarnega nadomestila za brezposelne, in sicer na 530 evrov bruto, kar nanese nekaj manj kot 393 neto, kolikor znaša tudi denarna socialna pomoč.

Pokojnina ob delu
Kdor prejema plačo 1086 evrov neto, bo za delo v prvih treh letih po izpolnitvi pogojev za upokojitev ob plači 1086 evrov prejemal še polovico svoje bodoče pokojnine ali 342 evrov, skupaj torej 1428 evrov. Če pa se bo v četrtem letu po izpolnitvi pogojev za upokojitev najprej upokojil in ponovno zaposlil, bo poleg plače 1086 evrov prejemal še celotno pokojnino 684 evrov, kar nanese na mesec 1770 evrov. Pogoj je, da bo starejši od 63 let, polno pokojnino ob plači pa bo prejemal, dokler bo delal. Z vsakim dodatnim letom dela si bo pokojnino lahko zvišal še za 1,2 odstotka na leto.

Podaljšalo se bo tudi obvezno delovno obdobje za prejemnike omenjenega nadomestila, z devet na 12 mesecev v zadnjih dveh letih. S tem naj bi preprečili anomalije, ki so se pojavljale pri sezonskih delih, ko so delavce, kot primer so navedli gradbeništvo in izobraževanje, zaposlili za devet mesecev, nato so jih odpustili, po treh mesecih brezposelnosti pa so jih ponovno zaposlili.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku