RECEPT: Pripravite si slastno joto

Urška Kereži, 4.1.2019
Profimedia

Ime jóta izhaja iz furlanske besede jote, ta pa iz galske besede za juho - iutta. Osnovne sestavine so fižol, krompir, kislo zelje, suho svinjsko meso in začimbe (česen, lovorjev list, sol ter poper).

Za pripravo potrebujemo (za 4 osebe):

- 500 g kislega zelja

- 200 g krompirja

- 300 g rjavega fižola

- 1 žlička soli

- 2 lovorjeva lista

- 5 zrn črnega popra

- 20 g moke

- 1 čebula

- 3 stroki česna

- 2 klobasi

Priprava:

Fižol preberemo, speremo pod tekočo vodo, stresemo v skledo in zalijemo s hladno vodo, da sega vsaj štiri prste nad fižolom. Zrna, ki se ne potopijo, polovimo in zavržemo, ostala namakamo vsaj 8 ur, najbolje čez noč.

Naslednji dan fižol najprej 15 minut kuhamo v vodi, v kateri se je namakal, nato vodo zamenjamo in kuhamo še 30 minut. Fižol mora ostati malo trši, saj ga kasneje dodamo še v joto in se ne sme prekuhati. Solimo ga šele, ko je kuhan.

V kozico stresemo kislo zelje, dodamo lovorjev list, sol in nekaj zrn črnega popra. Prilijemo z vodo in okvirno kuhamo 50 minut, nato ga odcedimo, pet žlic tekočine prihranimo. Olupimo, operemo in na manjše koščke narežemo krompir, stresemo v kozico, zalijemo s hladno vodo, solimo in kuhamo 15 minut, nato odcedimo.

V večji lonec stresemo kuhan fižol z vodo in dodamo odcejen krompir ter kislo zelje s prihranjeno tekočino. Po potrebi dosolimo in kuhamo še deset minut. V kozici zavremo vodo za klobaso, ki jo kuhamo 15 minut. Po želji jo prebodemo, da iz nje izteče tekočina, in jo zrežemo na kolobarje. Olupimo ter sesekljamo čebulo in česen, popražimo, potresemo z moko, dodamo klobaso ter dobro premešamo skupaj z joto. Postrežemo.

image
Profimedia
Ime jóta izhaja iz furlanske besede jote, ta pa iz galske besede za juho - iutta. Osnovne sestavine so fižol, krompir, kislo zelje, suho svinjsko meso in začimbe (česen, lovorjev list, sol ter poper). Furlanska različica namesto kislega zelja uporablja repo (brovado), namesto prekajenega mesa pa kožarico. Po prvi svetovni vojni se je na Tržaškem udomačila še brezmesna različica, verjetno zaradi pomanjkanja mesa v vojnem času.

Dodatni nasveti

Če naredimo joto brez klobase, lahko zraven ponudimo ocvirke. Kislo zelje lahko nadomestimo s kislo repo, priležeta se tudi žlica kisle smetane in ščepec kumine. Če je jota pregosta, jo zalijemo z navadno vodo ali vodo, v kateri se je kuhala klobasa oziroma zelje.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku