Praktično: Kako kupiti odlično ohranjen rabljen avtomobil

Matej Kačič, 10.9.2019
Profimedia

Slovenski trg rabljenih vozil na prvi pogled ponuja pravo idilo, vendar na kupca prežijo mnoge pasti. Vas zanima, kako se jim ogniti?

Nakup rabljenega avtomobila je zato lahko prava odisejada, pasti, v katere se lahko ujamemo, pa velike. Da vas navsezadnje le ne bi bolela glava, smo izbrali pomembnejše korake, s pomočjo katerih boste kupili res odličen rabljen avtomobil.

Izberite primeren tip vozila

Sestavite si seznam vozil, ki so vam všeč, vendar pa z velikostjo oziroma močjo ne pretiravajte. Izberite sebi oziroma svojim potrebam ustrezen tip vozila (karavan za družine, športni terenec za starejše uporabnike, majhen avtomobil za mestne vožnje …), saj bo le tak zagotavljal zadovoljstvo pri uporabi. Nizke cene večjih rabljenih avtomobilov vas tudi lahko zavedejo, da se odločite za nakup večjega avtomobila, kot ga potrebujete oziroma si ga lahko privoščite. Nakupna cena namreč predstavlja zgolj manjši del stroškov z vozilom skozi čas, ob nakupu pa upoštevajte tudi stroške servisiranja, zavarovanja in goriva, ki so lahko pri večjih avtomobilih bistveno višji, zaradi večjih platišč so dražje tudi pnevmatike.

Pregleda naj ga strokovnjak

Izbrani avto pred nakupom dobro preglejte, saj ne kupujete čevljev ali obleke. Z njim se zapeljite na testno vožnjo, pozorni bodite na podrobnosti in dokumentacijo, pozneje bo prepozno. Če potrebnega znanja nimate, vzemite s seboj nekoga, ki se na to spozna, ali pa pred nakupom odpeljite vozilo na pregled na servis. Stroški strokovnega pregleda vozila so običajno bistveno nižji kot morebitna popravila, hkrati pa si zmanjšate možnost slabe izkušnje pri nakupu rabljenega vozila.

Kaj velja preveriti ob prvem ogledu vozila:
- Vzemite si čas za podroben vizualni pregled vozila ob dnevni oziroma primerni svetlobi.
- Servisno zgodovino, ki naj bo logična in izpolnjena pri pooblaščenem serviserju. Pri klasični servisni knjižici bodite pozorni na žige in pisavo pri posameznih vpisih - če je vse izpolnjeno z enako barvo in pisavo oziroma na enak način, je servisna knjiga lahko naknadno prirejena.
- Stanje obrabe sprednjih žarometov ter letnico in teden izdelave. Sledi večje obrabe in kamnov na žarometih lahko pomenijo veliko kilometrov.
- Stanje prednjega vetrobranskega stekla, ki naj bo brez pik in poškodb, preverite pa tudi letnik izdelave.
- Stanje A-stebrička ob vetrobranskemu steklu in zgornjega dela strehe nad vetrobranskim steklom - kamenčkom s cestišča se ne da ubežati, in če je ta del kot nov, avto verjetno nima veliko prevoženih kilometrov.
- Stanje hladilnika in hladilnih elementov, kjer precejšnja obraba lahko pomeni visoke kilometre.
- Stanje zavornih kolutov, ki lahko služijo kot indikator prevoženih kilometrov ob informaciji, ali so originalni ali že zamenjani. Zavorni koluti v povprečju zahtevajo zamenjavo na okoli 100.000 kilometrov oziroma dva servisna intervala zavornih oblog. Če kupujte avtomobil z okoli 100.000 kilometri, so diski lahko v slabem stanju ali pa so bili ravnokar zamenjani.
- Obrabo volana, stopalk in sedežev, ki dobro pokažejo na število prevoženih kilometrov. Pri vozilih z manj kot 100.000 kilometri obraba volana ne bi smela biti vidna oziroma bi ta moral imeti zgolj manjše sledi obrabe. Stopalke so pri manjšem številu kilometrov kot nove, enako velja za sedeže. Pri avtomobilih, starejših od pet let, je treba upoštevati tudi čas, ki prek sončnih žarkov in temperaturnih razlik vpliva na materiale. Garažirana vozila so v prednosti, njihova notranjost je skozi čas praviloma bolje ohranjena.
image
Janko Rath

Preverite zgodovino in stanje kilometrov

Poleg testne vožnje in temeljitega pregleda pred nakupom preverite tudi zgodovino avtomobila. Pri tem si lahko pomagate s spletnim portalom www.avtolog.si. Če na portalu vtipkate VIN-številko, ki jo najdete na prometnem dovoljenju vozila, z le enim klikom pridobite kopico podatkov o izbranem avtomobilu - od vpisanih kilometrov in tehničnih specifikacij do datuma prve registracije, uspešnosti tehničnih pregledov, datumov menjav lastnikov in starosti. Na portalu si lahko ogledate zadnjih deset iskanj, med našim pregledovanjem je za štiri od desetih vozil pokazal, da so bili kilometri zavrteni nazaj. Portal AvtoLog podatke črpa s portala, katerega skrbnik je ministrstvo za javno upravo.

Preglejte splet, preberite mnenja na forumih

Ko si izberete model avtomobila, morda celo že določen avtomobil, prebrskajte še spletne forume. Ti običajno prikazujejo necenzurirane izkušnje voznikov s posameznim avtomobilom, zato vam ponujajo dobre informacije o modelu, za katerega ste se ogreli. Na različnih spletnih straneh lahko tudi preverite, kako se izbrana vozila obnesejo v praksi, kakšni so stroški vzdrževanja in kje so tipične oziroma znane težave pri njih.

Izberite avtomobil z garancijo

Zakon vam zagotavlja le osnovno zaščito, zato je pomembno tudi, od koga kupite avtomobil. Nakup vozila od fizične osebe praviloma poteka po načelu videno-kupljeno, in ko si obe stranki sežeta v roke ter skleneta kupoprodajno pogodbo, je zadeva običajno zaključena. Na drugi strani nakup vozila pri pooblaščenem trgovcu zagotavlja neko stopnjo varnosti ne le zaradi morebitnih skritih napak, ampak tudi zaradi zakonsko določene enomesečne garancije. Ta stranko ščiti pred morebitnimi okvarami in skritimi napakami, garancija oziroma jamstvo pa vam lahko prihrani marsikatero nevšečnost.

Rabljena vozila pri priznanih trgovcih so običajno tudi temeljito pregledana, nimajo okvar, njihova zgodovina je preverljiva, števec prevoženih kilometrov pa ustreza resničnemu stanju. Posamezni trgovci za vozila v svoji ponudbi ponujajo tudi možnost nakupa dodatne garancije. Če za svoj novi rabljeni avto odštejete več težko prisluženih tisočakov, se vam gotovo splača odšteti tudi nekaj denarja za dodatno jamstvo in se s tem izogniti stroškom ob morebitnih kasnejših okvarah.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku