(RECEPT) Martinova gos s kostanjem

seniorji.info, 8.11.2019
Profimedia

Za goskin nadev uporabite olupljeni kostanj in suhe jabolčne krhlje. Za prilogo k martinovi pojedini pa predlagamo dušeno rdeče zelje z brusnicami. Preverite recepta!

Za pripravo potrebujemo:

1 gos

100 g olupljenega surovega kostanja

60 g suhih jabolčnih krhljev

200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)

sol

1 žlica moke

mlado rdeče vino

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo. Gos očistimo, solimo zunaj in znotraj, trebušno votlino pa nadevamo z jabolčnimi krhlji in kostanji, da surove kostanje laže olupimo, jih zarežemo in za nekaj minut postavimo v zelo vročo pečico. Bedra privežemo tako, da zapremo odprtino, in gos postavimo v pekač. Obložimo jo z narezano zelenjavo in prilijemo 5 dl vode. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 170 °C in jo med stalnim polivanjem s sokom, ki se izloča med peko, pečemo še dve uri, da se zlato rumeno obarva.

Pečeno gos odstranimo iz pekača in jo postavimo na toplo. Iz tekočine v pekaču odstranimo maščobo in jo prihranimo. Preostalo tekočino na plošči štedilnika izparimo. Ko v pekaču ostane le maščoba, dodamo moko in jo porjavimo. Zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Omako precedimo, po želji ji dolijemo malo rdečega mladega vina in ga ponudimo k pečeni goski.

Namig:
Goski iz trebušne votline odstranimo kostanj in krhlje ter jo postavimo na velik pladenj. Obložimo jo z mlinci, rdečim dušenim zeljem, kostanji in jabolčnimi krhlji.
image
Profimedia K goski se prileže rdeče zelje.

PRILOGA

Dušeno rdeče zelje z brusnicami

Sestavine: 450 g rdečega zelja, 150 g olupljenega jabolka brez peščišča, 25 g masla, 1 žlica sladkorja, sol, 100 g sesekljane čebule, 1 strt strok česna, 2 žlici mošta ali vinskega kisa, ½ narezane pomaranče, sok 1 cele pomaranče, 6 strtih brinovih jagod, 4 nageljnove žbice (klinčki), ščepec mletega ingverja, ščepec naribanega muškatnega oreška, 150 g vloženih brusnic (ali brusničnega džema), mlado rdeče vino.

Priprava: Rdeče zelje narežemo na majhne ploščice, očiščeno jabolko narežemo na koščke. Na maslu svetlo karameliziramo sladkor, dodamo sesekljano čebulo, narezano jabolko in narezano zelje. Pražimo nekaj minut, nato dodamo vse preostale sestavine, razen brusnic, in pokrito dušimo približno 30 minut. Občasno premešamo in po potrebi dolivamo vodo. Ko je zelje mehko, še malo začinimo, primešamo brusnice in ponudimo.

Ponudite prilogo k pečeni goski in vse skupaj poplaknite s kozarcem rdečega mladega vina. Pa dober tek!

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku