(RECEPT) Piščanec na žaru po indijsko

Zora Štok, 12.7.2020
Profimedia

Tako pripravljen piščanec je samo ena od številnih možnosti, ki jih za pripravo perutnine pozna neizčrpna indijska kulinarična zakladnica.

Potrebujemo:

6 celih piščančjih beder

6 strokov česna

2 jušni žlici naribanega svežega ingverja

po 2 mali žlički mletega kumina, kardamoma in koriandra

po pol male žličke mletega cimeta, janeža in klinčkov

1 zvrhana mala žlička soli

po 1 zvrhana mala žlička grobo mletega črnega in rdečega popra

1 žlička mešanice garam masala

2 dl čvrstega jogurta

1 jušna žlica belega kisa

4 do 5 žlic prečiščenega masla (ghee)

Bedra raztegnemo tako, da sklep med zgornjim in spodnjim delom popusti, potem pa v del, kjer je meso bolj debelo, večkrat zarežemo.

V večji posodi zmešamo česen, ingver, kis, garam masalo in sol. S polovico zmesi natremo meso, začimbe namažemo tudi pod kožo in v zareze, potem damo meso za 20 minut v hladilnik. V ostanek začimbne mešanice dodamo jogurt in vse ostale začimbe, premešamo, damo v skledo še meso in temeljito premešamo, da je meso z vseh strani obdano z začimbami. Naj se marinira vsaj šest ur, lahko pa tudi čez noč.

Dve uri preden nameravamo meso peči, ga vzamemo iz hladilnika. Če bomo bedra pekli na plinskem žaru ali žaru na oglje, jih pečemo na indirektni vročini, torej ne neposredno nad žerjavico ali ognjem. Nad direktni ogenj jih damo dve minuti preden so pečena, da koža lepo porjavi in se zapeče. Če bomo meso pekli v pečici, pekač obložimo s papirjem za peko in ga damo za 15 minut v vročo pečico (pod žar ali na najvišjo možno temperaturo). Potem na papir položimo začinjena bedra in vsako premažemo z zmehčanim maslom ter pečemo 25 do 30 minut. Vmes večkrat premažemo z maslom, ki med peko odteka na dno pekača. Postrežemo s kruhom naan, na krožnik damo tudi rezine limete.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku