Pred načrtovanjem vrta temeljito razmislite

Matic Sever, 5.3.2020
Matic Sever

Resda je mogoče veliko popraviti kasneje ali razvijati postopoma, a vizija in načrt sta pri snovanju vrtu najbolj pomembna.

Skoraj vsak lastnik še tako majhnega zemljišča si želi, da bi bil ta lepo urejen, a ker mnogokrat začnemo z malo ali celo brez znanja o oblikovanju vrtov in si ne priskrbimo načrta, rezultati niso vedno zavidljivi. Seveda se da veliko popraviti in razvijati postopoma, a na začetku izdelana vizija in načrt sta vsekakor najboljši potezi, ki vodita do največjih vrtnih zadovoljstev.

Preden v roke vzamemo list papirja in pisalo, se je smotrno vprašati, kaj sploh hočemo. V veliki meri namreč uporabo vrta diktira naš življenjski slog. Če zapišem drugače: vprašati se moramo, zakaj sploh hočemo vrt. Tako si je dobro še pred odločitvijo za izdelavo načrta, bodisi bo to naročilo pri strokovnjaku bodisi lasten risarski projekt, nujno zastaviti vsaj nekaj temeljnih vprašanj.

Kdo ga bo uporabljal?

To je eno ključnih vprašanj in nanj se navezuje tudi način uživanja zunanjih prostorov. Vsak ima drugačne potrebe in te se spreminjajo še s starostjo. Si želimo družabnih srečanj ob večerjah ali le mirne zelene oaze za branje knjig? Želimo vrt za pridelovanje zelenjave in sadja, morda samo nekaj zelišč za popestritev jedi? Imamo otroke, ki potrebujejo dovolj prostora za igro? Bodo vrt uporabljali tudi starejši, ki morda niso več tako mobilni in jim je treba prilagoditi in olajšati prehode? Vemo torej, kakšen stil bi radi?

Vprašajmo se, koliko ur na teden smo pripravljeni nameniti vrtu

Na tem mestu si moramo postaviti več podvprašanj. Ali poznamo veliko različnih stilov ali se orientiramo samo na to, kar videvamo v bližnji okolici? Kakšne so vsaj grobe klimatske razmere in krajina, v kateri živimo? Primerno je stil vrta prilagoditi vsem tem dejavnikom, so pa tudi izjeme, predvsem v urbanih in bolj zaprtih tipih vrtov. Da bi ugotovili, kaj vse je možno in kaj nam kar najbolj prija, v roke vzemimo vsaj nekaj knjig, revij in se odpravimo na kakšen izlet, najbolje nekam, kjer imajo postavljene vzorčne vrtove. Ko bomo ugotovili, kaj nam je najbolj všeč, bomo lažje sprejemali nadaljnje odločitve in tudi kompromise, ker bomo vedeli, v katero smer želimo.

image
Matic Sever Vodni motivi so lahko zelo lepi, a številni zahtevajo redno vzdrževanje.

Koliko časa bomo namenili vzdrževanju?

Eno je ljubiti bogato zasajene angleške grede, drugo pa je njihovo vzdrževanje. Marsikdo bi imel nekaj, za kar pa potem ni pripravljen žrtvovati dovolj časa in truda. Tudi tu je cela kopica rešitev, a za to je potrebno že nekaj več znanja in izkušenj. Če smo bolj kot ne začetniki, bomo veliko naredili že s tem, da si iskreno pogledamo v oči in priznamo, kako radi ali neradi vrtnarimo in koliko ur na teden smo pripravljeni nameniti vrtu.

image
Matic Sever Vprašati se moramo, kako bomo dostopali do meje in vzdrževali rastline ob robu parcele.

Kakšno zemljišče imamo?

Bistvena je analiza samega prostora. Imeti moramo natančne podatke o velikosti in orientiranosti parcele, nagnjenosti terena, tipu tal, položaju senc, ki jih mečejo objekti ali večje rastline … Če se bomo nekaj manjših načrtovalskih dejavnosti lotili sami in bodo dela bolj grobe, pavšalne narave, seveda ni potrebe, da imamo vse izmerjeno do centimetra natančno. Kadar pa naročamo temeljito in podrobno prenovo ali izdelavo, pa velika natančnost izmer postane nuja.

image
Matic Sever Zelenjavni vrt je ponovno priljubljen zaradi želje po zdravi domači hrani, potreben pa je temeljit razmislek o njegovem umeščanju.

Kaj znam in kaj zmorem?

Verjetno večina zase meni, da je sposobna posaditi drevo, in verjetno tudi je, ali bo to drevo pravilno posajeno, je pa že drugo vprašanje. V tem prispevku dejansko še nismo pri sajenju dreves, ker še niti do načrtovanja nismo prišli. Moj namen je opozoriti na to, da ne težimo k temu, da vse naredimo sami, ker nas je večina vsaj v nečem slaba, in če se nekdo znajde in mu gre od rok postavitev škarpe, še ne pomeni, da bo pravilno načrtoval in izvedel stopnice.

image
Matic Sever Tu, kjer je najlepše posedeti

Z odgovori na ta in še nekatera druga vprašanja bomo ustvarili osnovno sliko pričakovanj in potreb, se spoznali z nekaj grobimi vidiki in primeri, vse to pa je odlična popotnica za prve korake v smer priprave načrta. Kadar za načrt najamemo nekoga, ki se s tem ukvarja poklicno, mu bomo že takoj lahko postregli z veliko informacij, zato bo nadaljnji proces sodelovanja tekel hitreje in enostavneje, pa tudi rezultat nam bo v še večje veselje.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku