Poletje seniorjev ob balinanju in kartah

Filip Matko Ficko, 27.9.2018
Filip Matko Ficko

Ena izmed priljubljenih iger seniorjev je vsekakor balinanje. Ta igra je pravzaprav doma v Franciji in sosednji Italiji, v naših krajih pa se je to igro pričelo igrati okrog leta 1910, a je sedaj razširjena od morja do panonskih ravnic. Pri podjetju Erinox v Radencih ob Titovi cesti, ki je v lasti Janka Rožmana, so že pred leti postavili drog za rusko kegljišče.

Pri igri balinanja morajo igralci od 900 do 1200 gramov težke kovinske krogle z metom približati samo 3,5 centimetra velikemu balinčku, leseni kroglici v rumeni ali rdeči barvi.

image
Filip Matko Ficko Krogle okrog balinčka.

Močnejši ali sposobnejši igralci krogle raje vržejo po zraku, kar pomeni, da izbijajo balinček ali kroglo nasprotnega igralca (hitrostno izbijanje, štafetno izbijanje, specialno izbijanje).

image
Filip Matko Ficko Obeležitev balinčka.

Pri podjetju Erinox v Radencih ob Titovi cesti, ki je v lasti Janka Rožmana, so že pred leti postavili drog za rusko kegljišče (kegljanje na vrvici), kajti ob podjetju je tudi gostišče. A lastniku je brat Milan iz Ljutomera predlagal, da se ob ruskem kegljišču uredi še stezo za balinanje. To se je uresničilo in letošnje poletje enkrat tedensko, ob torkih dopoldne, skupina seniorskih ljubiteljev balinanja iz Ljutomera na balinišču ter ob kartanju preživi nekaj zabavnih uric. Da jih je dovolj za dve ekipi, se Ljutomerčanom pridružita še po en Sobočanec ter en Radenčan.

image
Filip Matko Ficko Seniorji balinajo za rekreacijo.

V začetku omenjeni rekreativci se po dobrih dveh urah balinanja na balinišču podajo v prostore sosednjega gostišča, kjer še nekaj časa mečejo »hudičeve podobice«. To je rekreativno kartanje – igra s kartami »šnops«. In tako omenjeni šesterici seniorjev letošnji torkovi dopoldnevi v Radencih kar prehitro minejo.

image
Filip Matko Ficko Po balinanju še kartanje.
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku