Sedenje in bolezni: Med sedenjem telo dobesedno ugasne

nr, 3.9.2018
Profimedia

Nekateri ljudje, starejši od 65 let, sede ali leže preživijo več kot deset ur dnevno, zaradi česar se uvrščajo v starostno skupino, ki največ sedi. Da bi zmanjšali zdravstvena tveganja, ki so posledica neaktivnosti, bi morali telovaditi vsaj 150 minut na teden in se bolj oddaljiti od stola, kavča in postelje. Spanje pri izračunih ni bilo upoštevano.

Študije so predolgo sedenje povezale s čezmerno težo in debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2, nekaterimi vrstami raka in prezgodnjo smrtjo. Dolgotrajno sedenje upočasnjuje metabolizem, kar vpliva tudi na sposobnost telesa za uravnavanje sladkorja v krvi, krvnega tlaka in razgradnjo telesnih maščob. Številni odrasli v razvitem svetu preživijo v sedečem ali ležečem položaju več kot sedem ur dnevno. Ta čas s starostjo še narašča in pogosto preseže tudi deset ur. V ta izračun so bile vključene aktivnosti, kot so gledanje televizije, sedenje za računalnikom, branje, opravljanje domačih nalog in potovanje z avtom, avtobusom ali vlakom. Spanje pri izračunu ni bilo upoštevano.

Več gibanja, manj sedenja

Strokovnjaki, ki so sodelovali pri pripravi poročila Postanite aktivni, ostanite aktivni, priporočajo, naj dolga obdobja sedenja prekinemo z nekajminutnimi aktivnostmi. Vodilni britanski strokovnjaki pod vodstvom profesorja Stuarta Biddla so preučili dokaze o negativnem vplivu sedenja in priporočili, naj med sedenjem vsakih 30 minut naredimo kratek aktivni odmor. Zdaj še ni dovolj dokazov, na podlagi katerih bi lahko določili še zdravo "dnevno dozo" sedenja. Kljub temu so nekatere države, kot so Avstralija, ZDA in Finska, že izdale priporočila o omejitvi gledanja televizije in sedenja za računalnikom za otroke na uro ali dve na dan. Novejše raziskave pa kažejo, da lahko vsaj 60-minutna dnevna aktivnost izniči negativne učinke pretiranega sedenja čez dan.

Vozniki avtobusov in astronavti

Povezavo med boleznimi in sedenjem so odkrili v petdesetih letih minulega stoletja, ko so ugotovili, da je verjetnost srčnega infarkta pri voznikih londonskih avtobusov dvakrat večja kot pri sprevodnikih. V zadnjih letih pa smo zaradi sedečega življenjskega sloga priča množici raziskav o boleznih, ki jih povzroča sedenje.

Predolgo sedenje upočasnjuje metabolizem, ki uravnava krvni sladkor, krvni tlak in presnovo maščob ter povzroča šibkejše mišice in kosti. "Med sedenjem in zmanjšano mišično aktivnostjo se naše telo praktično ugasne," je razložil profesor Biddle. Raziskave, ki so jih v zgodnjih sedemdesetih letih opravljali med astronavti, kažejo, da se med življenjem v breztežnostnem prostoru pospešita izguba mišične in kostne mase ter staranje. "Dolgotrajno sedenje naj bi imelo podoben, le manj izrazit vpliv, kot ga ima breztežnost na astronavte," je še razložil prof. Biddle.

Nasveti za odrasle in starostnike

Odrasli, stari od 19 do 64 let, naj čim manj sedijo, tako v službi kot v avtobusu in doma.

Nasveti, kako skrajšati čas sedenja:

• v vlaku ali avtobusu stojte;

• namesto vožnje z dvigalom izberite hojo po stopnicah;

• nastavite opomnik za aktivne odmore med delom (vsake pol ure);

• računalnik dvignite na tako višino, da lahko delate tudi stoje;

• med telefoniranjem stojte ali se sprehajajte;

• med vsakim premorom za kavo ali čaj se tudi sprehodite;

• sprehodite se do sodelavca, namesto da mu pošljete e-mail ali ga pokličete;

• nekaj časa pred televizijo zamenjajte za bolj aktivne naloge in hobije.

Nekateri ljudje, starejši od 65 let, sede ali leže preživijo več kot deset ur dnevno, zaradi česar se uvrščajo v starostno skupino, ki največ sedi. "To lahko delno pripišemo zmanjšani funkcionalnosti ali slabemu zdravju, a tudi družba od starostnikov pričakuje, da se bodo upočasnili in več počivali," trdi profesor Biddle.

Starostniki bi morali dolga obdobja sedenja zmanjšati na minimum.
"Sedenje je treba prekiniti. Veliko časa sedenja pred televizijo bi morali prekiniti z aktivnostmi, ki vključujejo gibanje, in čim več časa preživeti na nogah. Poskušajte piti kavo stoje ali stoje napisati pismo. Tudi Ernest Hemingway je romane pisal stoje." 

Priporočen čas sedenja še ni določen
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku