Potovalna lekarna pozimi: bolje je preprečiti kot lečiti

Barbara Gavez Volčjak , 3.1.2019
Shutterstock

Zasnežene strmine, modro nebo, žareče sonce pozimi marsikoga zvabijo v hribe. Toda na dopustu boste še bolj brezskrbni, če se boste nanj dobro pripravili.

Z dobro založeno potovalno lekarno boste lahko blažje tegobe odpravili kar sproti ali pa se sploh ne bodo pojavile. Če pogosto potujete in jo imate že pripravljeno, ne pozabite preveriti datumov uporabnosti zdravil v njej. Bodite pozorni, da pri mazilih, kapljicah in pršilih velja čas od takrat, ko so bili prvič odprti.

Ko v potovalno lekarno dodajate nove izdelke, vzemite samo tiste, ki jih poznate in ste jih že preizkusili. Dopust ni čas za eksperimentiranje z novimi preparati. Če določena zdravila jemljete vsakodnevno, se prepričajte, da ste vzeli s seboj dovoljšno količino. O zdravilih, ki jih morate jemati vsak dan ob istem času, pa tega na dopustu ne boste mogli, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Če se vam kakšne težave pojavljajo pogosto, na primer herpes na ustnicah ali bolečine v želodcu, za vsak primer vzemite s seboj zdravila zanje, da vam med dopustom ne bo treba v lekarno.

image
Shutterstock

Prva pomoč pri gripi in prehladu

Izcedek iz nosu, kašljanje, povišana temperatura so po celodnevni izpostavljenosti nizki temperaturi na prostem še bolj možni kot doma. Da vam ne zagrenijo dopusta, ne pozabite vzeti s seboj:

• kapljic ali pršila za nos

• mazila in kopeli proti prehladu

• sirupa in bonbonov proti kašlju

• tablet za boleče grlo

• tablet z vitamini, kalcijem in magnezijem

• papirnatih robcev

• termometra

• tablet proti glavobolu

• sredstev proti driski, zaprtju in slabosti

Če potujete z majhnim otrokom, vzemite tudi posebna zdravila zanj: svečke proti temperaturi in kapljice za ušesa.

Pri praskah in žuljih

Na smučeh ali bordu ni nič nenavadnega, da tudi kdaj padete, se odrgnete, kaj pretegnete ali potolčete. V potovalni lekarni zato ne smejo manjkati obliži vseh velikosti, povoji, sterilna gaza, lepilni trak in škarjice. Vzemite tudi sredstvo za dezinfekcijo odprtih ran in mazilo s heparinom, ki zmanjša podplutbo. Pri blažjem zvinu lahko gleženj uspešno stabilizirate s kinesio trakom. Nikakor pa ne smete pozabiti na posebne obliže proti žuljem. V smučarskih čevljih, ki jih nosite nekaj ur, se koža hitro odrgne in naredi se neprijeten mehur. Obliž bo ublažil drgnjenje in vas rešil pekoče bolečine.

Soncu naproti

V hribih je krema za sončenje še posebno pomembna, ker je UV-sevanje intenzivnejše. Poleg tega se sončni žarki na snegu še bolj odbijajo in sonce nas prej ožge. Vzemite s seboj sredstvo za sončenje s faktorjem najmanj 20, za bolj izpostavljene dele, kot so ustnice, ušesa in nos, pa še višjim. Praktične so majhne tube, ki jih lahko nosite s sabo v jakni. Pri izbiri kreme bodite pozorni, da je tudi dovolj mastna, ker tako ščiti kožo tudi pred izsušitvijo zaradi mraza.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku