PRAKTIČNO: ZPS test rjavih barv za lase potrdil učinkovitost naravnih barv

seniorji.info, 25.12.2018
Profimedia

Potrošniške organizacije so tokrat preizkusile številne rjave barve za lase, med katerimi jih 11 najdemo tudi na slovenskih policah. Testirane narave rjave barve so po kakovosti primerljive nenaravnim, vendar tudi pri teh ni izključena možnost za nastanek alergijskih reakcij.

Barve za lase so pravi koktajl kemikalij, med katerimi ob mešanju prihaja do kemijskih reakcij, ki pogosto povzročijo alergijske reakcije. Kot je pokazal test rjavih barv za lase Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), so po učinkovitosti nekatere naravne barve lahko primerjajo s tradicionanimi barvami za lase, a nevarnost alergijskih reakcij ostaja.

image
Profimedia
Ste vedeli?
V Evropi si lase barva približno 60 % žensk in 5 % moških. Povprečna starost, pri kateri si prvič pobarvamo lase s trajno barvo, je 16 let.

Področje kemijske varnosti barv za lase ureja Uredba o kozmetičnih izdelkih, ki določa, katere sestavine so dovoljene, in če je potrebno, tudi najvišje dovoljene vrednosti določenih sestavin (na primer alergenov in snovi, ki dražijo kožo). Kot opozarja Urša Šmid iz Zveze potrošnikov Slovenije, so najpogostejši neželen stranski učinek barvanja las kontaktne alergije, zato svetuje, da pred uporabo obvezno naredite alergijski test in da pri samem barvanju natančno upoštevate navodila za uporabo, barve pa ne uporabljate za »druge namene«, denimo za barvanje trepalnic ali brade.

Večina preizkušenih barv vsebuje tudi nepotrebne kemikalije, tj. endokrine motilce

Endokrini motilci so kemikalije, ki vplivajo na hormonski sistem živali in ljudi.

Podatek o tem, ali določena barva vsebuje to kemikalijo, lahko poiščemo na seznamu sestavin oz. INCI seznamu, svetujejo pri ZPS. "Da so te snovi v barvah nepotrebne, dokazuje dejstvo, da nobena izmed preizkušenih naravnih barv ne vsebuje kemikalij EDC, rezultati barvanja pa so ravno tako dobri," izpostavlja Urša Šmid iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "A naravne barve same po sebi še ne zagotavljajo, da ne boste imeli alergijske reakcije. Barva iz kane vsebuje snov lavson, ki spada med močne dražilce. Koncentracija te snovi v kani je približno en odstotek, zato je kana ocenjena kot varna za uporabo. Rastlinske barve vsebujejo tudi druge snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo pri ljudeh, ki so preobčutljivi na cvetni prah ali trave," opozarjajo Šmidova.

Barve brez amonijaka le manj smrdijo

Alkalne snovi, največkrat je to amonijak, poskrbijo, da las nabrekne in sprejme barvno molekulo. Amonijak pri postopku barvanja sodeluje tudi kot katalizator, ki poskrbi, da je barvanje hitrejše in učinkovitejše. Če barva ne vsebuje amonijaka, potem vsebuje neko drugo alkalno kemikalijo. Kot ugotavljajo pri ZPS, imajo barve brez amonijaka le eno prednost, in sicer ne smrdijo tako kot tiste z amonijakom. Šmidova še pravi, da so pri testiranju na embalažah zaznali nekatere informacije, ki kupcu ne koristijo kaj dosti. "Po črki zakona so bile vse barve na testu označene pravilno, na embalaži smo lahko prebrali vse informacije in opozorila, ki jih zahteva zakonodaja. A tudi tu ne moremo mimo dejstva, da so pomembne informacije oz. vsi obvezni napisi na stranskih ploskvah embalaže (zapisane z malimi črkami) ali v priloženih informacijah, medtem ko so na sprednji strani embalaže izpostavljeni napisi kot so »briljantna barva«, »profesionalni učinek«, »brez amonijaka« ali »dermatološko preizkušeno«. Te navedbe spadajo v železni repertoar pretiravanja proizvajalcev kozmetičnih izdelkov in hkrati ne zagotavljajo ničesar, kar bi bilo za barvanje las res pomembno. Tokrat smo naleteli tudi na prav absurdni trditvi, kot sta »brez glutena« in »vegansko«," navaja Šmidova.

image
Profimedia
Naravne barve same po sebi še ne zagotavljajo, da ne boste imeli alergijske reakcije, pravijo pri ZPS.

Barvanje doma ni ravno preprosto opravilo, a s primerno pripravo bo delo lažje, rezultati pa boljši, svetujejo pri ZPS.

6 nasvetov ZPS: Kako se barvanja lotiti doma?
1. Rokavice so obvezni del »opreme«. Priložene v embalaži so največkrat prevelike. Svetujemo uporabo tankih gospodinjskih rokavic za enkratno uporabo, ki jih lahko kupite v različnih velikostih in jih imate najverjetneje že doma. Če se rokavice dobro prilegajo roki, je ves postopek, od mešanja barve do nanašanja, precej lažji.
2. Po barvanju je treba lase in lasišče temeljito izprati. Najbolje se je tega lotiti kar pod tušem, saj tako precej lažje izperete tudi morebitne ostanke barve z vratu, ušes in obraza.
3. Madeži so pogost in neželen »stranski učinek« barvanja las doma. Pri barvanju uporabite stare temne brisače in iz kopalnice odstranite morebitne preproge. Madeže na umivalniku, kadi in ploščicah odstranite takoj, ko nastanejo.
4. Nekaj barve bo skoraj zagotovo pristalo tudi na vaših oblačilih, zato oblecite staro majico, najboljša je takšna z gumbi, ki jo boste po končanem barvanju lažje slekli, preden se lotite izpiranja.
5. Če nosite očala, ročaje zavarujte z aluminijasto ali plastično folijo, drugače se prav lahko zgodi, da bodo madeži trajno obarvali tudi okvir oziroma ročaje vaših očal.
6. V dvoje je lažje. Če vam bo pri nanosu barve kdo pomagal, bo delo precej hitreje in lažje opravljeno, še posebej, če imate dolge lase.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest (11-12/2018) in na spletni strani www.zps.si.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku