Praktično: 5 najmanj zahtevnih cvetočih rastlin za vaš balkon

L. P. L., 23.4.2019
Profimedia

Že razmišljate, katere rože boste letos postavili na balkon, teraso ali pred vhodna vrata? V prispevku boste našli pet najmanj zahtevnih cvetočih rastlin.

Če spadate med tiste, ki imajo sicer zelo radi bujno in pisano cvetje na balkonu ali terasi, ne uspeva pa vam najbolje ali pa nimate časa za nego, lahko izberete popolnoma nezahtevne rože. Te ne potrebujejo veliko vašega časa in nege, kljub temu pa vam bodo vračale z bujnim cvetenjem.

image
Profimedia Pisan nasad bo poživil teraso ali balkon.

Pelargonija

Pelargonija je odporna in nezahtevna roža. Najbolj ji ustreza sončno mesto, ne mara pa direktnega opoldanskega sonca. Za lepše in bujnejše cvetenje morate trgati uvele in suhe cvetove ter liste. Potrebno je redno zalivanje, ko je zemlja že popolnoma suha.

image
Profimedia Rdečo pelargonijo lahko najdete na mnogih balkonih.

Mačehe

Mačehe spadajo med vijolice, obilno pa cvetijo poleti. So dvoletnice, pogosto jih sadimo tudi v jesenskem času na grobove, med skalnjake, ker kljubujejo mrazu. Izbiramo lahko med različnimi vrstami, barvami, nekatere so pokončne, druge pol viseče. So nezahtevne, uspevajo v vsaki zemlji. Ne marajo pa prevročega sonca.

image
Profimedia Tudi mačehe so lahko lep okras balkona ali terase.

Tagetes

Tagetes spada med najmanj zahtevne rože in pogosto ga videvamo tudi na terasah, v vrtovih in na balkonih. Ne potrebuje pozornosti, cveti celo leto. Najbolje uspeva na sončnem ali pol sončnem mestu. če boste odstranjevali uvele in posušene cvetove, bo rast bujnejša.

image
Profimedia Rumeni tagetes poživi nasad.

Petunija

Petunija spada med najbolj priljubljene balkonske rastline. Prepoznamo jo po bujnem cvetenju in barvitosti cvetov. Izbirate lahko med različnimi variantami. Cveti od junija do septembra, za bujnejšo rast jo postavite na pol sončno mesto in nikakor ne direktno na sonce. Ne pozabite jo redno zalivati in gnojiti z gnojilom za cvet.

Begonija

Tudi pri begonijah lahko izbirate različne barve. Da bo bujno cvetela, jo postavite na sončno ali pol sončno mesto in redno zalivajte takrat, ko bo zemlja suha.

image
Profimedia Kraljeva begonija je nezahtevna.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku