Seniorji kuhajo štajersko kislo žüpo

Filip Matko Ficko, 27.9.2018
Filip Matko Ficko

Ob vsakoletni organizaciji prireditev »Praznik traminca in dvig klopotca na Kapelskem Vrhu«, ki ga pripravljata tamkajšnjo Turistično društvo Klopotec (predsednica Urška Lukovnjak) ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina (predsednik Danilo Rihtarič) organizatorji ne pozabijo na ponudbo tradicionalnih domačih jedi. In k tem vsekakor sodi tudi štajerska kisla žüpa.

Po starem domačem in preizkušenem receptu v kotlu pri vinogradniškem domu na Kapelskem Vrhu kuhajo štajersko kislo žüpo trije seniorji: Marta Tišler in Janko Bračko pod vodstvom Feliksa Rantaše. Za slednjega zapišimo še, da je tudi skrbnik klopotca na Kapelskem Vrhu in ima ob vsakoletnem praznovanju še posebno zadolžitev pri postavitvi klopotca. Ker se dvig klopotca »odvija« popoldne, je dopoldne vsekakor čas, da se skuha odlična štajerska kisla žüpa. To jim vedno uspe in ob tem trojica kuharjev prisega, da morajo v juhi vsekakor biti tudi »kosmate bremze« (svinjske nogice).

image
Filip Matko Ficko Seniorji kuhajo štajersko kislo žüpo.
 

K štajerski kisli žüpi se vsekakor »prileže« kozarček domačega traminca, katerega poizkušnjo istočasno ponujajo člani Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, kajti vsako leto pripravijo ter izvedejo ocenjevanje in razstavo tramincev (letos je bilo kar 29 vzorcev !), saj so Radgonsko-kapelske gorice eden izmed najprimernejših področij za gojenje te sorte grozdja.

Mi pa dodajmo, da je kotel za kuhanje štajerske kisle žüpe zadnja leta premajhen. Dokaz je v tem, da juhe zmanjka že pred osrednjo prireditvijo postavljanja klopotca. Ne samo, da si obiskovalci prireditve privoščijo to jed na kraju dogodka, nekateri si jo odnesejo tudi domov, ko ta dan ne kuhajo. In tako je bilo tudi letos na Kapelskem Vrhu, na praznični dan 15. avgusta.

image
Filip Matko Ficko Feliks Rantaša in Urška Lukovnjak.
 
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku