Raziskava o jagodnih jogurtih: V enem lončku več kot 7 kock sladkorja

M.R., 11.9.2018
Profimedia

Jagodni jogurt obravnavajte kot sladico in ga zaužijte zgolj občasno, svetuje Zveza potrošnikov Slovenije.

"Na embalaži polno jagod, v lončku jagodnega jogurta pa je lahko na koncu ena sama. A če je jagod malo, je sladkorja veliko več – celo do 29 gramov (več kot 7 kock) v enem samem lončku," je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) napisala uvodoma ob predstavitvi izsledkov tržnega pregleda jagodnih jogurtov na slovenskem trgu. 

Pri tem ZPS dodaja, da je zaskrbljujoče dejstvo, da ima več kot polovica izdelkov več sladkorja kot pred leti. Pri tem opozarjajo, da je treba jagodni jogurt obravnavati kot sladico in je lahko kot takšen zgolj občasno na jedilniku. 

Dogaja pa se tudi, da le s pogledom na embalažo potrošnik brez branja označb hitro izbere izdelek, ki s prehranskega vidika ni najbolj priporočljiv. Zato so v tržni pregled vzeli 21 izdelkov različnih blagovnih znamk in preverili, koliko jagod zares vsebujejo ter kaj se poleg jogurta in jagod še skriva v lončkih. 

Koliko sadja oziroma sadne kaše je v izdelku, piše med navedenimi sestavinami, a ZPS pravi, da je včasih to informacijo težko razbrati. Količina jagodne kaše je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek jagod, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka v jogurtu. Sadni pripravek pa poleg jagod vsebuje še druge sestavine (na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok …). 

"Sadni pripravek naredijo tako, da jagode in preostale sestavine zmešajo v bolj ali manj homogeno zmes, ki ima lahko večje ali manjše koščke jagod, in jo nato pasterizirajo. Če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka (podatek o odstotku jagod v sadnem pripravku), lahko izračunamo, koliko jagodne kaše vsebuje jogurt," pojasnjuje Nika Kremić iz ZPS. 

Prof. dr. Igor Pravst z Instituta za nutricionistiko pa pravi, da je sladkor najbolj problematično hranilo v sadnih jogurtih, pri čemer rezultati raziskav kažejo, da na potrošnikov izbor sadnih jogurtov vpliva vrsta dejavnikov, ki pa niso nujno povezani s hranilno sestavo živila. Poudaril je, da trenutno dostopni podatki raziskave vnosa sladkorja med prebivalci nakazujejo, da so količine zaužitega sladkorja precej višje od priporočenih. "Med pomembne vire sladkorja poleg pijač in slaščic uvrščamo tudi sadne jogurte," opozarja. 

Jagodni jogurti, ki so bili vključeni v raziskavo, vsebujejo od 10,5 do 16 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. A ker lonček vsebuje 140 do 250 gramov jogurta, posameznik pa navadno poje celoten lonček, pri tem zaužije od 15,8 do 28,6 grama sladkorja. Pri tem Kremićeva opozarja, da več kot polovica primerjanih izdelkov vsebuje več sladkorja, kot pa ga je pred štirimi leti. 

image
Zveza Potrošnikov Slovenije Primerjava vsebnosti sladkorja v jagodnih jogurtih.

Tisti, ki želijo jagodni jogurt brez aditivov in arom, velike izbire nimajo. Le izdelek Mu Natur bi lahko ustrezal tem zahtevam, ugotavlja ZPS. A ta izdelek vsebuje 13,9 grama sladkorja na 100 gramov izdelka iz zgoščenih sadnih sokov in sadnih kaš. "A če želimo izdelek brez dodanih aditivov ter arom, moramo biti pripravljeni, da bomo potem dobili bledo rožnat jogurt z blagim okusom po jagodi. Če se odpovemo še gostilom, se bo na vrhu jogurta izločila tudi sirotka," je poudarila Kremićeva. 

Pri petih jogurtih niso našli dodanih aditivov, so pa vsebovali arome, s katerimi proizvajalci poskušajo izboljšati vonj in okus izdelka. Med preostalimi dodanimi aditivi so najpogosteje uporabljena sredstva za zgostitev, ki dajejo jogurtu gosto in kremasto strukturo, in sredstva za uravnavanje kislosti, pet izdelkov pa je vsebovalo tudi barvila. 

Sadni jogurt raje pripravite sami

Navadni jogurt je odlično živilo, hranljivo in lahko, ki je zelo primerno za vključitev v vsakodnevno uravnoteženo prehrano. Če se vam zdi preveč "dolgočasen", ga lahko hitro spremenite v sadnega tako, da mu dodate na koščke narezano sveže sezonsko sadje. Če mu boste dodali še oreščke ali semena, boste dobili s hranili bogat in nasiten obrok, primeren za zajtrk ali večerjo.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku