Praznični nakupi: Zadolževanja naj bo čim manj!

B. R., 25.11.2019
Profimedia

Zadnji tedni v letu naj bi minili v znamenju veselja in dobre volje, za marsikoga pa so tudi eno najbolj stresnih in napornih obdobij v letu - predvsem za tiste, ki se v zadnjem trenutku lotijo organizacije praznovanja in kupovanja daril, razpoložljiva sredstva pa so zelo omejena.

November in še posebej december sta meseca, ko večina zapravlja največ. Seveda je denar za darila ter praznična kosila in večerje najbolje prihraniti med letom, a če tega niste storili, še ne pomeni, da morate leto 2019 končati v minusu in z dolgovi. Izdatke prilagodite svojim zmožnostim in čim manj posegate po različnih oblikah kreditov.

Načrt vam bo prihranil veliko denarja

Največ denarja zapravimo takrat, ko nimamo načrta in kupujemo brezglavo, brez omejitev in beleženja. Zato si določite vsoto, ki jo lahko porabite za celotno novoletno praznovanje.

Naredite seznam bližnjih, ki bi jih radi obdarili, in izberite preprosta darila, ki bodo obdarovancu nekaj pomenila. Nekaj malenkosti lahko izdelate sami, povabite prijatelja v kino ali na sprehod, darila pa kupite predvsem za otroke.

Zmerni bodite tudi pri kosilih in večerjah – hrane je lahko manj, drugače se boste januarja verjetno spet obremenjevali zaradi posledic preobilnih prazničnih kalorij.

Med nakupovanjem beležite izdatke in preverjajte, ali so skladni z načrtom. Če seštevek zneskov preseže vaš proračun, ga poskušajte zmanjšati.

Letošnja poraba je odlična podlaga za načrtovanje praznikov prihodnje leto – če boste zapravili 300 evrov, lahko v naslednjem letu vsak mesec prihranite 30 evrov in novembra boste pripravljeni in brez denarnih skrbi začeli novoletno obdobje. Tudi če denarja ne boste privarčevali med letom, boste vsaj vedeli, koliko ga potrebujete.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pripravili pregled financiranj, ki jih ponujajo banke in hranilnice, vi pa naredite načrt izdatkov in jih (čim več) pokrijte s tekočimi prihodki. Če se odločite za bančno financiranje, naj bo to čim cenejše, poskusite ga tudi čim prej odplačati.

Kartice z odloženim plačilom in plačilo na obroke

Na prvo mesto med razpoložljivimi načini financiranja so na ZPS postavili kartice z odloženim plačilom, pri katerih plačilo premaknete v naslednji mesec, obresti pa vam ni treba plačati. Ker govorimo o novoletnih izdatkih, za katere so zneski nižji, lahko z dobrim načrtovanjem brez večjih težav vse stroške pokrijete na ta način – nekaj sproti in preostanek januarja. Kartice z odloženim plačilom (Mastercard, Visa) ponujajo vse banke in hranilnice, letna članarina je od 15 do 42 evrov, odvisno od banke, porabite lahko znesek v okviru odobrenega limita. Dodatna možnost večine kartic z odloženim plačilom je nakup na obroke.

image
Profimedia

Posojilne kartice – drage in nepregledne

Posojilna kartica (revolving, nakupovanje na kredit) je oblika kredita, kjer vsak mesec odplačate določen odstotek izkoriščenega limita (od 5 do 100 odstotkov), na preostanek dolga pa plačate obresti. Obrestne mere so od 6- do 8-odstotne – gre torej za drago posojilo.

Redni limit – lahko dostopen, a nevaren

Redni limit je pri večini bank avtomatično vključen v osebni račun in omogoča izposojo nekaj sto evrov. Odobritev je brezplačna, zato se taka izposoja denarja brez dodatne dokumentacije zdi zanimiva. In tudi je, če lahko limit hitro vrnemo. Za mnoge pa koriščenje limita postane nekaj samoumevnega in stanje »minus 300 evrov« hitro postane normalno. Seveda limit ni brezplačen. Obrestne mere so tako za redni kot izredni limit zelo visoke, nekaj manj kot osem odstotkov. In tako po precej višji obrestni meri, kot veljajo za kredite, plačujete kredit non-stop. Nevarnost rednega limita je prav v njegovi dostopnosti in nepoznavanju njegove cene ter nenehnem koriščenju, kar lahko vodi še k drugim oblikam zadolževanja.

Izredni limit – višji zneski in dodatni stroški

Za odobritev izrednega limita bo banka preverila vašo kreditno sposobnost, najvišji znesek, ki ga lahko dobite, je običajno trikratnik vaših mesečnih prihodkov. Izredni limit banka praviloma odobri za eno leto. Če vam ga ne uspe poplačati, ga morate podaljšati in ponovno plačati stroške odobritve. Banka lahko zahteva tudi plačilo zavarovanja limita.

Krediti – hiter najem, počasno odplačilo

Močno oglaševani hitri krediti so običajno dražji od klasičnih gotovinskih kreditov, saj so obrestne mere višje, višji so lahko tudi drugi stroški. Vzemite si čas in primerjajte ponudbo različnih kreditov (gotovinski, hitri) pri svoji banki in med različnimi bankami.

Nevarnost hitrih kreditov je prav v njihovi hitrosti – potrošniki se za izposojo denarja prek hitrega kredita pogosto odločijo brez premisleka in primerjave z drugimi ponudniki. Nimajo pregleda nad svojim finančnim stanjem in ne razmislijo dovolj dobro, kako bodo kredit odplačali. Za odobritev vsake vrste kredita bo banka preverila vašo kreditno sposobnost, večina zahteva redno zaposlitev za nedoločen čas. Pogoji na strani banke dajo vedeti, da gre za pomembno odločitev, ki je tudi potrošniki v času novoletne mrzlice ne bi smeli jemati zlahka.

image
Profimedia

Izposoja denarja pri nebančnem ponudniku je LAHKO tvegana

Če vam banka ne odobri kredita in razmišljate o najemu pri nebančnem ponudniku (podjetju), bodite zelo previdni. Ti krediti so lahko bistveno dražji, pogodbe pa pogosto oderuške zaradi (pre)visokih obresti in drugih stroškov.

Vsekakor se izognite ponudnikom, ki nimajo ustreznega dovoljenja za potrošniško kreditiranje. Izkazujejo ga z nalepko Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki mora biti na vidnem mestu.

Nikoli si denarja ne izposojajte od fizičnih oseb, ki se s tem ukvarjajo poslovno. Denar vam bodo posodili tudi, če ste brez prihodkov, le da imate premoženje (stanovanje, hiša, avto ...), a boste to premoženje tudi izgubili, če denarja ne boste pravočasno vrnili.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku