Si tudi vi želite nižji račun za elektriko?

Dušan Waldhütter, 4.3.2019
Telekom.de

Pri ZPS ponovno organizirajo kampanjo skupinskega nakupa električne energije in zemeljskega plina; k sodelovanju ste vabljeni vsi. Izgubiti nimate kaj, lahko le pridobite. Več ljudi se bo vključilo, bolj ugodno ceno bodo dosegli.

Gotovo vas bo najprej zanimalo še tole: ta hip se vam ni treba odločiti, morate pa si vzeti pet minut in izpolniti prijavo. In potem samo čakate na dobro ceno. "Vaše sodelovanje v kampanji je brezplačno in nezavezujoče. Več nas bo sodelovalo, boljša bodo naša pogajalska izhodišča, boljšo ponudbo si lahko obetamo in posledično večje prihranke," pravijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). K tretjemu skupinskemu nakupu energije, ki ga pripravljajo, so tako vabljeni vsi potrošniki, ki so gospodinjski odjemalci električne energije in/ali zemeljskega plina.

image
Telekom.de Veliko slovenskih gospodinjskih odjemalcev še nikoli ni zamenjalo dobavitelja električne energije, nekateri pa morda že dalj časa niste preverili, ali je ugodna ponudba izpred nekaj let res še vedno ugodna.

Je dovolj prostora za dosego dobre ponudbe?

V zadnjem obdobju se višajo cene električne energije tako za gospodinjske kot negospodinjske odjemalce. Konec leta 2018 in takoj v začetku leta 2019 so nekateri dobavitelji energije "posodobili" svoje redne cenike za gospodinjski odjem. Rezultat so višje tarife, po katerih plačujemo porabljeno energijo. Zvišanje tarif naj bi bilo nujno zaradi cen energije na veleprodajnih trgih, ki so se v preteklih obdobjih znatno zvišale. "Prav zato, ker so dobavitelji v rednih cenikih prevalili povišanje na pleča potrošnikov, smo prepričani, da je prostora za pridobitev dobre ponudbe v okviru skupinskega nakupa energije – dovolj. Kakšno ponudbo bomo dosegli, je odvisno od števila prijavljenih k sodelovanju. Več ko bo potrošnikov, ki bodo pred licitacijo izkazali interes za sodelovanje, bolj se bodo ponudniki energije potrudili, da ponudijo nižjo tarifo od konkurentov in zmagajo na licitaciji skupinskega nakupa," pozivajo pri ZPS.

image
Tit Košir

Zakaj zamenjati dobavitelja energije z ZPS?

Velik odziv potrošnikov na minulo akcijo dokazuje, da si potrošniki želijo tovrstnih skupinskih nakupov. V okviru kampanje in s podporo ZPS boste lahko (tudi tokrat) varno opravili zamenjavo dobavitelja, pravijo pri zvezi in obljubljajo, da bo pogodba za energijo, ki ste je lahko deležni:

- vsebovala na licitaciji dosežene tarife,

- sklenjena brez vezave in brez skritih stroškov,

- sklenjena z navzgor omejeno ceno za 12 mesecev,

in da vam bo dobavitelj pravočasno sporočil tudi ceno za prihodnje obdobje.

Druga kampanja je prihranila dober milijon evrov
Dobavitelja energije je v okviru naše druge kampanje Zamenjaj in Prihrani#2 zamenjalo več kot 13.200 gospodinjstev, sklenjenih pa je bilo več kot 15.700 pogodb, saj so potrošniki v posameznih gospodinjstvih zamenjali tako dobavitelja elektrike kot plina. Skupni prihranki tistih, ki so z ZPS zamenjali dobavitelja ali sprejeli zmagovalne tarife, dosežene na licitaciji, so znašali kar 1,2 milijona evrov.

Ne plačujte preveč!

Velik delež slovenskih gospodinjskih odjemalcev še nikoli ni zamenjal dobavitelja električne energije, nekateri pa morda že dalj časa niste preverili, ali je ugodna ponudba izpred nekaj let res še vedno ugodna. Morda po izteku akcijske cene plačujete ceno po rednem ceniku. Lojalnost se ne izplača vedno, ugotavljajo pri ZPS, kjer vsak mesec pregledajo ponudbe vseh dobaviteljev, ki so objavljene na njihovih spletnih straneh: cenike, splošne pogoje in pogodbe. Vse te informacije so vam dostopne na www.zps.si, kjer lahko že zdaj preverite, ali plačujete preveč. Če boste oddali prijavo k sodelovanju v skupinskem nakupu energije, boste prejeli tudi oceno svojega individualnega prihranka, ki ga lahko dosežete z zamenjavo dobavitelja z izbranim ponudnikom skupinskega nakupa. Odgovor, ali se zvestoba izplača ali plača, bo na dlani.

Delite informacijo o kampanji s prijatelji!
Tudi tokratni skupinski nakup je namenjen vsem slovenskim potrošnikom. Obvestite torej svoje prijatelje in znance - vse, ki jim želite dobro. Sodelovanje v kampanji je preprosto, brezplačno in nezavezujoče. Več bo sodelujočih, boljša bo dosežena cena.

Kako sodelovati

Če želite prejeti ponudbo skupinskega nakupa, že danes oddajte prijavo na spletnem naslovu www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si. Prijava k sodelovanju v skupinskem nakupu je namreč pogoj za sprejem ponudbe zmagovalne tarife dobavitelja energije, ki bo dosežena na licitaciji. Prijava je hitra in preprosta, sodelovanje pa brezplačno in nezavezujoče, poudarjajo pri ZPS. Ob prijavi vas bodo prosili tudi za podatke o porabi energije v vašem gospodinjstvu v preteklih dvanajstih mesecih, na podlagi katerih bodo za vas pripravili oceno prihrankov, ki jo boste prejeli hkrati s ponudbo, predvidoma v prvi polovici maja. Bolj točni bodo podatki o vaši pretekli porabi, bolj natančno oceno prihrankov boste prejeli. Če podatkov ne boste vpisali, bodo porabo ocenili na podlagi vaših podatkov o velikosti gospodinjstva in števila članov, kar pa lahko vpliva na izračun ocene prihranka. Če ne poznate pretekle porabe energije v vašem gospodinjstvu ali o njej niste prepričani, za podatek o porabi energije v preteklih dvanajstih mesecih zaprosite v klicnem centru vašega dobavitelja, vam svetujejo pri ZPS. Telefonske številke dobaviteljev in kako razbrati podatke z računa, poiščite na www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si.

Akcija nima terenskih predstavnikov
V preteklih dveh kampanjah ZAMENJAJ in PRIHRANI so nekateri potrošniki ZPS sporočili, da so jih na domu obiskali akviziterji z obrazložitvijo, da v imenu Zveze potrošnikov Slovenije pomagajo potrošnikom do cenejše elektrike in plina ter jih tako prepričali v podpis pogodbene dokumentacije. Pri ZPS zato opozarjajo, da na terenu ne bodo imeli predstavnikov ZPS, ki bi potrošnikom `pomagali´ pri zamenjavi dobavitelja energije. Kdor vam bo pozvonil s tem razlogom, torej nima najboljših namenov (za vas).

Brez vezave in skritih stroškov

Po licitaciji, predvidoma v prvi polovici maja, bodo vsi sodelujoči v kampanji prejeli izračun ocene prihrankov – primerjali bodo lahko letni strošek pri trenutnem dobavitelju z letnim stroškom ponudbe zmagovalca kampanje in se na podlagi ocenjenega prihranka odločili, ali bodo sprejeli ponudbo. V tem primeru bodo v zadnjem koraku le še podpisali pogodbo z novim dobaviteljem. "Pri ZPS bomo poskrbeli, da boste pogodbo lahko podpisali brezskrbno – v njej zagotovo ne bo ne skritih stroškov ne vezave. Ves čas trajanja kampanje vam bo na voljo naš klicni center, kjer vam bomo pomagali z informacijami, izpolnjevanjem prijavnega obrazca, sprejemom ponudbe in odgovori na vsa druga vprašanja."

image
Tit Košir Ali veste, kakšna je bila poraba elektrike v vašem gospodinjstvu in kje lahko prihranite? Odgovor poznajo pri ZPS.

Tudi v tretje s preverjenimi partnerji

"Pri ZPS smo izvedli že dva izjemno uspešna skupinska nakupa električne energije in zemeljskega plina – veliki prihranki za gospodinjstva, pozitiven odziv javnosti in številna vprašanja potrošnikov, kdaj nameravamo ponovno organizirati skupinski nakup energije, so nas prepričali, da je čas za novo kampanjo. Tudi tokrat sodelujemo z nizozemskim podjetjem Pricewise, ki bo zagotovilo tehnično podporo pri izvedbi kampanje. Sodelovanje v skupinskem nakupu je za potrošnike popolnoma brezplačno, saj stroške krije zmagovalec licitacije, ki bo za vsako zamenjavo plačal provizijo podjetju Pricewise. To krije stroške organizacije in izvedbe kampanje ter tehnične izvedbe skupinskega nakupa. ZPS bo kot neprofitna organizacija vsa prejeta sredstva v celoti uporabila za kritje stroškov društva in izvajanje svoje osnovne dejavnosti varstva potrošnikov," še pravijo pri ZPS.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku