Raziskujemo Slovenijo: Namigi za potepanje po Primorski

NR, 19.7.2020
Www.slovenia.info

Primorska združuje čudesa kraškega sveta in okus po tradicionalni morski soli, izvirni kulinariki z oljčnim oljem in divjimi rastlinami ter po svetovno znanih vinih.

Ko se tam nekje pri Lomu začnemo bližati Postojni, se nam zdi, da v zraku že slutimo vonj po morju. Pa vendar je med nami in obalo še tisti del Slovenije, ki skriva pod zemljo čudesa kraškega sveta, nad njo pa starodavne terase sadovnjakov, slivovih dreves in jablan. Naposled pa le dosežemo primorska mesta, ki se kopajo v soncu. Nekaj namigov za potepanje po Primorski smo zbrali na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije.

Med kapniki in človeškimi ribicami

Kras je seveda najbolj znan po Postojnski jami ter Predjamskem gradu in Škocjanskih jamah, ki so tudi na zemljevidu Unesca. Nekoliko manj oblegani sta Križna jama, po kateri se lahko v spremstvu vodnika popeljete s čolnom, in Vilenica, najstarejša turistična jama v Evropi. Pa vendar ne smemo prezreti drugih kraških pojavov, denimo Cerkniškega jezera, ki v suhem delu leta izgine, pa vrtač in udornih dolin, ki jih lahko raziščete s kolesom. Skrivnosti Krasa boste najlaže odkrili, če obiščete Živi muzej krasa in Krajinski park Dolina Glinščice, Ekomuzej Pivških presihajočih jezer ter številne kraške vasice in objekte s srednjeveškim čarom, kot so Štanjel, Predjama, Prem in grad Snežnik.

image
Www.slovenia.info Pogled iz zraka na Mesečev zaliv v Krajinskem parku Strunjan

Pohodne poti po Krasu

Štanjel je srednjeveško naselje z ozkimi uličicami in gradom. Svoj pečat mu je v času svojega županovanja dal znani slovenski arhitekt Maks Fabiani. V Galeriji Lojzeta Spacala na gradu lahko občudujete grafike enega najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev. Romantiki lahko uživate na sprehodu po Ferrarijevem vrtu in Fabianijevi pešpoti do Kobdilja. Od Krasa proti morju pa vodi še več pohodniških poti: Via Alpina, Via Dinarica in Alpe Adria Trail. Izberite svojo pohodno pot in se podajte na popotovanje od starodavnih gozdov do kamnitih pečin Jadranskega morja ter uživajte v pogledih z najvišjih kraških vrhov. Med potjo se boste okrepčali na kateri od turističnih kmetij, ki so urejene v tipičnih podeželskih domačijah. Doživite neposreden stik s kraškim podeželjem in okusite pristne dobrote lokalne kuhinje.

image
Www.slovenia.info Kraške specialitete

Pestro istrsko zaledje

Preden se boste spustili k morju, si lahko ogledate še grad Socerb ali preizkusite moč svojih rok v plezališču na Kraškem robu, ki ponuja več kot polovico plezalnih smeri različnih zahtevnostnih stopenj v Sloveniji. Najbolj priljubljena med plezalci je stena v Ospu, najstarejši slovenski vasi. Številne smeri boste našli tudi v Črnem Kalu in Črnotičah. Obiščite mimogrede še istrsko vasico Hrastovlje s cerkvico iz 12. stoletja, ki slovi po freski Mrtvaški ples. Oglejte si galerijo istrskega umetnika Jožeta Pohlena in zbirko vojaške opreme, orožja in starih predmetov Gorazda Pohlena. Ustavite se v Parku istrskih avtohtonih rastlin in živali. Privoščite si pristne okuse zelenega istrskega podeželja.

image
Www.slovenia.info S Trstelja proti morju

S soncem obsijana mesta

In že ste na Obali. Od Debelega rtiča do Sečoveljskih solin je resda zgolj 42 kilometrov, a pet obalnih mest skupaj z zaledjem ponuja številna nova odkritja. V Ankaranu se lahko sprehodite med oljčniki in vinogradi in se spustite z vrha ankaranskega polotoka do klifa, ki se na Debelem rtiču strmo spušča v morje. Prepadne stene klifa so visoke od 12 do 21 metrov. V Ankaranu pa je tudi začetek Slovenske planinske poti, ki vodi preko kraškega sveta do Julijskih Alp, preko Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp do Pohorja in Maribora.

Koper je mesto stoterih sonc, ki krasijo srednjeveške benečanske palače. Sonce greje laguno Škocjanskega zatoka, ki je največje polslano močvirje v Sloveniji. Razteza se na 122 hektarjih površine in se ponaša s kar 245 vrstami ptic. S kolesom raziščite slikovite vasice dežele refoška v zaledju Kopra, kot so Marezige, Montinjan, Lopar, Popetre, Boršt, Truške in Sv. Anton, ter uživajte v čudovitih razgledih ali se ustavite v kateri od vinskih kleti.

image
Www.slovenia.info Pogled na Izolo

Izola vabi na sprehode po očarljivih ulicah mesta in na vodne aktivnosti na raznolikih plažah, do katerih se lahko peljete s supom. V bližini Arheološkega parka Simonov zaliv lahko odkrivate potopljene skrivnosti rimskega časa, med Izolo in Koprom pa obujate spomine na leto 1944, ko je tam potonila tedaj največja čezoceanska potniška ladja Rex. Strunjanski klif ponuja pristen stik z naravo, zeleno izolsko zaledje pa slovi po vinogradništvu in oljkarstvu. Od mesta do mesta se lahko sprehodite ali s kolesom zapeljete po Porečanki ali Parenzani, progi stare ozkotirne železnice, ki je med najbolj priljubljenimi kolesarskimi destinacijami v Evropi. Čudovite panorame in vedute ob poti, med drugim tudi Strunjanske in Sečoveljske soline, bodo nagrada za vaš kolesarski trud. Med enimi in drugimi solinami pa ležita zasanjani Piran in svetovljanski Portorož.

image
Www.slovenia.info Pogled na Tartinijev trg v Piranu z mestnega obzidja
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku