Prehranska elektrarna: Mandlji varujejo zdravje, tudi pred Alzheimerjevo boleznijo

NR, 9.3.2020
Pixabay

Oreščki, ki so bogati z beljakovinami in drugimi pomembnimi hranili, imajo mnogo koristnih učinkov na zdravje. Med drugim nas varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in tveganjem za sladkorno bolezen.

Poleg tega varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in tveganjem za sladkorno bolezen. Mandlji vsebujejo tudi visoke vrednosti zdravilnih mononenasičenih maščob in vitamina E, ki učinkovito varujejo kožo pred poškodbami UV žarkov, hkrati pa preprečujejo tudi razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Mandlji so priporočljivi tudi za ljudi, ki imajo povečano tveganje za sladkorno bolezen, saj uravnavajo nivo sladkorja v krvi. Bogati so še z minerali, kot je mangan, ki pomaga telesu pri tvorbi močnih kosti in uravnava krvni sladkor. Vsebujejo tudi magnezij, ki je ključen za dobro delovanje organov, mišic, živčnega sistema, nadzor sladkorja v krvi in uravnavanje krvnega pritiska.

Mandlji imajo manj kalorij, kot smo mislili

Podatki o kalorični vrednosti živil, navedeni na embalaži, morda niso tako natančni, kot smo bi prepričani zadnjih sto let.Izvedenci so sprva menili, da je kalorična vrednost porcije (dve jedilni žlici) mandljev 170 kalorij. Nato so ugotovili, da najverjetneje znaša le 130 kalorij. Zdaj menijo, da imajo mandlji morda še manj kalorij. Seštevanje kalorij precej pripomore k ohranjanju zdrave telesne teže, saj lahko tako preprečimo, da jih v telo vnesemo več, kot jih pokurimo. Kalorična vrednost živil, navedena na njihovi embalaži, se zdi priročen vodnik pri odločanju, koliko lahko pojemo in popijemo. Toda spreminjanje kalorične vrednosti mandljev je dokaz, da številke na etiketah s hranilno in energetsko vrednostjo živil morda niso tako točne, kot se zdi.

Pretekli mesec je podjetje Kind sporočilo, da bo na etiketi znižalo kalorično vrednost svojih prigrizkov, čeprav ne bo spremenilo njihovih sestavin in teže. Podjetje se sklicuje na študije, ki so po navedbah raziskovalcev pokazale, da vsebujejo oreški manj kalorij, kot so domnevali. Študije, ki so jih izvedli vladni raziskovalci, financirali pa proizvajalci oreškov, so nakazale, da metoda določanja kalorične vrednosti živil, ki so jo začeli uporabljati pred več kot sto leti, ni najbolj natančna.

Metoda temelji na sistemu, po katerem vsebujeta gram ogljikovih hidratov in gram proteinov vsak štiri kalorije, medtem ko jih gram maščobe vsebuje približno devet. Podjetja lahko nekaj kalorij odštejejo tudi na podlagi ocen, koliko različnih snovi telo ne prebavi.

Raziskovalci so domnevali, da telo morda več hranil v oreških izloči neprebavljene. Zdaj se je izkazalo, da je takih hranil v oreških še več. "Če telo teh snovi ne prebavi, potem izračunana kalorična vrednost živil morda ni natančna," pravi David Baer, raziskovalec in fiziolog iz Službe za raziskave v kmetijstvu, ki deluje v okviru ameriškega ministrstva za kmetijstvo.

image
Profimedia Dobrodošli so v pecivu.

Surovi in praženi

Da bi preverili, ali njihova domneva drži, so Baer in njegovi kolegi 18 ljudi prosili, naj vsak dan pojedo obrok s surovimi mandlji ali brez njih ter jim vsak dan prinesejo vzorce svojega urina in blata. Te so nato analizirali in izračunali, da je kalorična vrednost mandljev približno 130 kalorij in ne 170, kot so bili prepričani do tedaj.

Leta 2016 so Baer in drugi raziskovalci nato preučili učinke obdelave živil. Ugotovili so, da s kuhanjem in mletjem sprožimo razpadanje celičnih sten v mandljih, s čimer sprostimo več kalorij za prebavo. Praženi mandlji vsebujejo torej občutno več kalorij za prebavo kot surovi. Ko so mandlje zmleli v mandljevo maslo, jih je telo prebavilo skorajda v celoti, zato je bila njihova kalorična vrednost tedaj najvišja.

image
Profimedia Oreščki so vir zdravja in dobrega počutja.

Druga študija je pokazala, da imajo surovi mandlji še nižjo kalorično vrednost, kot je pokazala prva študija. Baer je razliko pripisal različni sestavi mandljev samih in dejstvu, da ljudje različno prebavljajo določena živila. "Malo verjetno je, da dobimo isto vrednost vsakič, ko izvedemo eksperiment," pravi Baer.

Študija z mandlji, ki so jo financirali ameriško ministrstvo za kmetijstvo in proizvajalci oreškov, med drugim Almond Board of California, je ena od mnogih raziskav o prebavljivosti oreškov. Študijo, v okviru katere so Baer in njegovi kolegi ugotovili, da vsebujejo oreški manj kalorij, kot so mislili do tedaj, je financirala organizacija Global Cashew Council.

Baer je kljub svojim ugotovitvam prepričan, da je ocenjena kalorična vrednost večine drugih živil precej natančna. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) podjetjem sicer dopušča, da uporabljajo različne metode za ugotavljanje kalorične vrednosti svojih proizvodov, vendar je lahko njihova prava kalorična vrednost največ 20 odstotkov višja od tiste, ki je navedena na njihovi etiketi.

Kaj pa bonboni?

Izvedenci za zdravje opozarjajo, da so podatki o kalorični vrednosti živil, navedeni na njihovi embalaži, še vedno pomembni, saj so v veliko pomoč ljudem, ki se trudijo ohraniti zdravo telesno težo. Še bolj pomembno pa je, da smo pozorni na svoj celotni način prehranjevanja in se ne ukvarjamo preveč z majhnimi razlikami v kalorični vrednosti živil.

"Te ne vplivajo na to, ali bo nekdo uspešen ali neuspešen pri obvladovanju svoje telesne teže," meni dr. Elizabeth Mayer-Davis, raziskovalka in nutricionistka z Univerze v Severni Karolini. Dr. Mayer-Davisova poudarja, da kljub ugotovitvam najnovejših študij o pravilni kalorični vrednosti oreškov še naprej priporoča, naj bodo ti del vsakega zdravega jedilnika. Po njenih besedah je pomembneje posvetiti pozornost temu, kako so pripravljeni in ali so jim bila na primer dodana sladila.

Oreški ostajajo del zdravega jedilnika, kalorije gor ali dol

Daniel Lubetzky, ustanovitelj podjetja Kind, je izrazil upanje, da bodo izsledki teh študij prispevali k odpravi predsodkov pri tistih, ki oreške neradi jedo prav zaradi njihove visoke kalorične vrednosti.

Na podlagi najnovejših ugotovitev bo lahko zdaj podjetje kalorično vrednost svoje najbolj priljubljene ploščice z mandlji znižalo z 200 kalorij na 180, kar utegne vplivati na odločitev potrošnikov, ali jo bodo kupili. Podjetje Mars, ki je leta 2017 kupilo manjšinski delež v družbi Kind, je sporočilo, da ne namerava spreminjati podatkov o kalorični vrednosti na etiketah svojih bonbonov M&M, ki vsebujejo mandlje, poroča časnik Los Angeles Times. 

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku