Poletje v slovenskih gorah: Z vavčerjem na Kredarico

Saša Britovšek, 1.8.2020
Andrej Petelinšek

V Sloveniji imamo skupaj skoraj 180 planinskih domov, koč, zavetišč in bivakov in glede na njihovo obiskanost merijo obiskanost gora.

Turistični delavci opažajo, da se je med obiskovalci povečalo število domačih gostov, pogrešajo pa predvsem goste iz Češke. V Pogačnikovem domu na Kriških podih pravijo, da se je zadnja dva vikenda pri njih ustavilo zelo veliko planincev. "Pozna se, da smo imeli lepo vreme, kar ima velik vpliv na obisk. Po navadi je bilo od 70 do 80 odstotkov gostov tujcev, letos pa pridejo do nas večinoma domači gostje. V zadnjih dneh so se jim priključili še gostje iz Nemčije, Češke in Hrvaške. Verjetno bi beležili še večji obisk, a ker se moramo držati novih varnostno-higienskih standardov, lahko dnevno sprejmemo le osem rezervacij za prenočitev. To pomeni, da ostane precej praznih postelj v skupinskih spalnicah. Med gosti je vsak dan kdo, ki se odloči pri nas izkoristiti turistični bon," so še povedali v tej planinski postojanki blizu treh gorskih jezer v Tamarju. Vse do konca julija imajo vse prenočitvene kapacitete za vikend že zapolnjene, tako da optimistično pričakujejo avgust, ki je njihov najbolj močni mesec v letu.

Zaradi korone manj tujcev
Visokogorske koče svoja vrata zapirajo konec septembra ali oktobra, odvisno od vremena. Ker se je planinska sezona šele začela, primerljivih podatkov o obisku gora letos še ni, je povedal generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko. "Junij in julij sta ponudila krasne konce tednov in opaziti je, da so jih izkoristili tudi ljubitelji planinstva. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2019 vseh prenočitev v planinskih kočah 120 tisoč, se pa število povečuje. Število domačih planincev, ki prenočujejo v kočah, nekako ostaja enako, se pa z leti povečuje odstotek prenočitev tujih obiskovalcev gora, ki že predstavljajo več kot polovico vseh prenočitev. Vsekakor pričakujemo, da bo letos zaradi omejitev ob koronavirusu manj obiskovalcev, predvsem tujcev. To je mogoče že občutiti pri trenutnem obisku. V PZS si želimo in aktivno delamo na tem, da se bodo Slovenci zaradi koriščenja turističnih bonov odločili počitnice preživeti v Sloveniji in predvsem v objemu gora," je dejal.

Podobno je na drugem koncu Gorenjske, na Jezerskem. "Pretekli vikend smo imeli na Češki koči zelo množičen obisk. A za razliko od prejšnjih let zdaj beležimo velik izostanek čeških turistov. Včasih je bilo tako, da so ti k nam prihajali julija, medtem ko so Slovenci šli najprej na morje in šele avgusta v hribe. No, letos je drugače in nas obiskujejo večinoma domači planinci," so povedali. Gostje povprašujejo tudi po koriščenju turističnih vavčerjev, a imajo v koči zavoljo odročnosti precej težav z internetnim signalom oziroma s povezovanjem z informacijskim sistemom.

image
Andrej Petelinšek Na Češki koči letos prevladujejo slovenski planinci. 

Anja iz Ljubljane se je prav pretekli vikend prvič povzpela na najvišji slovenski vrh. In koga je srečevala? "Po moji oceni je bilo ta vikend na Triglavu od 70 do 80 odstotkov turistov, ki sem jih srečala, Čehov. Po občutku so jim sledili Slovenci, bilo je tudi nekaj Avstrijcev in Nemcev, sem in tja še kakšen Hrvat. A glede na to, da sem bila tam prvič, si z lahkoto predstavljam, da je bilo kdaj prej na tako krasen julijski vikend v gorah še več ljudi. Pretirane gneče tako pri vzponu na Triglav ni bilo, se pa od Kredarice do vrha že nabere ljudi. Tam se zgostijo planinci iz različnih smeri in različnih fizičnih pripravljenosti." Za prenočitev v naši najvišje ležeči planinski koči, na Kredarici, je izkoristila turistični vavčer.

Gluhi stregli v kočah
V Tončkovem domu na Lisci so minule dni zelo toplo pozdravili akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah v okviru planinstva za invalide. Večina prostovoljk je povedala, da imajo tremo, ker so prvič stregle slišečim, a je bilo veliko smeha in dobre volje. Pripravili so vse potrebne stvari za na mizo, komunikacijski valjček, predstavitveno mapo, zloženko o akciji in list enoročne abecede. Dogovorili so se, kdo bo prevzel katero mizo, največ dve, kako bodo sprejemali naročila, ki jih bodo dostavili osebju za točilnim pultom, in pripravljeno naročeno prinesli s točilnega pulta ali iz kuhinje. Namen akcije so promocija slovenskega znakovnega jezika, inkluzija, ozaveščanje o gluhoti in naglušnosti, vzpostaviti komunikacijske interakcije ter razblinjati strahove.

Nad vzponom na naš najvišji vrh je navdušen tudi češki turist Aleksander, ki ima za seboj že veliko vzponov na večtisočake. "O slovenskih hribih se na Češkem veliko govori. In bolj ko se ljudje pogovarjajo, bolj se širi dober glas in več se jih odloči za obisk slovenskih gora. Še posebej v zadnjih tednih, ko je Slovenija postala skoraj bolj priljubljena od Hrvaške, sploh glede na trenutno stanje v povezavi s covidom-19." Naš sogovornik je za vzpon na Triglav izbral pot z Rudnega polja in jo opisuje kot čudovito in ne preveč naporno izkušnjo.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku