Praktično: 5 naravnih čistilcev zraka v stanovanju

Urška Kereži, 29.10.2019
Floradania

Rastline so najboljši vlažilci in čistilci zraka v stanovanju. Veste, katere najbolje filtrirajo toksične kemikalije in zmanjšujejo onesnaženost, zaradi česar jih na vesoljskih postajah uporablja tudi Nasa?

Da bi osvežili prostor in preprečili glavobol zaradi slabe pretočnosti zraka, nikar ne posegajte po umetnih aromah. Raje si omislite rastline, ki so po raziskavah Nase najboljše čistilke na zemlji. Priporočajo še, da na površini 500 kvadratnih metrov razpostavite od 15 do 18 rastlin, kar pomeni, da v manjšem domovanju zadostujejo tri ali štiri. Vsaj ena naj bo v spalnici, kjer prebijete veliko časa.

1. Gumovec

Je preprost za vzdrževanje, ne potrebuje veliko svetlobe. Še posebej je učinkovit pri odstranjevanju formaldehida iz zraka. Listi so lahko strupeni, zato preprečite stik z majhnimi otroki in živalmi.

2. Navadni bršljan

image
Floradania

Odlično prečiščuje zrak, še posebno če so v njem prisotni benzen, formaldehid, ksilen in toluen. V pičlih petih urah lahko odstrani več kot 58 odstotkov drobcev prahu ali 60 odstotkov zračnih toksinov.

3. Taščin jezik

Najbolje absorbira ksilen, dušikov oksid, formaldehid in celo trikloroetilen. Je zelo odporen in ne potrebuje veliko vode. Najbolje ga je imeti v spalnici, da vam bo med spanjem proizvajal kisik.

4. Čopasta zelenčica

Preživi tudi ob minimalni svetlobi. Absorbira ogljikov monoksid, formaldehid, stiren in celo bencin. Ena sama rastlina lahko očistiti zrak v prostoru, velikem 200 kvadratnih metrov.

5. Spatifil

Gre za zelišče, ki učinkovito prefiltrira toluen, benzen, formaldehid, trikloroetilen, ksilen in amonijak. Pozor: sicer je strupen, in če ga zaužijemo, lahko povzroči slabost, težave pri požiranju, pekoč občutek na koži in v ustih.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku