Praktično: Ukrepi proti poletni zabuhlosti

D.Ži, 6.8.2019
Profimedia

Zakaj tehtnica brez posebnega razloga včasih pokaže 3 kilograme več?

Nekateri ljudje ob vročih dneh mimogrede pridobijo kilogram ali dva. Kljub temu, da ne jedo nič posebnega. Zakaj je temu tako?

Ljudje, ki so nagnjeni k zastajanju vode v telesu, se s pojavom, ki razveseli le redke, borijo zlasti v najbolj sončnem delu leta. Vročina namreč razširi ožilje, kroženje krvi pa se upočasni. Žile izgubijo nekaj elastičnosti, tekočina pa lahko tako preide v okoliška tkiva. In tam ostane. Predvsem roke in noge so med najbolj prizadetimi deli telesa, a voda se lahko nabira tudi v obrazu, piše Bild.

Obstaja tudi nekaj drugih dejavnikov, ki vplivajo k zastajanju vode v telesu, med njimi slana hrana, pomanjkanje gibanja in premalo pitja vode. 

image
Profimedia

Zastajanje nam lahko prinese tudi do tri kilograme, zabuhle roke in noge pa so neprijetne zlasti poleti.

Kaj lahko storimo proti zabuhlosti?

Obstaja sicer nekaj metod, ki pomagajo spraviti odvečno tekočino iz telesa.

1. Več gibanja

Tisti, ki jih pesti zastajanje, naj bi se izogibali dolgotrajnemu stanju. Gibanje je mnogo bolje, recimo sprehajanje, plavanje in vodna gimnastika. Poživljajoča rekreacija naj bi preprečevala zastajanje vode v tkivih.

2. Poskrbite za razbremenitev nog

Če veliko sedite, potem poskusite vmes delati vsaj nekaj razgibalnih vaj z nogami. Pomaga tudi, če noge v ležečem položaju podložimo z blazinami.

3. Voda, voda, voda

Nogam lahko privoščimo tudi nekaj mrzlih obkladov, ki bodo zožili žile. Koristno je tudi izmenično oblivanje s toplo in mrzlo vodo. Dnevno popijte 2,5 litra vode, še piše Bild. 

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku