Rekreativni kolesarji, poskrbite za redno vzdrževanje kolesa!

Žana Vertačnik, 9.5.2019
Profimedia

To so bistvene stvari, za katere morajo poskrbeti rekreativni kolesarji, preden v novi sezoni prvič sedejo na kolo. 

Ob prehodu v toplejši del leta se mnogi rekreativni kolesarji spet podajo v šport. Ostati v stiku s športom pozimi in biti v dobri kondicijski pripravljenosti je tisto, kar kot najpomembnejše vidi nekdanji trener in kolesar Robert Kordež. "Dobro je poznati samega sebe in svoje sposobnosti, preden se podaš v to," je prepričan Kordež. Tudi učitelj kolesarjenja mlajših selekcij v Kolesarskem klubu Ravne Primož Gams vidi zavedanje lastnih meja kot osnovo, tudi pri pripravi na daljše tekmovalne preizkušnje. "Kolesar naj že kak mesec prej preizkusi s tretjino dolžine in potem to stopnjuje. Naj se ne gre preizkušat na dirko, ampak kaj podobnega izkusi že prej sam," poudarja Gams. Na področju fizične pripravljenosti kot pomembne vidi vaje za krepitev mišic: "Ni treba veliko, to je lahko že samo raztegovanje, 15 minut na dan." Gams pravi, da je dobro za začetek izbrati teren v bližini svojega kraja. "Lahko greš po okoliških cestah, se sprva držiš nižje in nato nadaljuješ z vzponi," svetuje začetnikom.

image
Osebni arhiv Primoža Gamsa Primož Gams, učitelj kolesarjenja v Kolesarskem klubu Ravne na Koroškem.

Prve nasvete, zlasti glede tehničnih stvari, kolesarji navadno prejmejo že pri prodajalcu kolesarske opreme. Janez Jamnik iz trgovine Enduro nam je povedal, da je bistveno vprašanje pri izbiri primernega kolesa, kje se stranka namerava voziti - po cesti ali gozdu. Kar je neizogibno in najpomembneje pred začetkom vsake sezone, pa je po njegovih besedah priprava kolesa na uporabo: "Gume ne smejo biti stare in razpokane. Ker take nimajo nobenega oprijema, sploh na kamenju in koreninah, najbolj pa se to pozna na mokrem terenu." Poleg pnevmatik, ki jih je, kakor pravi Jamnik, dobro menjati vsaj na dve leti, so pomembne še zavore: "Večinoma imajo zdaj nova kolesa hidravlične zavore in vsaj na dve leti je treba menjati še olje v zavornem sistemu." Redno servisiranje kolesa je ključno, a je tudi med sezono treba biti pozoren, pravi Jamnik. "Redno je treba preverjati tlak v pnevmatikah in mazati verigo," opozarja.

Opaža porast uporabe čelade, kar je spodbudno. V dneh, ko bodo na kolo ponovno sedli številni ljubitelji tega športa, pa Jamnik še opozarja, da je rednih servisiranj občutno premalo. "Nekateri mislijo, da če kolo stane pet tisoč evrov, ga ni treba vzdrževati toliko kot tiste cenejše, a to ni res," je kritičen do zmotnega prepričanja.

Rekreativni kolesarji se bodo v soboto, 22. junija, dopoldne že 41. podali na turistično kolesarjenje na 147, 72, 50 in 30 kilometrov dolgih progah okoli Pohorja. Vsak udeleženec maratona bo ob prevzemu startne številke prejel kolesarski dres, vrečko z darili sponzorjev, spominsko medaljo in topel obrok s pijačo. Poskrbljeno bo tudi za pester spremljevalni in animacijski program za vse generacije. Več informacij najdete na www.okolipohorja.si. Ne zamudite časa za predprijave z ugodno ceno startnin!

 

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku