Domača lekarna: Bela omela

seniorji.info, Simona Golob Polič, 8.12.2018
Profimedia

Belo omelo so v zdravilne namene uporabljali že v 5. stoletju pred našim štetjem. Njene zdravilne učinke priznava tudi uradna medicina.

Gre za eno najbolj raziskanih naravnih zdravil. Mogoče jo je uporabljati v obliki čaja, praška, tinkture, soka, vina, kreme, kopeli.

image
Profimedia

Je najboljše sredstvo za krepitev srca in krvnega obtoka, pomaga tudi pri hudih motnjah v krvnem obtoku. Omela vsebuje snovi, ki uravnavajo delovanje našega telesa, zato niža visok pritisk in viša nizkega, tako se nemirno srce umiri in okrepi. Pomaga tudi pri vseh drugih težavah s krvnim tlakom, kot so na primer nenaden pritisk krvi v glavo, omotice, motnje vida, šumenje v ušesih. Obenem bela omela preprečuje okvare srca, motnje srčnega ritma, hude motnje v krvnem obtoku, visok pritisk, upehanost, omotičnost, izgubo energijskega zagona. Nujno jo potrebujemo v časovnih stiskah, v katerih se znajdemo zaradi hitrega življenjskega ritma in preobremenjenosti.

Sok
Sveži sok iz omele pripravimo tako, da omelo operemo, in ko je še vlažna, iz nje s sokovnikom iztisnemo sok. Na dan vzamemo dve do štiri čajne žličke soka z nekaj vode, zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem. Pijejo naj ga ženske, ki imajo težave z zanositvijo zaradi motenj v delovanju maternice, zaradi tumorjev in krvavitev iz maternice. Kapljice lahko dobimo v lekarni in si prihranimo zamudno pripravo.

Krepi imunski sistem in preprečuje nastajanje tumorjev. Velja za eno izmed najboljših zdravil pri vseh boleznih, ki so posledica premočnega delovanja ščitnice. Pomaga pri epilepsiji, astmi, pri napadih kašlja, nervozi, sprošča živčevje. Bela omela dobro vpliva na vse žleze, zato odlično pomaga pri telesni presnovi. Zvišuje dejavnost žlez v prebavilih, s tem se odpravljajo kronična zaprtja in vse težave, povezane z zaprtjem, napenjanje, neugodje, tiščanje. Obenem vpliva na izločanje žolča in delovanje trebušne slinavke, da še sladkorna bolezen izgubi svoj izvor.

Tinktura
Sveže lističe bele omele potolčemo, napolnimo steklenico do dveh tretjin z narezanim svežim zeliščem in prelijemo s 50% domačim žganjem. Steklenico večkrat pretresemo, po treh tednih precedimo in shranimo.
Lahko pa naredimo tinkturo iz suhega zelišča, v tem primeru vzamemo 10 g posušene bele omele, jo namočimo za tri tedne v 1 dl žganja, precedimo in hranimo na temnem, hladnem prostoru. Jemljemo 15 kapljic tinkture, to je enakovredno eni skodelici čaja.

Seveda jo moramo uživati dlje časa, zato je primerna kura, ki traja pol leta, prav tako takšna kura pomaga pri hormonskih neravnovesjih. Pijemo dve skodelici čaja na dan, zjutraj in zvečer.

Omela pomaga pri bolezni poapnenja žil, priporočajo jo po kapi. Avstrijska zeliščarica Maria Treben priporoča po srčnih kapeh kuro, in sicer pijemo šest tednov dnevno tri skodelice čaja, tri tedne po dve skodelici čaja in dva tedna po eno skodelico čaja na dan - prvo pred zajtrkom in po njem, drugo pred kosilom in po njem ter tretjo pred večerjo in po njej, vedno pol skodelice.

Omela pomaga pri težavah v meni, kot so navali krvi v glavo, močno bitje srca, občutki strahu, pomanjkanje energije, utrujenost in težko dihanje. Čaj je treba piti daljše obdobje. Omela uravnava tudi mesečno perilo, beli tok, odpravlja bule, tumorje, krvavitve in bolečine iz maternice.

Čaj
Čaj pripravimo samo s hladnim namakanjem! S segrevanjem se zmanjšuje njegova zdravilnost. Zvrhano čajno žličko bele omele namočimo v četrt litra vode čez noč, počakamo deset ur, zjutraj ga precedimo in rahlo pogrejemo. Na dan lahko spijemo največ tri skodelice čaja. Pijemo nesladkanega, po požirkih.
Bela omela se pogosto uporablja tudi v čajnih mešanicah. Če jo uporabljamo z drugimi rastlinami, jo hladno namočimo in nato primešamo poparku drugih zelišč. V mešanici z glogom in njivsko preslico pomaga pri težavah s povišanim krvnim tlakom in pri poapnenju žil.
Mešanica iz bele omele, njivske preslice in plešca pomaga pri odpravljanju notranjih krvavitev, pa naj izhajajo bodisi iz pljuč, maternice ali nosu.
Mešanico čaja za krepitev srca pripravimo iz bele omele, gloga, šentjanževke in melise.

Bela omela se uporablja tudi kot zaščita in obramba pred rakom. Ima lastnost, da zavira razvoj razsevkov.

V nekaterih državah, v Avstriji, Nemčiji, Švici, Norveški, Latviji, obstajajo tekoči pripravki v obliki injekcij, ki vsebujejo ekstrakte bele omele in se uporabljajo kot zdravilo pri zdravljenju raka. Pri nas niso na voljo.

Homeopatsko se uporablja bela omela ob vrtoglavicah, aritmijah, pri težavah z visokim ali nizkim pritiskom in ob obrabi sklepov.

Tako kot pri vseh zeliščih moramo tudi pri uporabi bele omele biti previdni, uporaba se odsvetuje otrokom, mlajšim od dvanajst let, nosečnicam, doječim materam in ostarelim ljudem.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku