(PRIMERJAVA) Kje se najbolj splača zamenjati evre v hrvaške kune? Na bankomatu izberite možnost dviga v lokalni valuti

Damijan Toplak, 6.7.2020
Andrej Petelinšek

Pri dvigu denarja na bankomatih in plačilu s karticami na POS terminalih izberite možnost "dvig oziroma plačilo v lokalni valuti"

Čeprav zaradi slabe epidemiološke slike Hrvaške pri okužbah s koronavirusom mnogi slovenski zdravstveni delavci letos letovanje pri južnih sosedih odsvetujejo, pa mnoge slovenske državljane to ne bo ustavilo, da ne bi tudi letos letovali pri za večino njihovi najljubši destinaciji - na hrvaški obali. Ker Hrvaška še čaka na vstop v Evropsko monetarno unijo (EMU), ko bo tudi pri njih valuta evro, je pred dopustovanjem treba razmisliti, kje se najbolj splača zamenjati evre v hrvaške kune. Pregovorno velja, da je bolj smiselno zamenjati evre v kune že v Sloveniji, ob tem pa še paziti na morebitno plačilo provizije za tovrstno storitev, pri čemer se višina provizije velikokrat razlikuje glede na to, ali ste komitent banke, pri kateri bi želeli menjati svoje evre.

Za 100 evrov med 740 in 747 hrvaških kun

Ko smo preleteli današnje tečajnice največjih slovenskih bančnih ustanov, je prva ugotovitev, da so v sami tečajnici, torej brez vseh morebitnih ostalih stroškov konverzije, razlike dokaj majhne. Za 100 evrov bi največ hrvaških kun dobili pri Abanki (746,84), tej sledi Nova KBM (745,00) in pa NLB (744,66), SKB banka (742,58), Delavska hranilnica (742,43) in pa Intesa Sanpaolo Bank (nekdanja Banka Koper) s 740,59 hrvaških kun za 100 evrov. Ker imamo po večini že plačan aranžma v Sloveniji, naftne derivate in druge na poti nastale stroške pa lahko plačujemo s plačilnimi karticami (recimo Mastercard in Maestro ter Visa), kjer se obračuna najboljši, torej "srednji tečaj" med nakupno in prodajno vrednostjo za hrvaško kuno (včeraj je bilo pri Mastercardu 100 evrov vrednih 757,62 kune), predpostavljamo, da povprečna družina za enotedenske počitnice na Hrvaškem zamenja 500 evrov za kune. Za ta znesek bi tako prejela 3734,20 hrvaške kune pri Abanki in pa 3702,95 kune pri Intesi Sanpaolo Banki. Torej bi med najbolj in najmanj ugodnim tečajem bank, ki smo jih primerjali, nastalo 31,25 kune razlike, v kolikor bi menjavali 500 evrov.

Nekoliko drugačna pa bi bila situacija, ko bi se vrnili domov in bi želeli ostale nam hrvaške kune menjati v evre. Tedaj bi za 100 evrov morali najmanj plačati pri Delavski hranilnici, namreč 760,30 kune, pri Novi KBM 763,90, pri Abanki 764,34, pri NLB 765,66, pri SKB banki 767,98 in pri znova najmanj ugodni Intesi Sanpoalo Bank 770,81 hrvaške kune. Tokrat bi bile razlike med najbolj in najmanj ugodno bančno poslovalnico precej večje, in sicer kar 10,51 kune pri sto evrih, če pa bi želeli prejeti 500 evrov, bi bila razlika med najbolj in najmanj ugodno opcijo že 52,55 kune. Pri DH bi plačali 3801,50 kune, pri Intesi Sanpaolo Bank pa 3854,05 kune.

image
Andrej Petelinšek Preden stopite v menjalnico ali banko na Hrvaškem, preverite menjalne tečaje in morebitne provizije. 

Na bankomatu izberite možnost dviga v lokalni valuti

Kot nas opozarjajo na Združenju bank Slovenije (ZBS), sta pri dvigovanju hrvaških kun na bankomatih na Hrvaškem vedno podani dve možnosti - dvig s konverzijo ali dvig gotovine v lokalni valuti. Ugodnejši je slednji, torej dvig gotovine v lokalni valuti, saj bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki pa so ugodnejši kot tečaji lokalnih bank, ki bi bili upoštevani pri dvigu s konverzijo. Enako velja pri plačilu na POS terminalu, kjer prav tako izberite plačilo v lokalni valuti in ne s konverzijo. Pri dvigih gotovine dodatno pazite, da z vašo kartico ne nastajajo kakšni dodatni stroški (kot so stroški nadomestila gotovine), kar je možno spremljati na zaslonu bankomata. Prav tako kartice z odloženim plačilom, kot sta Mastercard ali Visa, le izjemoma uporabite pri dvigih gotovine, ker so provizije višje kot pri plačilu z vašo osnovno (debetno) bančno kartico. V kolikor pa se odločite, da boste evre vseeno zamenjali šele na Hrvaškem, ker morda ni bilo prej časa ali ste se na pot podali čez vikend, ko je v Sloveniji večina bančnih poslovalnic zaprtih, pa na ZBS opozarjajo, da obvezno pred zamenjavo evrov v kune preverite, kakšni so realni tečaji v hrvaški menjalnici ali banki, kjer nameravate zamenjati gotovino, ob tem pa dodatno preverite, da ni zraven še kakšnih dodatnih stroškov oziroma provizij.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku