Poskrbite za varnost svojih stvari

P.K., 25.1.2019
Profimedia

Policisti vsako leto ugotavljajo, da so upokojenci in drugi starejši občani pogosto tarča povzročiteljev kaznivih dejanj. Kaj lahko sami storite za večjo varnost na cesti in doma?

Pred dnevi so mariborski policisti sporočili, da sta dva mladoletnika, stara 12 in 14 let, pred vhodom v stanovanjski blok 71-letnici iz rok iztrgala torbico, v kateri je imela nekaj denarja in mobilni telefon. Torbico so kasneje našli odvrženo v bližini, brez denarja, in ocenili, da sta nepridiprava upokojenki povzročila za okoli 300 evrov materialne škode.

image
Profimedia

Pri sebi imejte le najnujnejše stvari, svetujejo policisti

Tatvine torbic so med najpogostejšimi kaznivimi dejanji, ki se še posebej starejšim lahko pripetijo na javni površini. Po ugotovitvah policistov, so upokojenci in starejši od 64 let najbolj izpostavljeni morebitnim tatvinam tam, kjer je večja gneča, npr. v trgovinah, na tržnicah, na avtobusnih in železniških postajah ter znotraj javnih prevoznih sredstev, tudi na prireditvah. Kot kaže nedavni primer iz Maribora, so tatovi na svoje tarče lahko pozorni tudi na vhodih in izhodih stavb. Policija zato svetuje, da ste na javnih površinah vselej pozorni, da iz torbic ali denarnic ne jemljete denarja ali vrednejših predmetov, ker bi na tak način lahko vzbudili pozornost in zanimanje morebitnih nepridipravov.

Roparskih tatvin največkrat deležni starejši od 64 let

Lani so slovenski policisti obravnavali 24 primerov ropa starejših od 64 let, enako število tudi leta 2017. Število roparskih tatvin pa se je lani v primerjavi z letom prej podvojilo. Leta 2017 so policisti obravnavali pet primerov roparskih tatvin, lani deset. Razlika med ropom in roparsko tatvino je v tem, da pri povročitelj pri ropu želi z grožnjo s silo pridobiti premoženjsko korist. Pri roparski tatvini pa povzročitelj poskuša nekaj ukrasti, a ga pri tem zalotijo. V Sloveniji je najvišja zagrožena kazen za obe kaznivi dejanji 15 let zapora. Kot kaže uradna statistika, pa prav nasprotno kot pri starejših, število roparskih tatvin pri mlajših od 64 let upada. Leta 2017 so policisti obravnavali devet primerov tatvin v starostni skupini od 44-54 let, lani sedem. V starostni skupini 54-64 let pa so leta 2017 zabeležili sedem primerov tatvin, lani štiri.

image
Profimedia

Policija s projektom Ne pozabite na varnost pomaga starejšim

"V policiji se zavedamo, da je nasilju, še posebej nad starejšimi, kot eno od najbolj ranljivih oziroma ogroženih skupin prebivalstva, potrebno nameniti posebno pozornost. Da bi jih čim bolje pripravili na morebitne nevarne situacije in da ne bi postali žrtve kaznivih dejanj, smo pripravili projekt Ne pozabite na varnost, ki ga po vsej Sloveniji izvajamo že od leta 2005," so zapisali na uradni spletni strani policije, kjer so upokojencem in drugim starejšim na voljo preventivni nasveti za večjo varnost. Vodje policijskih okolišev tudi obiskujejo domove za starejše občane in tudi posameznike ter jim svetujejo, kako lahko sami poskrbijo za večjo varnost.

Nekaj policijskih nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate možnost tatvine:

1. DENARNICE

– V njej imejte čim manj gotovine.

– Nosite jo vedno na istem mestu, najbolje v notranjem žepu z zadrgo.

– Čim manj razkazujte njeno vsebino in je ne odlagajte v nakupovalne vozičke, na blagajniške pulte, mize in stole v lokalih ipd.

– Imejte jo vedno pri sebi, če jo že morate odložiti, pa je ne izpustite izpred oči.

– Priporočamo denarnico, ki jo lahko pritrdite na hlačni pas.

– Če morate nositi večjo količino gotovine, si zagotovite zanesljivo spremstvo.

Dodaten nasvet policije: Zapomnite si, da je žeparji deujejo na mestih, kjer je veliko ljudi. Žeparji so storilci različnih starosti in njihove sposobnosti so predvsem dobro opazovanje ter velika iznajdljivost ter spretnost pri tatvinah. Pogosto delujejo v skupinah, da sami ustvarijo gnečo, na različne načine zamotijo žrtev in si pomagajo pri kaznivem dejanju ter zapuščanju kraja storitve.

2. TORBICE

– V njej nosite le najnujnejše dokumente in predmete.

– Denar, čeke, kreditne kartice in dokumente raje nosite v zaprtih notranjih žepih, tesno ob telesu.

– Če jo nosite čez ramo, naj bo stisnjena pod roko, ali pa jo nosite spredaj, tako da sta zapiralo ali zadrga obrnjena k telesu.

– Priporočamo torbice, ki se nosijo okoli pasu.

– Še posebej previdni bodite pri odlaganju torbice v trgovinah in na klopeh v parkih.

Dodaten nasvet policije: Za tatove je vaša torbica zanimiva, tudi če jo imate pri sebi. Poleg drznosti imajo sposobnost dobrega opazovanja in velike iznajdljivosti pri tatvinah. V nasprotju z žeparji so do žrtev tudi nasilni, saj torbico dobesedno iztrgajo iz rok ali s telesa. Pripravljeni so na to, da uporabijo toliko sile, da si jo prisvojijo, tudi če Vas pri tem telesno poškodujejo. Delujejo tako v množici in gneči kot na osamljenih krajih. Žrtve največkrat presenetijo, zato pogosto uporabljajo kolo ali rolerje, kar jim omogoča tudi hitrejši pobeg s kraja kaznivega dejanja.

3. DVIGOVANJE DENARJA NA BANKOMATU

– Če je mogoče, uporabljajte bankomate v zaprtih prostorih, predvsem pa se izogibajte bankomatom na samotnih krajih.

– Če ugotovite, da vas kdo opazuje ali vam celo sledi, denarja ne dvignite.

– Bodite zelo previdni, če vas kdo takoj po dvigu denarja začne ogovarjati z vprašanji, kot so: "Ali imate mogoče drobiž?", "Ali imate ogenj?", "Oprostite, kje pa je Cankarjeva ulica?", in podobno.

– Preden se obrnete od bankomata, pospravite denar in ga ne preštevajte pred bankomatom.

– PIN kode ne nosite zabeležene na listku, v denarnici ali na sami bančni kartici.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku