Pomagajte okrepiti vnučkov motorični razvoj  

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg., 3.9.2018
Profimedia

Vsak otrok potrebuje vsak dan vsaj eno uro intenzivnega gibanja, svetuje strokovnjakinja za šport dr. Veronika L. Dolenc. Kot poudarja, vsak zdravi 6-letni deček v povrečju potrebuje vsaj 3 do 4 ure gibanja na dan, deklice nekoliko manj. Preverite, katerih 9 nasvetov predlaga staršem in starim staršem za razvijanje otrokove motorike.

Vsak otrok potrebuje vsak dan vsaj eno uro intenzivnega gibanja. V realnosti otrok ne more eno uro na polno teči, zato bi 6-letnik (predvsem fantje, dekleta malo manj) potreboval vsaj 3 do 4 ure na dan, da se normalno premiga oz. igra s sovrstniki. Gre za igre hitrosti, moči, koordinacije, ravnotežja. Če bi imel otrok čas in prostor, bi vse te motorične sposobnosti spontano razvijal. Kot starš mu to morate omogočiti. Pojdite ven v gozd, kjer otrok lahko po mili volji teče, skače, preskakuje potok, hlode, hodi in lovi ravnotežje na hlodih, se obeša po vejah kot opica.

Spodaj je 9 nasvetov za starše, dedke in babice in ostalo otrokovo ožjo družino, kako razvijati otrokovo motoriko.

1. Otroka že od majhnega ne bremzajte, ampak spodbujate.

Ne olajšujte mu dela, naj se malo pomatra, ko npr. pleza po lestvi. Če je sposoben preplezati prvo prečko, ga spodbujajte, da naj gre še na naslednjo. Ne dvigujte ga dol, ampak naj pride dol, na isti način kot je prišel gor.

2. Pri športnih aktivnostih oblecite otroka v manj lepa oblačila.

Zato da ne boste vzdihovali ali kričali, naj pazi, ker je pred njim blato, da se ne umaže. Raje mu recite, naj vzame zalet in poskuša preskočiti blatno lužo.

3. Poslušajte ga!

Poslušajte ga! Ne utišajte otroka z ipadom in risanko na televiziji. Samo tako boste razvili in utrdili vez med vami in otrokom. Kasneje, ko bo starejši bo vedel, da vam lahko zaupa.

4. Otrok naj bo spontan.

Hitro se začne dolgočasiti, zato je narava in igrišče ter dobra družba vedno prava rešitev.

5. Opazujte, kako se otrok razvija od grobe do fine motorike.

Najprej bo dvigoval glavico oz. pasel kravice, se začel obračati okoli osi, se prijemati za nogice, sedeti, se dvigovati na noge, vmes mogoče plaziti, nato bo začel pobirati stvari. Opazujte, kako pravilno se otrok skloni in pobere igračo-vse dela z nogami in ravnim hrbtom. Veliko igre opravlja v čepečem položaju, ki je izredno zdrav in ugoden položaj. Ko bo večji, bo začel brcati, tekati, nato pa pride na vrsto motorika z rokami: vodenje žoge, zadevanje, risanje, pisanje itd..

6. Omogočite mu, da bo imel dovolj prostora za gibanje.

Naj ima na voljo najprej manjši prostor, kot npr. peskovnik na igrišču, nato vrt, nato travnik, nato gozd, nato športne površine in objekte. Stopnjujte z večjim manevrom otrokov motorični razvoj.

7. Zgled vleče.

Bodite vi kot straš športni, aktivni. Otrok oponaša vas. Če boste vi igrali igrice na računalnik ves čas, ne bo želel ven, ampak igrati igrice.

image
Profimedia

8. Ni potrebno, da zapravljate denar za neskončno športnih rekvizitov.

Za začetek je dovolj nogometna žoga, poganjač oz. kolo in veliko naravnih ovir kot so drevesa, hlodi, palica idr.

9. Ne dajajte otroku potuhe.

Če greste na izlet z 2 do 4 letnim otrokom, določite cilj, toda če otrok začne sredi poti jamrati, da ne more več, ga ne nosite, ampak ga motivirajte skozi igro (igrajte se uganke, povejte pravljico, mu obljubite lepo pohodno palico, itd.), da nadaljuje pot. Lahko malo počivate, lahko pa predčasno zaključite pot ter ga pohvalite, ker je lepo sam hodil in recite, da bo naslednjič močnejši in bo šel še malo dlje. Če pa hodite s starejšim otrokom, mu vsekakor povejte, kam greste in kje je cilj ter ga motivirajte s kakšno malenkostjo, kot je priboljšek na vrhu, dobra risanka zvečer, itd. Vedno pa se obnese dobra družba. Otrok bo kar letel na vrh, če bo šel zraven še kakšen njegov prijatelj.

Osnovna motorika se resnično najbolj razvija do okoli 7. leta starosti. Pri dečkih malo počasneje, toda pri okoli štirih se jim odpre in resnično napredujejo na motoričnem razvoju. Pod pogojem, da jih starši oziroma skrbniki pri tem spodbujate.

Osebno vodim športno vadbo za otroke Pogumni Risko (https://zdravozivi.si/vadba-za-otroke/) že več let in moj moto je "zdrav duh v zdravem telesu in zdravem okolju". Program je za 4 do 8 let (mlajša skupina) in 6 do 12 let (starejša skupina). Otroci se popolnoma sprostijo, uživajo, tekmujejo, si pomagajo, se spodbujajo in seveda nabirajo telesno kondicijo in motorični razvoj.
Starejši so v pomoč in zgled mlajšim.

Mlajši hočejo posnemati starejše in zato napredujejo izredno hitro. Kljub vsemu pa za gibanje in motorični razvoj nikoli ni prepozno. Tudi pri delu z odraslimi (http://zdravozivi.si/sport-in-rekreacija/) opažam, da tisti, ki so bili manj gibalno aktivni in slabši v motoriki, izredno dobro napredujejo. Poleg tega pa se, tako pri mlajših kot pri starejših, pozna gibanje, ne samo na telesnih sposobnostih, ampak tudi na kognitivnih ali miselnih sposobnostih. Zato je dobro, da se kot starš zavedamo, da športni zgled šteje v dvojno korist: v korist otroka in v korist nam odraslim tako na duševni kot telesni ter miselni ravni.

 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku