Seniorke in seniorji s fotoaparati

Filip Matko Ficko, 21.1.2019
FIlip Matko Ficko

Že tretje leto se pri Ljudski univerzi v Murski Soboti v okviru različnih programov Univerze za tretje življenjsko obdobje sestaja skupina seniork in seniorjev, ljubiteljev fotografiranja.

V samem začetku je bil nekakšen vodja skupine Stane Toplak iz Radencev, a je vodenje predal še bolj »zagnanemu« Jožetu Bratuša iz Murske Sobote.

image
FIlip Matko Ficko Kovačeva domačija v Nedelici (Občina Turnišče).
 

Tako se je v petek, 18. januarja, skupina trinajstih krožkarjev odpravila na ekskurzijo po Prekmurju in seveda so vsi imeli svoje fotoaparate oziroma kamere s seboj. V deževnem jutru (čeprav so vremenoslovci napovedovali sneg!) so se odpeljali do Nedelice v Občini Turnišče, kjer so obiskali tamkajšnjo Kovačevo domačijo, rojstno hišo narodnega heroja Štefana Kovača – Marka, ki je bil buditelj odpora proti okupatorjem v 2. svetovni vojni, a je že 18. oktobra 1941 padel pod madžarskimi streli v Gančanih. Vendar po zaslugi njegovega sina Štefana se danes obnovljeno Kovačevo domačijo ne doživlja kot mrtev in zaprašen muzej, ampak kot drugi dom. Mnogim se tam obudi topel spomin na stare čase in na lastno mladost, kot se je to zgodilo tokratnim udeležencem ekskurzije. Prav po domače prijazno jih je sprejela nečakinja Štefana Kovača mlajšega Antonija Gjerkeš.

V nadaljevanju popotovanja so si želeli ogledati Copekov mlin v zaselku Mačkovci, približno en kilometer od središča Občine Velika Polana, a žal naleteli na gradbeno zaporo, ker je v okolici mlina trenutno gradbišče. Je pa prisrčno bilo v Mali Polani na Sabolovi domačiji. Tam deluje rokodelski center Pomelaj in o njem, njegovi vlogi nekoč in danes, je podrobno vse razložila strokovna delavka Dragica Horvat. Videti je bilo moč številne in raznovrstne izdelke, pa tudi delavke v pletarski delavnici, kjer nastajajo rokodelski izdelki iz lokalno pridelanih vrbovih šib in ličja stare sorte koruze – trdinke.

image
FIlip Matko Ficko Sabolova domačija v Mali Polani (Občina Velika Polana).
 
image
FIlip Matko Ficko Znameniti cekar »Micka« iz delavnice »Pomelaj«.
 

Sledil je še ogled rojstne hiše Miška Kranjca v Veliki Polani, ki je danes morda najbolj znana po štorkljah (Evropska vas štorkelj!). Miško Kranjec (1908 – 1983) še vedno velja za najbolj znanega prekmurskega pisatelja, manj znan pa je njegov talent za slikanje ter ukvarjanje z glasbo. Njegov mlajši brat Naci Kranjec – Pajlin je bil pesnik, tudi partizan, a tragično leta 1945 umrl v koncentracijskem taborišču Dachau. V tej hiši je Miško Kranjec urejal in izdajal časopis Ljudska pravica, ki je izhajal kratko obdobje med obema vojnama.

image
FIlip Matko Ficko Spretni prsti pri delu s koruznim ličjem.
 

Po zaključku ekskurzije, na kateri so nastali neštevilni posnetki, je sledila skupna malica članic in članov fotokrožka v gostišču Gaj v Odrancih, v kratkem pa že lahko pričakujemo njihovo prvo skupinsko razstavo.

image
FIlip Matko Ficko Domačija pisatelja Miška Kranjca v Veliki Polani.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku